Mystisk: Han tager trøjen - de får hjertestop

Færøske Poul Thomas Dam har i sin landsholdskarriere byttet trøje med en modstander to gange – først med Fabrice Muamba og siden med Piermario Morosini

Poul Thomas Dam i Morosinis trøje (Privatfoto)
Poul Thomas Dam i Morosinis trøje (Privatfoto)

De skræmmende billeder af midtbanespilleren Fabrice Muamba, der for præcis en måned siden lå døende på grønsværen med hjertestop, satte tanker i gang hos millioner af unge fodboldspillere, som pludselig indså, at manden med leen også går til fodbold.

Og da så italieneren Piermario Morosini i lørdags døde, da hans hjerte uden varsel gav op, var der især én fodboldspiller, der fik noget at spekulere over. 24-årige Poul Thomas Dam har i sin lange karriere på færøske ungdomslandshold kun to gange byttet trøje en modstander til minde om en landskamp – og ved et helt utroligt tilfælde var det først med Muamba og siden med Morosini.

Læs også:

Morosini (th.) var en del af Italiens U21-landshold i 2009, da de slog Danmark 4-0 på Farum Park (Arkivfoto: Amdi Thorkild/Polfoto) Italiensk fodbold - 14. apr. 2012 - kl. 17:46 Dødsfald ryster italiensk fodbold

– Det er et underligt sammentræf, men jeg lægger heller ikke mere i det end det. Jeg er ikke ulykkesfugl i andre sammenhænge, så det er bare et tilfælde, at jeg har byttet trøje med netop de to spillere, siger Poul Thomas Dam.

– Selvfølgelig er det sindssygt mærkeligt at tænke på, men jeg tænker dog mest på, hvor forfærdeligt det er, at sådan noget sker for sunde og raske og veltrænede spillere først i 20’erne.

– Det er skræmmende, og jeg håber virkelig, at lægerne finder ud af, hvorfor det er sket, så andre kan undgå, at det sker for dem, siger Poul Thomas Dam.

Læs mere:

Se også: Mirakel-Muamba udskrevet

Hvilke tanker gør du dig om at bytte trøje med en spiller i fremtiden?

– Jeg vil meget gerne bytte. En landsholdstrøje er et dejligt minde. Spørgsmålet er vel snarere, om nogen tør bytte trøje med mig, siger færingen.

Mødet med Muamba fandt sted ved en ungdomslandsholdsturnering i Norge i 2003, hvor Færøerne og England på forhånd aftalte, at spillerne ville bytte trøjer – målmand med målmand og markspillerne med den modstander, der spillede med samme nummer på ryggen. Muamba og Dam spillede begge med nummer 4.

Se også:

Se også: Hjertelæge: Muamba kan spille på topplan

Fem år senere spillede Poul Thomas Dam mod Italien i støvlelandet, og efter kampen kom Morosini ind i det færøske omklædningsrum og spurgte den første, den bedste spiller, om han ville bytte trøje til minde om kampen. Tilfældigt stod Dam tættest på indgangen, og han fik dermed Morosinis azurblå trøje, som Dam stolt holder i hænderne på sit profilbillede på Facebook.

– Det var en stor oplevelse for mig og for holdet at bytte trøjer med spillere fra de store fodboldnationer. Jeg har desværre mistet Muambas trøje, men Morosinis har jeg stadig, siger Poul Thomas Dam.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere