Blatter uden intention om at give op: Jeg er en fighter

FIFA's suspenderede præsident Sepp Blatter siger, at han vil kæmpe til det sidste for at redde sit livsværk

Sepp Blatter er overnevist om sin uskyld, og han ingen intention om at forlade sit livsværk i FIFA uden kamp. (Foto: AP/Leo Correa)
Sepp Blatter er overnevist om sin uskyld, og han ingen intention om at forlade sit livsværk i FIFA uden kamp. (Foto: AP/Leo Correa)

Sepp Blatter vil blive ved med at kæmpe, selv om den afgående og suspenderede præsident for Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) er under efterforskning for korruption.

- Jeg er en fighter. De kan ødelægge mig, men de kan ikke ødelægge mit livsværk, siger han i et interview med den schweiziske avis Schweiz am Sonntag

Blatter, som har været præsident for FIFA siden 1998, er midlertidigt suspenderet fra sine pligter som præsident i 90 dage.

Det besluttede FIFA's etiske komité i torsdags, selv om Blatter har afvist at have gjort noget forkert. Af samme grund har han appelleret suspenderingen.

Se også: Officielt: Platini appellerer suspendering

Den schweiziske avis citerer også Blatter for at sige, at den etiske komité har forbudt ham at tale om FIFA.

- Jeg har det godt og føler mig godt tilpas, siger Blatter, som fortæller, at han var overrasket over suspenderingen.

De schweiziske myndigheder indledte i sidste måned en sag mod Blatter, der er mistænkt for at have foretaget en illoyal FIFA-betaling på to millioner schweizerfranc til præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Michel Platini.

Platini, der går efter at blive FIFA-præsident ved valget i 2016, afviser ulovligheder og har forklaret til myndighederne, at betalingen er for et stykke arbejde, han på kontrakt har udført for FIFA.

Se også: Falder FIFA fra hinanden? Indkalder til krisemøde

Platini blev også midlertidigt suspenderet i 90 dage torsdag, og han har ligeledes appelleret beslutningen.

FAKTA: Forstå FIFA-skandalen på tre minutter...!

To sager blev rullet ud onsdag

1. FBI's sag om bestikkelse i FIFA

14 personer - heraf ni med tilknytning til det internationale fodboldforbund, FIFA - er tiltalt for omfattende svindel og korruption af FBI.

Syv FIFA-officials blev onsdag d. 27. maj anholdt i Zürich, hvor de er samlet til den 65. FIFA-kongres for at vælge præsident.

De tilbageholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end 150 millioner dollars i bestikkelse.

At det er FBI, der har anholdt de mistænkte skyldes den nord- og mellemamerikanske konføderation CONCACAF, der har sit hovedkvarter i Miami, Florida. Desuden har FBI et kronvidne i det tidligere medlem af eksekutivkomiteen, Chuck Blazer, der har været mulvarp for FBI i flere år.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb (Cayman Islands), CONCACAF-præsident, præsident for Cayman Islands' fodboldforbund samt vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo (Uruguay), tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li (Costa Rica), præsident for Costa Ricas fodboldforbund, medlem af FIFA's eksekutivkomite og CONCACAF's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha (Nicaragua), præsident for Nicaraguas fodboldforbund, development officer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas (Cayman Islands), tidligere generalsekretær i det nationale fodboldforbund og attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel (Venezuela), præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin (Brasilien), tidligere præsident for det nationale fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Derudover er Nicolás Leoz (Paraguay - og tidligere præsident i CONMEBOL) samt Jack Warner (Trinidad & Tobago - og tidligere vicepræsident i FIFA og tidligere CONCACAF-præsident) tiltalt i sagen. De var dog ikke til stede i Zürich.

Warner valgte onsdag aften at melde sig selv til myndighederne i Costa Rica.

Derudover har fire mistænkte i anklageskriftet tidligere erklæret sig skyldige i en række punkter. Heriblandt Jack Warners to sønner Daryll og Daryan Warner, der har erkendt bedrageri.

Kilde: Department of Justice, Office of Public Affaris, USA

2. Tildelingen af VM-værtsskaber i Rusland og Qatar

I en separat operation søsatte de schweiziske myndigheder onsdag en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskab til Rusland i 2018 samt Qatar i 2022. FIFA's hovedkvarter blev endevendt for elektroniske data og dokumenter, der blev taget med og som skal danne grundlag for en sag.

FIFA's eksekutivkomites ti medlemmer skal nu afhøres om det møde i 2010, hvor værtsskaberne blev tildelt.

Det drejer sig om:

1) Michel Platini (Frankrig), UEFA-præsident og vicepræsident i FIFA. Han stemte på Qatar. Det skete efter et møde i Elysees-palæet med den daværende franske præsident og Qatars emir. Efterfølgende investerede Qatar milliarder i Frankrig og købte blandt andet Paris Saint-Germain, hvor Platinis søn fik et godt job.

2) Vitaly Mutko (Rusland), Ruslands sportsminister og hovedansvarlig for, at russerne har destrueret al materiale, herunder de computere, der blev brugt i tiden op til afstemningen i 2010.

3) Marios Lefkaritis (Cypern), medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomite. Efter afstemningen i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Men det har ikke haft indflydelse på hans stemmeafgivning, siger han.

4) Senes Erzik (Tyrkiet). Han er det stille vand i forsamlingen.

5) Worawi Makudi (Thailand). Han er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af international fodbold. Han lavede store forretninger med Qatar i tiden omkring afstemningen, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM, og som senere er blevet udelukket på livstid på grund af korruption.

6) Angel Maria Villar Llona (Spanien), vicepræsident i FIFA og under mistanke for at have byttet stemmer med Qatar i 2010. Spanien ville gerne have haft VM i 2018, men tabte til Rusland.

7) Issa Hayatou (Cameroun), endnu en vicepræsident i FIFA. Han er tidligere blevet dømt for korruption af IOC, den internationale olympiske komite, og engelske medier og en whistleblower fra Qatar har fortalt, at Hayatou modtog bestikkelse på et hotelværelse i Uganda forud for afstemningen i 2010. Men han er en hård benægter.

8) Hany Abo Rida (Egypten). Endnu en lidt stille type, men han er kendt som en nær allieret til Bin Hammam fra Qatar.

9) Michel D’Hooge (Belgien). FIFA har netop selv frifundet ham for to anklager. Han havde fået et maleri af den russiske VM-komite, men FIFA’s kunst-eksperter har skønnet, at billedet ikke havde den store værdi. Hans søn fik et job i Qatar, men her har man vurderet, at det ikke havde indflydelse på D’Hooges stemmeafgivning.

10) Jerome Valcke (Frankrig). Han har godt nok ikke stemmeret, men han er generalsekretær i FIFA og med i alle beslutninger og ved alle møderne i eksekutivkomiteen. Han er en nøglefigur, som blev taget til nåde af Blatter og genansat efter en svindelsag i USA.

16 kommentarer
Vis kommentarer