Dansk tegner i krig med Blatter

FIFA's præsident har fået stoppet 'The Platter Cartoons' ved retten i Zürich

Ole Andersen har lavet en ny tegning om den tegneserie, som en dommer i Schweiz er nedlagt fogedforbud mod.
Ole Andersen har lavet en ny tegning om den tegneserie, som en dommer i Schweiz er nedlagt fogedforbud mod.

- Selvfølgelig giver jeg ikke op. Blatter har måske vundet første omgang, men sagen skal i retten igen i begyndelsen af det nye år, og så håber jeg, den får en anden udgang.

Ordene kommer fra den 74-årige danske fodboldtræner og tegner, Olé Andersen. I en sen alder har han kastet sig ud i en voldsom fejde mod en af sportens mægtigste mænd, FIFA's præsident, Sepp Blatter.

Olé Andersen sidder i hjemmet i Luzern i Schweiz og slikker sårene, efter at retten i Zürich forleden forbød ham at offentliggøre sin nye tegneserie, The Platter Cartoons, som handler om Sepp Blatters dobbeltgænger, Sepp Platter. Bogen nåede dog aldrig ud fra trykkeriet før 77-årige Sepp Blatter, samt FIFA og alle deres advokater, bad retten i Zürich om at udstede et forbud.

Afgørelsen i retten betyder, at tegneserien ikke må offentliggøres nogen steder i verden. Med mindre man altså vil betale en større bod. Jeg har haft mulighed for at se enkelte illustrationer fra bogen, og jeg kan sagtens se mange fællestræk mellem Blatters liv, med alt hvad der har været af korruptionssager, sexistiske udtalelser og ejendommelige vennetjenester, og så hovedpersonens muntre færden i tegneserien. Men vi taler altså om karrikaturtegninger, som er mere humoristiske end decideret onde.

Tæt samarbejde med Blatter
Nu har humor aldrig været Blatters spidskompetance, og derfor truer han med bål og brand, hvis ikke Olé Andersen opgiver sit forehavende.

- Det gør jeg bare ikke. Jeg mener selv, at jeg har lavet en morsom bog, som fortjener at blive udgivet, siger tegneren til Ekstra Bladet.

I øvrigt har de to ældre herrer kendt hinanden i mange år. Dog med visse afbrydelser.

Som ung spillede Olé Andersen fodbold i B 93, inden han fortsatte til en professionel karriere i Schweiz. Siden blev han træner i Schweiz og på Færøerne, og sideløbende arbejdede han som tegner og grafisk designer. Han havde opgaver for både UEFA og FIFA, og i mere end 20 år frem til 1994 havde han et tæt samarbejde med Blatter.

Se også: Danske satiretegninger af Blatter forbydes

Således skabte Olé Andersen to af de VM-pokaler som verdensfodbolden spiller om. Det drejer sig om trofæet til VM for U17 og trofæet i Futsal.

- På et tidspunkt i begyndelsen af 90'erne bad Sepp Blatter mig om lave et større projekt. Han ville have mig til at tegne hele fodboldens verdenshistorie. En fantastisk opgave. Men uden nogen forklaring og uden nogen synlig grund blev jeg pludselig blacklistet af Blatter og FIFA.

- Selv om jeg skrev til ham, ringede til ham og opsøgte ham, fik jeg aldrig nogen forklaring. I mere end 20 år havde vi således ingen kontakt. Men for to år siden, da jeg var syg, dukkede han pludselig op. Muligvis for at sikre sig, at jeg virkelig var ved at dø. Det var jeg så ikke, men der fik jeg spurgt ham om, hvorfor han i sin tid brændte mig af.

- Blatter forklarede, at han på et tidspunkt var blevet ramt af en hjerneblødning. Den havde påvirket hans hukommelse, og derfor kunne han intet huske fra den tid, fortæller Olé Andersen.

Man kan vel sige, at den danske tegner er med til at fylde hullerne i Blatters hukommelse ud med sin muntre 'The Platters Cartoon'. Men der er åbenbart en hel del, som Blatter ikke ønsker at blive mindet om.

1 af 2 Ole Andersen. (Privatfoto)
2 af 2 Ole Andersen har lavet en ny tegning om den tegneserie, som en dommer i Schweiz er nedlagt fogedforbud mod.
0 kommentarer
Vis kommentarer