Argentinsk fodbold-boss truet af skandale

Storvask i argentinsk fodbold mod mafia-netværk. FIFAs vicepræsident mistænkt for at deltage i skandalen, der angiveligt har kostet myndighederne to milliarder kroner i mistede indtægter.

FIFAs nuværende vicepræsident Julio Grondona er under mistanke for at have scoret en del af kagen i forbindelse med skatteunddragelse. (Foto: AP)
FIFAs nuværende vicepræsident Julio Grondona er under mistanke for at have scoret en del af kagen i forbindelse med skatteunddragelse. (Foto: AP)

Buenos Aires (ekstrabladet.dk): Argentinsk fodbold er som flere gange tidligere kommet i søgelyset for gigantiske korruptionssager. Den seneste uges tid har landets skattemyndigheder slået ned på hele 146 fodboldagenter, hvilket er 70 procent af de officielle agenter i det argentinske fodboldforbund.

Foreløbig er 12 spillere i den bedste række udelukket fra at spille, fordi deres handler mistænkes for at have undveget skatter. Argentinske storklubber som Boca Juniors og Independiente samt et par flere har frivilligt indvilget i at stille skoleret overfor skattemyndighederne for at få en afklaring.

Klubberne siger, at de intet har vidst. Men det argentinske fodboldforbund, der siden 1979 er blevet styret med jernhånd af FIFAs nuværende vicepræsident Julio Grondona er også under stærk mistanke for at have fået sin del af kagen.

'Don Julio', som forbundspræsidenten kaldes, har udtalt, at der skal til bunds i dette mafia-netværk. Det har fået flere klubpræsidenter til at trække på smilebåndet, fordi det argentinske fodboldforbund i nu flere årtier har holdt hånden over mange af de nu blacklistede agenter.

Svindel for to milliarder kroner
Den nuværende razzia mod den stærkt mafiøse underverden i argentinsk fodbold har optrevlet en systematisk såkaldt 'triangel-handel'.

Disse triangler sker ved, at den pågældende argentinske fodboldspiller sælges til en udenlandsk køber i form af et sportsfirma, oftest med adresse i et skattely som Cayman Islands i Caribien. Sportsfirmaet, der i flere tilfælde er dømt for hvidvaskning af penge, fuldender trianglen ved at sælge spilleren videre til hans nye klub.

Ifølge den lokale sportspresse har disse triangel-handler styret af mellemhandlere og spilleragenter korrumperet tusindvis af oversøiske spillerhandler og gjort Argentinas fodboldmarked til et af verdens mindst uigennemsigtige.

De argentinske myndigheder skønner, at der er blevet svindlet i skat for omkring to millarder kroner over to årtier, fordi salget af spilleren til det udenlandske selskab undgår et direkte salg fra klub til klub og dermed betaling af argentinsk skat. Argentina gik i 2010 forbi Brasilien som verdens største fodboldeksportør med 1716 eksporterede argentinere mod 1443 brasilianere. Denne millard-forretning er steget eksplosivt siden liberaliseringen af spillermarkedet i 1995 med den såkaldte Bosman-lov. Argentinsk fodboldeksport er steget med svimlende 789 procent.

Myndighederne fokuserer foreløbig på de 146 blacklistede agenter og mellemmænd, der ikke kun i Argentina men også i nabolande som Uruguay, Brasilien og Chile har sat sig på spillersalget.

Sportspressen i Argentina kalder razziaen for toppen af et isbjerg, der kan omfatte store dele af Sydamerika.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen