Corona-fup: Bliver rige på spøgelseskampe

Russiske og ukrainske svindlere har udnyttet forvirringen omkring coronakrisen til at tjene store penge på kampe, der ikke blev spillet

Der kan tjenes store penge på at narre bookmakere til at tro, at aflyste kampe bliver gennemført. Foto: Fernando Vergara/AP
Der kan tjenes store penge på at narre bookmakere til at tro, at aflyste kampe bliver gennemført. Foto: Fernando Vergara/AP

Mens coronakrisen raser over hele verden og har lagt de europæiske fodboldstadioner øde, er der fortsat et par ligaer i det tidligere Sovjetunionen, der stadig spiller.

Eller er der?

Den forvirring har en række svindlere udnyttet til at placere store væddemål på mindre kampe i Ukraine.

Fælles for kampene er, at de aldrig er blevet spillet. Alligevel har forbryderne haft held til at arrangere såkaldte 'spøgelseskampe', hvor bookmakere har troet, at kampene har fundet sted.

Det bekræfter Francesco Baranca, der er chef for den etiske kommission i det ukrainske fodboldforbund over for den tyske avis Die Welt.

- Svindlen er apokalyptisk for tiden. Jeg har aldrig set noget lignende, siger Francesco Baranca.

Han refererer blandt andet til fire kampe i de lavere ukrainske rækker, der i midtugen blev tilbudt til bookmakere over hele verden.

En af kampene var mellem FC Berdyansk og SC Tavriya. Den endte angiveligt 1-5 efter 0-0 ved pausen. Det kan man eksempelvis se her.

- Bookmakerne fortalte mig torsdag, at der inden denne kamp blev placeret store væddemål på netop det resultat, siger Francesco Baranca, der også bekræftede, at præsidenterne i begge klubber blev kontaktet, og at begge forsikrede, at kampen ikke var blevet spillet.

Svindlerne opererer på den måde, at de gennem tilsyneladende officielle kanaler kontakter bookmakerne for at gøre dem opmærksomme på, at der bliver spillet mindre kampe.

Det kunne være FC Berdyansks Facebook-profil, der først blev oprettet 21. marts.

Kampen bliver derefter 'overvåget' af en ansat hos bookmakeren, der enten er en del af fidusen eller får sin informationer direkte fra svindlerne.

Det ukrainske fodboldforbund har rettet henvendelse til UEFA, der vil tage sagen op.

Rustu Recber er indlagt på grund af coronavirus. (arkivfoto) Foto: Action Images/Ritzau Scanpix Intl. fodbold Tyrkisk landsholdslegende i kritisk coronatilstand

En af Atlético Madrids helt store spillere gennem tiderne, José Luis Capón, afgik søndag ved døden på grund coronavirussen. Privatfoto Spansk fodbold Scorede mod Danmark: Nu er han død af corona

Bate Borisov er for mange uden for landets egne grænser nok det mest velkendte hviderussiske hold. (Arkivfoto)
 Foto: Anton Vaganov/Reuters Intl. fodbold Her scorer de kassen på coronavirus