Annonce:
Annonce:

Brasiliansk legende vil afløse Sepp Blatter

Den tidligere brasilianske stjerne Zico er forhenværende sportsminister og går nu måske efter topposten i FIFA

Legendariske Zico overvejer at gå efter det ledige præsident-sæde i FIFA. (Foto: AP)
Legendariske Zico overvejer at gå efter det ledige præsident-sæde i FIFA. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Fodbold

Den tidligere brasilianske landsholdsspiller Zico er ikke afvisende over for at afløse Sepp Blatter som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

- Hvorfor ikke, skriver Zico på Facebook ifølge nyhedsbureauet TT.

Arthur Antunes Coimbra, som den nu 62-årige Zico egentlig hedder, deltog som aktiv tre gange i verdensmesterskaberne for landsholdet og repræsenterede klubber som Udinese i Italien og Flamenco i hjemlandet.

Ginola vil være FIFA-præsident

Efter karrieren har han været landsholdstræner for Japan og Irak og stået i spidsen for klubhold verden over - blandt andet i Japan, Tyrkiet, Rusland, Grækenland og Indien. I 1990'erne var han en overgang sportsminister i Brasilien.

Annonce:

Efter Sepp Blatters pludselige beslutning tirsdag om at trække sig som præsident for Fifa er posten som fodboldens mest indflydelsesrige person ledig, og det har sat tanker i gang hos Zico, der anses som en af alle tiders bedste spillere.

Zico som vi husker ham fra velmagtsdagene.
Zico som vi husker ham fra velmagtsdagene.

- Jeg sætter fodbold højere end politik. Jeg har endnu ingen opbakning, men hvis det er muligt, kan jeg kandidere til Fifa. Indtil videre er det bare en tanke - hvem ved, skriver Zico.

Andre tidligere fodboldstjerner som Portugals Luis Figo og Frankrigs David Ginola har tidligere forsøgt at bringe sig i spil til at afløse Sepp Blatter.

Medier: FBI efterforsker Sepp Blatter

Figo, der kortvarigt var en af kandidaterne til valget af ny præsident, men trak sig inden afstemningen sidste fredag, er tilfreds med Blatters beslutning.

Han håber, at nye tider er på vej i Fifa.

- Endelig kommer der et skifte. Jeg sagde fredag, at den dag ville komme før eller siden. Nu er den her, sagde Figo tirsdag aften ifølge den britiske avis The Mirror.

- Nu skal vi roligt og ansvarsfuldt finde konsensus på verdensplan, så vi kan tage hul på en ny dynamisk æra med gennemsigtighed og demokrati.

Annonce:

Dansk UEFA-medlem glæder sig over Blatters exit

Det vides endnu ikke, om Figo melder sig ind i kampen om at stå i spidsen for Fifa.

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: