Annonce:
Annonce:

Hylder autoritære ledere som rollemodeller

FIFA’s præsident viser endnu en gang sin forkærlighed for kedelige statsledere

Statsledere fra Rwanda og Marokko var i den modtagende ende, da det afrikanske fodboldforbund uddelte priser

Annonce:
Følg Fodbold

KIGALI, Rwanda (Ekstra Bladet/Idrettspolitikk.no): Hun er ikke i tvivl. En af grundene til, at hun ikke kan støtte genvalget af Gianni Infantino som præsident for FIFA, er hans omgang med statsledere, også af den kedelige slags.

Den omtalte 'hun' er Norges fodboldpræsident, Lise Klaveness, og kun få timer efter at hun til Ekstra Bladet og det norske medie idrettspolitikk.no havde sagt, hvad hun mener om Infantino, fik vi syn for sagn.

Ved et storstilet arrangement på Kigali Serena Hotel var Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF, vært for en prisoverrækkelse, hvor CAF-præsidenten, mangemilliardæren Patrice Motsepe fra Sydafrika, og omtalte Gianni Infantino påtog sig hovedrollerne.

Nu skulle man tro, at det var kvinder eller mænd fra fodboldverdenen, der skulle belønnes. Men så kan man godt tro om igen.

Annonce:

Priserne gik til såmænd til to statsledere: Rwandas præsident, Paul Kagame, og Marokkos kong Mohammed den 6.

Tag ham med et gran salt
Infantino kaldte i sin tale de to prisvindere for rollemodeller. Det kan man så tro på eller lade være. Han kaldte også sig selv for afrikaner, og det er i hvert fald ikke rigtigt. Men han kalder sig selv så meget, når han er foran en mikrofon. Og det med rollemodeller skal man også tage med et gran salt.

Paul Kagame er tæt på at være en enevældig diktator. Han er en tidligere højtstående militærmand og de facto-leder af Rwanda siden 1994 - lige efter folkemordet, hvor op mod en million mennesker blev slagtet på 100 dage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Trekløveren har smil på læben. Foto: Tariq Mikkel Khan
Trekløveren har smil på læben. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Kagame har stået for at støtte og organisere en del paramilitære grupper i Rwandas nabolande - især i det, der dengang hed Zaire, i dag DR Congo. 

Annonce:

Han er blevet beskyldt for en række menneskerettighedsforbrydelser. Borgerkrigen og folkemordet i Rwanda handlede i høj grad om etnicitet, og i en snu manøvre har Kagame gjort det ulovligt at lave partier, som er baseret på race, etnicitet, stamme, religion, køn osv. for at undgå, at befolkningen bliver splittet.  

Men loven er lavet sådan, at man nærmest ikke må være politisk uenige, for det er med til at skabe kløfter, og derfor er der ikke nogen seriøs opposition til Kagames parti.

Tætte bånd til Qatar
Både journalister og politikere bliver fængslet og diskrimineret, hvis de da ikke helt forsvinder. Alt det her nægter Kagame. Han er nemlig højt elsket af folket og fik da også 98,8 procent af stemmerne ved det seneste valg i 2017.

Kagame har tætte bånd til Qatar, som har hældt millioner af dollars i Rwanda, og for tiden kan man se reklamer for Visit Rwanda, hvor stjernespillerne fra den fransk storklub PSG, der er ejet af Qatar, forsøger at lokke turister til landet. 

Men ifølge Infantino er han et fantastisk forbillede for børn, blandt andet fordi han er så ærlig. 

Annonce:

Marokkos Kong Mohammed den 6. er lidt mindre drabelig. Han er både konge og Marokkos rigeste og mægtigste businessman.

Den marokkanske stat bruger cirka seks millioner kroner om dagen på at køre hans kongelige højheds palads - imens han samtidig er fritaget for at betale skat i en del af sine forretninger.

Han og den royale familie ejer banker og en række store firmaer inden for fødevarer, turisme, minedrift, telekommunikation og meget andet. Han er stinkende rig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Gianni Infantino på talerstolen. Foto: Tariq Mikkel Khan
Gianni Infantino på talerstolen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Beskyldninger om korruption
I hans kølvand er der også konstant en række beskyldninger om omfattende korruption. Blandt andet er Marokko beskyldt for at være en del af den korruptionsskandale, som for tiden martrer Europa-Parlamentet, og som går under navnet Qatargate.

Annonce:

Men det vigtigste for ham er at få Vestsahara anerkendt som en del af Marokko. Og det er en af årsagerne til, at han og Marokko i mange år har søgt om at få VM-værtskabet. Og nu gør det igen sammen med Spanien og Portugal. Håbet er nok, at et VM kan bruges som platform for politiske forhandlinger.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Statsledere fra Rwanda og Marokko var i den modtagende ende, da det afrikanske fodboldforbund uddelte priser

 

Efter prisoverrækkelsen fangede Ekstra Bladet og Idrettpolitikk.no den afrikanske fodboldpræsident Motsepe. 

- Hvorfor er det nødvendigt for afrikansk fodbold at give priser til to politikere? 

- Det er godt, du spørger. Du kan ikke udvikle fodbold i Afrika uden partnerskab med regeringer. Men det skal bygge på gennemskuelighed. Regeringer er en vigtig partner i udviklingen af fodbolden, og ved at give de her to priser i dag siger vi også til de andre statsoverhoveder i Afrika, at de skal fortsætte med at støtte fodbolden.

- Vi kan ikke selv udvikle fodbolden. Vi har brug for partnere i den private sektor med ngo'er, med medierne og med regeringer. 

- Hvad er din private relation til Gianni Infantino? 

Annonce:

- Han er en ven og en vigtig relation i forhold til fodbolden. UEFA’s præsident arbejder jeg også sammen med. Det gør jeg også med de øvrige præsidenter.  

- Er Gianni Infantino en rollemodel? 

- Fra vores perspektiv er vi nødt til at sikre, at vi arbejder sammen. Uanset hvem der er valgt som leder, må vi arbejde sammen med dem. Jeg tilhører den katolske tro. Jeg er nødt til at gå i kirke hele tiden for at bede om tilgivelse, fordi jeg har syndet.  

- Du vil ikke noget sted finde en leder, som er perfekt. Og jeg kan fortælle dig, at jeg er en af de mest uperfekte. Gianni Infantino nyder opbakning fra de fleste nationer, og han har gjort gode ting for Afrika, også før jeg blev præsident, siger Motsepe.

Blodbold detonerer en vaskeægte FIFA-bombe:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: