Blatter savet over af svensk ærkerival

Sepp Blatter bør trække sig øjeblikkeligt frem for at vente på, at en ny præsident bliver valgt, mener 85-årige Lennart Johansson

Der har aldrig været varme følelser mellem Lennart Johansson (t.v.) og Sepp Blatter. De to kæmpede om posten som FIFA-præsident, en valg, Blatter endte med at vinde, selvom Johansson på forhånd var favorit. (Polfoto)
Der har aldrig været varme følelser mellem Lennart Johansson (t.v.) og Sepp Blatter. De to kæmpede om posten som FIFA-præsident, en valg, Blatter endte med at vinde, selvom Johansson på forhånd var favorit. (Polfoto)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Lennart Johansson har ikke glemt, hvordan han i 1998 tabte valget til FIFA's præsidentpost til skandaleramte Sepp Blatter.

Den efterhånden 85-årige svensker opfordrede fredag på et møde i Berlin Sepp Blatter til at træde tilbage øjeblikkeligt.

Som det ser ud lige nu træder schweizeren først tilbage, når en ny præsident er valgt på en ekstraordinær generalforsamling senere på året, formentlig i december.

Fodbold-boss forarget: Blatter gloede på min kæreste

- Jeg synes, han bør gå øjeblikkeligt. Folk vil have renset ud. Vi har jo set, at når han dukkede op til en kamp, blev han buhet ud. Folk har virkelig vist, at de ikke er tilfredse, siger den tidligere UEFA-præsident.

Johansson er stærkt kritisk overfor Blatters udmelding om, at han ikke har kendt til den bestikkelse på 10 millioner dollars til CONCACAF og Jack Warner, som FIFA-generalsekretær Jerome Valcke har foranlediget.

De igangværende undersøgelser fra FBI og det schweiziske politi er den eneste grund til, at Blatter har annonceret sin snarlige tilbagetrækning, mener Johansson.

- Jeg tror, undersøgelsen siger ham noget om, at de vil finde ud af præcis, hvad der er foregået, og hvem der har gjort hvad. Generalsekretæren sendte millioner af dollars til USA, og så hævder Blatter, at han intet vidste. Han ved alt, hvad der foregår, så det tror jeg ikke på.

FIFA-kritiker om ny skandale: Et kæmpestort 'hold kæft-bolche'

- Udbetalingen var enorm, og han, der har haft så tæt en kontrol med alt burde vide noget om det. Det er nonsens, siger Johansson, der selvfølgelig ikke kan dy sig for at bringe 1998-valget på bane.

- Jeg kæmpede en kamp med ham i 20 år, og så bluffede han mig i 1998, og alle ved hvordan.

- Han er meget intelligent, og han kender sin målgruppe, sagde Johansson fredag i Berlin.

Valget i 1998 var den første i en række af uldne sager for Blatter. UEFA-præsidenten Lennart Johansson var favorit til at vinde valget til FIFA-præsident, men Blatter vandt den første afstemning med 110 stemmer mod 80 efter en tre timer lang afstemning. Johansson opgav derefter at vinde, før den anden valgrunde.

FIFA-boss indrømmer: Bestikkelse i 2010 og 1998

Valget i 1998 blev efter alt at dømme afgjort af købte stemmer, som journalisten David Yallop i bogen 'How They Stole the Game' afslørede i 1999. Ifølge bogen blev afrikanske delegerede bestukket med 50.000 dollars per næse ved et møde på hotel Meridien Montparnasse i Paris.

Blatter indrømmede i 2011, at der blev købt stemmer i 1998, men han har samtidig hævdet, at han intet havde med sagen at gøre.

At den 79-årige schweizer i lyset af FIFA-skandalen bør trække sig med det samme, fremfor at vente et halvt år på en ekstraordinær kongres, er et synspunkt, som også blandt andre formanden for det tyske fodboldforbund, Blatter-kritikeren Wolfgang Niersbach, er en varm fortaler for.

- For mig er det utroligt, hvad der er sket. Du (Sepp Blatter) inviterer hele verden til en kongres, du bliver genvalgt (fredag i sidste uge, red.), og fire dage senere træder du af en eller anden grund tilbage. Men det er ikke en øjeblikkelig fratrædelse.

- Alt bør gå meget hurtigere, siger Niersbach til den tyske tv-station ZDF.

Sepp Blatter træder tilbage!

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+