Schmeichel i fint selskab: Her er målmands-målene, vi aldrig glemmer

Peter Schmeichel, José Luis Chilavert, Jorge Campos og Mogens Krogh er blandt mange målmandsskytter, Kasper Schmeichel nu er en del af

Peter Schmeichel scorede vigtige mål for Manchester United og Aston Villa, Brøndby og Hvidovre - og et enkelt for Danmark mod Belgien i 2000 forud for EM-slutrunden på straffespark. (Foto: AP)
Peter Schmeichel scorede vigtige mål for Manchester United og Aston Villa, Brøndby og Hvidovre - og et enkelt for Danmark mod Belgien i 2000 forud for EM-slutrunden på straffespark. (Foto: AP)

Kasper Schmeichel meldte sig tirsdag aften ind i en efterhånden lang række af målmænd, der har formået af hamre bolden ind bag kollegaen i den anden ende.

Det gav Leicester City endnu et point i Englands næstbedste række, og det dufter virkelig godt af direkte oprykning til Premier League for danskerklubben nu.

Hans far, Peter, nåede adskillige mål (13) i sin gloværdige karriere, mens fodboldhistorien har budt på adskillige mindeværdige scoringer fra nummer 1.

Der findes flere typer mål scoret af målmænd. Mest oplagt er straffesparksscoringerne, som tyske Hans Jörg Butt for HSV og Leverkusen excellerede i mange gange. Mest legendarisk er situationen mod Schalke i foråret 2004. Her scorede Butt til 3-1 med godt 10 minutter igen, hvilket blev fejret med holdkammeraterne. Lidt lidt for meget. For Schalke nåede at give bolden op, så Mike Hanke kunne sende bolden i en lang bue hen over målmanden, der ikke var nået tilbage i målet. Leverkusen vandt dog kampen 3-2 - og endte i øvrigt med at tage tredjepladsen den sæson, hvilket gav kvalifikation til Champions League.

Se den bemærkelsesværdige situation her

Se også: I farmands fodspor - Schmeichel blev målheltSe også: Se den her: Tvivl om Schmeichels pragtscoring

Butt leverede ikke frispark. Det gjorde hans sydamerikanske kollegaer José Luis Chilavert og Rogério Ceni til gengæld. Paraguyanske Chilavert, der i midten af halvfemserne var en af verdens bedste målmand, var en frygtet frisparksskytte for især Velez Sarsfield i den argentinske liga, hvor han scorede i underkanten af 40 mål.

Et frispark fra midterlinjen mod River Plate er kaldt hans bedste nogensinde på grund af distancen, og fordi det viste, hvor skør en tankegang han havde.

Kasper Schmeichel viste på Wembley, at han for alvor slægter sin far på, mener eksperterne (Foto: Tariq Mikkel Khan) Sport og Spil Eksperterne: Som snydt ud af næsen på far

Kulørte Campos
Han nåede to VM-slutrunder for Paraguay og var meget tæt på scoringer mod både Slovenien (i 2002) og Bulgarien fire år tidligere. Begge gange var det fremragende målmandspræstationer, der stoppede Chilavert fra at blive målscorer.

Mexicanske Jorge Campos var mest kendt for sine kulørte målmandsdragter, som han syede selv. Men han har leveret det måske mest spektakulære mål fra en målmand nogensinde.

Han leverede for Pumas engang et mål, hvor han selv satte gang i et opspil, var en spilstation undervejs midt på banen og siden sidste mand på bolden i den anden ende efter et fantastisk angreb, hvor han midt i feltet afdriblede målmanden og scorede sikkert.

I 1997 blev han erstattet i Atlantes mål af en anden målmand. Dog ikke for at blive skiftet ud - men for at være angriber, da de andre angribere ikke kunne score. Det resulterede i en fremragende helflugter-scoring.

Af latinamerikanske målmænd må vi i øvrigt også nævne brasilianske Rogério Ceni, der har scoret et hav af mål - blandt andet direkte på frispark - for Sao Paulo.

Herhjemme er målmandsscoringer forbundet med to navne: Lars Windfeld og Mogens Krogh. De to superligaprofiler stod over for hinanden et hav af gange for henholdsvis AGF og Brøndby. Og det var på netop Windfeld, at Krogh scorede sit legendariske 3-3-mål i foråret 1996, hvilket var stærkt medvirkende til, at Brøndby få runder senere nappede det danske mesterskab for snuden af AGF.

Windfeld havde året forinden ved hjælp af en kraftig medvind scoret i Superligaen mod OB, hvor Lars Høgh havde bevæget sig lidt for langt ud af målet.

Den ukendte Jimmy Glass
Premier League er efterhånden rig på scoringer som Windfelds. Paul Robinson, Tim Howard og Brad Friedel er gode eksempler på dette. Senest har Asmir Begovic præsteret det efter 11 sekunder mod Artur Boruc og Southampton - 3. november.

De unge kan også. Canadas Quillan Roberts gjorde det under U17-VM i 2011 i Mexico i gruppekampen mod England bare tre minutter før tid, hvilket sensationelt sikrede nordamerikanerne det ene point.

Af de mere kuriøse scoringer tilhører Jimmy Glass.

Han er ikke nogen legende ret mange steder, og det er vel kun de allerhårdeste fodboldnørder herhjemme, der har hørt om ham. Hans højdepunkt i en noget middelmådig karriere var uden sammenligning scoringen som lejesvend for Carlisle United mod Plymouth Argyle i sidste runde af forårssæsonen 1999, da hans mål til 2-1 i sidste sekund sikrede overlevelse i Englands fjerdebedste række. Det medførte en invasion af tilskuere i ren eufori på banen. Gå cirka 2,15 minutter ind i tv-klippet for at komme til målet...

Og så er der jo Bartolome Barcelos mål for Alcudia mod Mallorca B i Spaniens tredjebedste række i efteråret. Se og nyd....

ELLER: Jakob Køhlers saksespark for Frem mod Skjold Birkerød i 2. division i efteråret 2012.

Til sidst bør portugisiske Ricardo også nævnes. Den sprælske keepers mål mod England under EM i 2004 var ikke særlig specielt godt scoret. Det var dog det sidste spark i straffesparkskonkurrencen i kvartfinalen, hvilket sendte briterne ud af turneringen. At han i samme turnering tog handskerne af, inden han nappede Darius Vassells spark og to år senere tog spark fra både Frank Lampard, Steven Gerrard og Jamie Carragher i VM-kvartfinalen, hvilket igen sendte Portugal videre på Englands bekostning, er en anden historie.

Se også: Schmeichel om målkrigen: Det er mit!Se også: Se den her: Tvivl om Schmeichels pragtscoring

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen