De kan afløse skandale-Blatter

Hvem skal overtage den ledige præsidentpost i FIFA efter korrupte Sepp Blatter?

Sepp Blatter er en færdig mand i international fodbold. (Foto: AP)
Sepp Blatter er en færdig mand i international fodbold. (Foto: AP)

Hvis man hører til dem, der synes, at idrætspolitik er dødsygt, og det kun er spillet på banen, som er værd at beskæftige sig med, så har den seneste uge måske ændret lidt på den opfattelse.

For det er de færreste fodboldkampe, der er ligeså spændende som det vanvittige drama, som har fundet sted i det internationale fodboldforbund, FIFA, i den seneste uge.

Legendariske Zico overvejer at gå efter det ledige præsident-sæde i FIFA. (Foto: AP) Intl. fodbold Brasiliansk legende vil afløse Sepp Blatter

Her har korruptionsmistankerne ligget som en tung dyne i årevis, men først i sidste uge begyndte skeletterne for alvor at vælte ud af skabet, da FIFA's kongres i Zürich blev indledt med, at den lokale ordensmagt på foranledning af de amerikanske myndigheder anholdt flere af topfigurerne i forbundet.

Sepp Blatter er snart Fifa-historie. (Foto: AP) Intl. fodbold DBU: Sepp Blatter kunne ikke fortsætte

Hovedskurken, præsident Sepp Blatter, gik dog i første omgang fri, og lod sig helt grotesk genvælge af sine rygklappere, mens især de europæiske fodboldforbund - Rusland, Frankrig, Spanien og en række østeuropæiske lande undtaget - rasede og rev sig i håret.

Men skandalen var ikke til at stoppe.

Tirsdag blev Blatters højrehånd, generalsekretæren Jérôme Valcke, endegyldigt sat i forbindelse med en bestikkelse på 68 mio. kroner i forbindelse med, at Sydafrika blev tildelt VM i 2010, og så var lavinen ikke længere til at stoppe.

Tirsdag aften trak Sepp Blatter sig så fra posten, og det efterlader spørgsmålet om, hvem der nu skal bestride præsidentembedet i verdens største idrætsgren.

Sepp Blatter gik onsdag af som FIFA's præsident. (Foto: AP)

Sepp Blatter er under luppen hos FBI. (Foto: AP) Intl. fodbold Medier: FBI efterforsker Sepp Blatter

Den franske klovn David Ginola, der allerede har forsøgt sig i et reklamestunt for bookmakeren Paddy Power, og den brasilianske legende Zico har allerede meldt sig på banen, men ingen af de to ligner seriøse kandidater.

Herunder giver vi dig et overblik over nogle Sepp Blatters mere - og mindre - realistiske efterfølgere.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

17 kommentarer
Vis kommentarer