Blatters bedste ven er blevet hans fjende

FIFA's tidligere vicepræsident hævder at have stærke beviser mod den stadigt siddende præsident

For mere end 30 år siden knyttede FIFA’s afgående præsident, Sepp Blatter, nære venskabsbånd til Jack Warner fra Trinidad & Tobago.

Han blev medlem af FIFA’s eksekutivkomite i 1983 og sammen med Blatter turede han i mange år rundt på de bedste restauranter i Zürich. 

– Der var altid fest og farver i deres kølvand, siger den danske tegner, Olé Andersen, som står for illustrationen til denne artikel.

Olé Andersen arbejdede dengang i FIFA, og han var ofte med ved bordet, når Blatter og Warner gik om bord i fadene. 

I dag er Blatter og Warner dødsfjender, og den 72-årige Warner, som er eftersøgt af Interpol, truer nu med at afsløre artige sager om sin tidligere ven. Så belastende, at Blatter måske skal en tur i spjældet.

Farvel og tak. Foto: AP Jan Jensen Derfor går Blatter

Der ender Jack Warner også en dag, især hvis han tager til USA, hvor FBI har dynger af belastende materiale imod ham.

Indtil videre bliver han derfor hjemme i Trinidad, hvor han er på fri fod mod kaution. Han benytter tiden til at fortælle gud og hver mand, at han han vil få hele FIFA til at ramle, og at han også har beviser mod Blatter.

Handlede ikke alene
Dokumenterne har han afleveret til en række advokater, men endnu mangler han at konkretisere, hvad det er, han har gået og gemt på.

Jack Warner er tidligere vicepræsident i FIFA og præsident for Concacaf, sammenslutningen af fodboldforbundene i Nord-, Mellemamerika og Caribien.

Tidligere vicepræsident i FIFA, Jack Warner. (Tegning: Ole Andersen)
Tidligere vicepræsident i FIFA, Jack Warner. (Tegning: Ole Andersen)
 

Hans generalsekretær i Concacaf var i mange år den omfangsrige amerikaner, Chuck Blazer, som ved retten på Manhattan i New York har tilstået omfattende svindel, pengevask, korruption og skattefusk i gennem mere end 20 år.

Blazer handlede dog ikke alene. Som regel skete det sammen med Jack Warner, som altså ikke har tænkt sig at gå ned alene. Han vil have Blatter med i faldet. 

Men hvad har han så på sin gamle ven? Muligvis en TV-aftale som ligner ren korruption.

Se også: Fifa betalte 40 millioner for at lukke munden på Irland efter skandalemål

Warner afslørede allerede i 2011, efter at han var blevet smidt ud af FIFA på grund af omfattende korruption, at han havde købt rettighederne til en VM-slutrunde af Blatter for blot en enkelt dollar. Til gengæld skulle Warner hjælpe Blatter med at vinde præsidentvalget i FIFA.

Sagen daterer sig tilbage til 1998, hvor Blatter førte en hård valgkamp mod svenskeren Lennart Johansson. 

Som bekendt trak Blatter det længste strå, og Warner sagde i 2011, at han som tak for hjælpen og for et symbolsk beløb fik retten til at vise VM i 1998 til sine medborgere i Trinidad & Tobago.

Syndflod af afsløringer
Warner har ligeledes hævdet, at han også for en fornuftig pris fik TV-rettighederne til VM i 2002 og 2006, fordi han hjalp Blatter med at blive genvalgt i 2002, hvor Issa Hayatou fra Cameroun var modkandidaten.

Warner og Blatter sammen i 2001 ved  U17-VM i Trinidad & Tobago. (Foto: AP)
Warner og Blatter sammen i 2001 ved U17-VM i Trinidad & Tobago. (Foto: AP)
 

Blatter har tidligere afvist historien om den ene dollar, men det har aldrig været en sag, som FIFA har ønsket at efterforske.

Jack Warner skylder at fremlægge dokumentation for sine påstande, men kan han det, er det en alvorlig sag for Blatter. 

I en videooptagelse fra sit kontor i Trinidad i går, sagde Jack Warner, at der vil komme en syndflod af afsløringer og at han vil fortælle alt, hvad han ved om korruptionen i FIFA.

DBU-formand Jesper Møller ser frem til at, der bliver ryddet op i FIFA. (Foto: Lars Poulsen) Intl. fodbold DBU-formand efter ny farce: FIFA er ikke engang en børnehave

Han fik også nævnt, at han frygter for sit liv. 

Der er mange ord i den 72-årige gangster. Han har tidligere gratuleret sig selv med, at han ene mand sikrede, at Trinidad & Tobago som det mindste land nogensinde kvalificerede sig til en slutrunde. Det skete i Tyskland i 2006. Det skal nævnes, at der blot bor 1,3 millioner i det lille caribiske land

Først i 2014 efter et langt retsligt slagsmål fik spillerne, herunder den farverige målmand Shaka Hislop, udbetalt de penge, som de var blevet lovet for deres historiske indsats.

I følge Warner fortjente de ikke en krone, fordi de hverken scorede eller vandt en kamp ved slutrunden. Det blev dog til 0-0 mod Sverige.

1 af 2 (Illustration: Ole Andersen)
2 af 2 
5 kommentarer
Vis kommentarer