35 kvinder anholdt før storkamp

Gianni Infantino og det internationale fodboldforbund kæmper for mere ligestilling i blandt andet Iran - og undrer sig nu over anholdelsen af 35 kvinder før storkamp

Iransk fodboldfan ved VM i Brasilien for tre et halvt år siden. Foto: All Over Press
Iransk fodboldfan ved VM i Brasilien for tre et halvt år siden. Foto: All Over Press

Gianni Infantino var på en mission.

Hans ophold i Iran - og overværelsen af fodboldkampen mellem storholdene Persepolis og Esteghlal torsdag aften - skulle sende et signal om, at han som FIFA-præsident vil slå et slag for kvinder i sporten. Og dét i et land, hvor kvinder er forment adgang til mandlige fodboldkampe.

Missionen mislykkedes.

For mens Infantino ved siden af Irans sportsminister, Masoud Soltanifar, så kampen, blev 35 kvindelige fodboldfans - flere af dem klædt ud som mænd i øvrigt - nægtet adgang til stadion og efterfølgende arresteret.

Det skriver nyhedsbureauet ISNA.

Samme kilde informerer, at en talsmand for det iranske indenrigsdepartement har udtalt, at kvinderne ikke blev arresteret men derimod kørt til et 'passende sted' af politiet. Dette bliver dog ikke uddybet.

Lyden blev fjernet
Efter kampen dristede en journalist sig til at stille spørgsmål til Gianni Infantino under et direkte tv-interview, hvor præsidenten stod ved siden af sportsministeren.

I al sin enkelhed ville journalisten gerne have svar på, hvornår forbuddet mod kvinder til mandlige fodboldkampe bliver fjernet.

Her blev lyden pludselig fjernet fra interviewet, og efterfølgende blev signalet stoppet.

Det er dog ikke fordi, Infantino ikke har haft lyst til at forholde sig til emnet, og det har været offentligt kendt, at besøget blandt andet har skullet handle om netop kvinders rettigheder.

Fredag deltog han i en ligestillingskonference i FIFA-regi og forholdt sig emnet med følgende citat:

- Jeg håber, jeg er sikker på, jeg blev lovet at kvinder i Iran snart får adgang til fodboldstadions.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det kom ikke frem, hvem der havde sagt det til ham, eller hvornår 'snart' er.

En kvindelig fodboldfan følger Irans landshold ved VM i Tyskland i 2006. Foto: All Over Press
En kvindelig fodboldfan følger Irans landshold ved VM i Tyskland i 2006. Foto: All Over Press
 

En talsmand fra FIFA har dog meddelt, at et af formålene med turen til Iran netop var at bringe emnet på banen med såvel den politiske som sportslige ledelse i landet.

- Præsident Rouhani har lovet positiv udvikling i nær fremtid, skriver FIFA.

Alle 35 er løsladt
Kvinder har været nægtet adgang til mandlige fodboldkampe siden revolutionen i 1979. Men en form for kamp eller oprør er under opsejling, hvilket kunne mærkes i optakten til kampen.

Her havde flere kvindelige aktivister ytret sig på de sociale medier og opfordret alle kvinder til at gå i protest i forbindelse med kampen, så man kunne få opmærksomhed fra FIFA.

- Jeg vil have, at kvinder samler sig udenfor stadion og opfordrer mændene til ikke at gå ind uden dem, skrev kvindesagsaktivisten Masih Alinejad på Twitter.

Gianni Infantino under en pressekonference lørdag i Zürich. Foto: Ennio Leanza/AP
Gianni Infantino under en pressekonference lørdag i Zürich. Foto: Ennio Leanza/AP
 

En bevægelse der hedder OpenStadiums, der kæmper for at få ophævet forbuddet, havde sendt en direkte opfordring til FIFA-præsidenten inden det to dage-lange besøg.

- På vegne af alle iranske kvinder, der elsker fodbold og bare vil gå til kampe for at støtte deres hold, beder vi dig tage de nødvendige, disciplinære skridt mod det iranske forbund for at beskytte vores rettigheder, stod der i brevet stilet til Infantino.

Skulle han vælge at lytte til dem - og det kunne man da håbe - har FIFA mulighed for en række sanktioner jævnfør deres reglement. Heriblandt bøder og eventuel karantæne.

Interessant i et VM-år, hvor Iran er deltager ved slutrunden i Rusland.

Efter anholdelserne har FIFA udtrykt såkaldt 'stor bekymring' efter de 'meget uheldige hændelser' - og har bedt Iran om mere information om sagen.

Alle 35 kvinder er i øvrigt blevet løsladt, skriver Sky Sports.

Kvinder i Iran har mulighed for at se sport live. De må endda spille fodbold selv og gør det i stor stil. Men sportsgrene som svømning og fodbold må de altså ikke overvære, når det er mænd, der konkurrerer.

VM-dommer: Kairos derby slår Old Firm med længder

Det guddommelige talent, der festede karrieren i smadder

Stor FIFA-kåring: Disse 50 spillere er de bedste at spille med