Brutal anklage kan få voldsomme konsekvenser

Retssag i New York belaster både Rusland og de kommende VM-værter

VM i fodbold 2018, hvor dette billede er fra, er også under anklage for at have købt sig til værtsskabet. Foto: AP
VM i fodbold 2018, hvor dette billede er fra, er også under anklage for at have købt sig til værtsskabet. Foto: AP
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Torsdag begynder en retssag i New York, som kan få voldsomme konsekvenser for FIFA og ikke mindst for Qatar, som skal være vært for fodbold-VM i 2022.

I det 90 sider lange anklageskrift, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, står der sort på hvidt, at en stribe medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite modtog bestikkelse for at stemme på Qatar som vært for VM.

Under punkt 92 i anklageskriftet hedder det, at flere medlemmer af eksekutivkomiteen blev tilbudt og tog imod bestikkelse i forbindelse med afstemningen. Det gælder for eksempel Ricardo Teixeira, Brasilien, Nicolas Leoz, Paraguay og Chuck Blazer, USA.

De to FIFA-banditter Nicolas Leoz og Ricardo Teixeira

Nicolas Leoz. Foto: AP
Nicolas Leoz. Foto: AP
 

Ricardo Teixeira. Foto: AP
Ricardo Teixeira. Foto: AP
 

Det var tre af de helt tunge drenge i den 24-mands store eksekutivkomite, som dog på afstemningsdagen 2. december 2010 var reduceret til 22. To medlemmer var i dagene forinden blevet knaldet for korruption.

Brasilianske Teixeira er svigersøn til den tidligere FIFA-præsident, Joao Havelange. Teixeira har, siden politiet stormede FIFA’s hotel i Zürich i 2015, været på flugt fra FBI. Han har gennem sine mange år i FIFA beriget sig selv med mange hundrede millioner kroner.

Nicolas Leoz var i mange år præsident for det sydamerikanske fodboldforbund CONMEBOL og dermed også vicepræsident i FIFA. Forud for afstemningen i 2010 var han på rundrejse blandt de mange nationer, der søgte om VM i 2018 og 2022.

Leoz var således også i England, der søgte om VM 2018. I London tilbød Leoz englænderne sin stemme, hvis han kunne blive slået til ridder af den engelske dronning, og hvis den engelske FA-Cupfinale kunne blive opkaldt efter ham.

Chuck Blazer fra USA sagde aldrig nej til en million eller to i bestikkelse. Han var generalsekretær i det nord- og mellemamerikanske forbund, CONCACAF og i mange år en fast del af FIFA’s eksekutivkomite. Hvad han ikke var klar over, var, at han længe blev skygget af FBI.

I 2011 blev han stoppet af agenter fra FBI på en gade på Manhattan. Blazer kunne enten ryge direkte bag tremmer, eller han kunne vælge at blive informant for FBI. Den 200 kilo tunge amerikaner valgte det sidste.

I flere år optog han i det skjulte samtaler med sine tidligere våbenbrødre i FIFA. Alt hans materiale blev overgivet til FBI. Chuck Blazer døde af kræft i 2017.

En af de største FIFA-banditter er død

Blazer døde i 2017. Foto: AP
Blazer døde i 2017. Foto: AP
 

I anklageskriftet står desuden, at også Rusland var fremme med den store pung for at skaffe stemmer til det VM, som blev afviklet på fornem vis i Rusland for to år siden.

Jack Warner fra Trinidad Tobago var præsident for CONCAFAC og endnu en af FIFA’s vicepræsidenter. Jack Warner er kendt som manden, der rækker hånden frem, selv når han sover. I anklageskriftet noteres, at han fik 70 millioner kroner for at stemme på Sydafrika, der fik VM i 2010.

Hos russerne måtte Warner nøjes med det halve. Her fik han 35 millioner, som blev fordelt på mere end 20 udbetalinger og udbetalt gennem et sindrigt net af skattelyselskaber på Cypern og De Britiske Jomfruøer. Jack Warner har siden 2015 kæmpet mod at blive udleveret til strafforfølgelse i USA. Indtil videre med held.

Både Rusland og Qatar har siden afstemningerne i 2010 afvist alle anklager om korruption. Da Ekstra Bladet i 2017 kørte en større serie om Rusland og Qatar VM-værtskaber, var det netop de nævnte personer, der blev stillet spørgsmål ved.

FIFA har selv tidligere lavet halvhjertede undersøgelser af de mange anklager, men uden at opklare noget som helst. Men nu er der god grund til at tage fat igen.

Især når det handler om Qatar, der fik VM, selv om landet aldrig har præsteret noget som helst i international fodbold, og som af FIFA’s egne inspektører blev vurderet til at være mindst egnet blandt alle ansøgerlandene.

VM-arbejdere i coronahelvede

Skulle udvikle fodbolden: Brugte 700.000 på pilgrimsrejse

FIFA-GATE: Afsløring af fodboldgangstere må få konsekvenser for VM

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+