Barcelona knækkede Enke

Robert Enke, der tirsdag begik selvmord, fik sin karrieres største knæk i Barcelona. Siden fulgte år med sorg og angst, der til sidst drev ham til selvmord

Robert Enke i Barcelona-tøj. Siden stivnede smilet og opholdet blev et mareridt. (Foto: Picture-alliance/Polfoto)
Robert Enke i Barcelona-tøj. Siden stivnede smilet og opholdet blev et mareridt. (Foto: Picture-alliance/Polfoto)

I flere år lykkedes det Robert Enke at skjule sin depression og angstanfald i de fire klubber han spillede i, før han tidligere på ugen begik selvmord.

På et pressemøde i går fortalte Enkes efterladte hustru og hans psykolog, at den tyske landsholdsmålmand var plaget af angst for ikke at slå til og frygtede at han mistede sit job som fodboldspiller, hvis hans sygdom blev kendt. Eller endnu værre, at datteren, som han adopterede i foråret, ville blive tvangsfjernet.

32-årige Enkes depressioner begyndte i 2003, da han spillede i Barcelona, fortalte psykolog Dr. Valentin Markser på pressemødet.

Behandlingen begyndte kort tid efter, Enke mistede sin plads i Barcelonas mål. Tyskeren blev købt til den spanske storklub i sommeren 2002 og var af mange favorit til rollen som førstemålmand. Men i sin første betydende kamp - mod 3. divisionsholdet Novelda, droppede Enke og fik rollen som syndebuk efter 2-3 nederlaget.

Ny nedtur i Tyrkiet
Flere medspillere med anfører Frank de Boer i spidsen gav efter kampen Enke skylden for nederlaget - og tyskeren mistede sin plads til Bonano. Enke kaldte siden posten som målmand i Barcelona den sværeste i Europa.

Teresa Enke forklarede i går på pressemødet, at hendes mand levede og åndede for fodbolden og træningerne.

- Fodbolden var hans livseliksir. Holdet gav ham et holdepunkt, sagde hun.

Fiaskoen i Barcelona var ny for Enke, der havde succes i sine tre år i Borussia Mönchengladbach og efterfølgende i Benfica. Nogle måneder efter sin kiksede debut for Barcelona begyndte målmanden, der frygtede fiasko, derfor sin terapi hos Valentin Markser.

På grund af sin uheldige debut i Barcelona blev Enke udlånt til tyrkiske Fenerbache - hvor han efter sin første og eneste kamp blev bombarderet med fyrværkeri og flasker.

Ny personlig nedtur
Efter endnu et låneophold i Tenerife, hvor Enke fik ni kampe, vendte han i 2004 tilbage til Tyskland og Hannover 96, hvor han fik karrieren tilbage på ret kurs.

I 2006 blev målmanden ramt af en personlig tragedie, da hans to-årige datter døde af en hjertefejl, to år gammel. Danske Michael Schjønberg, der i en periode var træner i klubben, fortalte i går ekstrabladet.dk, at Robert og Teresa Enke trods tabet virkede stærke, og at man ikke kunne mærke på Robert Enke, at han var plaget af angst og depressioner.

Da Robert Enke for nylig blev ramt af en infektion, der holdt ham væk fra træning og kamp i ni uger, fik han endnu en krise. Men lægerne troede, han var ovenpå igen, da han vendte tilbage til holdet og var med i Hannovers to seneste kampe.

Det gav ham endnu en krise, men den blev behandlet og Enke kunne vende tilbage til træningen. Han stod således i målet i Hannover 96's seneste to kampe.

- Samme dag som han begik selvmord talte jeg med en klinik og afmeldte behandlingen, fordi han havde fået det bedre. I sit selvmordsbrev undskyldte han til pårørende og lægerne, at han bevidst skjulte sin tilstand. Det var nødvendigt for at kunne gennemføre selvmordet, sagde psykolog Dr. Valentin Markser.

Robert Enke efterlader sig sin hustru og parrets adopterede datter.

1 af 2 Barcelona-spillerne markederede i tirsdags Robert Enkes død. (Foto: AP)
2 af 2 Robert Enke i Barcelona-tøj. Siden stivnede smilet og opholdet blev et mareridt. (Foto: Picture-alliance/Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere