Derfor bør Ballon d'Or laves om

Flere førende fodboldeksperter mener, at det er alt for uklart, hvilken baggrund Ballon d’Or, prisen som verdens bedste fodboldspiller, tildeles på

Cristiano Ronaldo vandt for et år siden og er storfavorit til at snuppe Ballon d'Or-titlen, som uddeles mandag aften i Zürich (Foto: AP)
Cristiano Ronaldo vandt for et år siden og er storfavorit til at snuppe Ballon d'Or-titlen, som uddeles mandag aften i Zürich (Foto: AP)

Det er dén tid på året.

En vis bold, 31 centimeter i højden, 23 i bredden og dybden og med en overflade af guld, uddeles. Ja, faktisk er det i aften, at FIFA Ballon d’Or overrækkes til verdens bedste fodboldspiller 2014.

Men forud for det fine show i Kongresshaus i schweiziske Zürich, hvor enten Cristiano Ronaldo, Lionel Messi eller Manuel Neuer modtager trofæet, har de sædvanlige diskussioner og spørgsmål fundet sted; hvem fortjener guldbolden? Og hvilken baggrund gives den i det hele taget på?

Der mangler en ’Ballon d’Or-stemmemanual’ fra FIFA til, hvad landstrænere, landsholdsanførere og journalister bør have med i deres overvejelser, inden de sætter kryds eller bolle ved deres favorit.

Det mener flere fodboldeksperter.

En gruppe Ronaldo-fans angreb en sen nattetime UEFA-præsident Michel Platinis hus med 61 fodbolde (Foto: Screendump fra Youtube) Spansk fodbold TV: Ronaldo-fans angriber Platinis hus med bolde

- Kriteriet er slet ikke klart nok defineret. Når man for eksempel vinder en Oscar inden for filmens verden, er der sat en række kriterier op. Der bør der også være med Ballon d’Or.

- Hvor meget bør titler, mål og det spektakulære eksempelvis vægte, og hvordan holdes det op mod hinanden?, spørger Viasat-ekspert Luna Christofi retorisk Ekstra Bladet.

VM vægter højst
Heller ikke kollegaen på Viasat Niels Christian Frederiksen mener kriterierne er klare nok. I hvert fald ikke for offentligheden.

Til gengæld ved han godt, hvad han mener, at man bør give prisen for.

- Den skal gives for den helt outstanding præstation gennem hele året. Til spilleren, der har vundet noget både med klub- og landshold.

- Her mener jeg, at VM vægter højt, da den turnering kun spilles én gang hvert fjerde år, siger Niels Christian Frederiksen til Ekstra Bladet.

De fleste forventer, at sidste års Champions League-vinder og topscorer med 17 mål, Cristiano Ronaldo, tager prisen for andet år i træk, selvom han ikke vandt VM med Portugal.

Om Ballon d'Or

Ballon d'Or  (Den Gyldne Bold) blev opfundet af ’France Footballs’ chefredaktør Gabriel Hanot og er blevet uddelt siden 1956.

Oprindeligt kunne journalisterne kun stemme på europæiske spillere i europæiske klubber, hvilket betød, at spillere som Diego Maradona og Pelé ikke kunne vinde prisen. I 1995 blev denne regel ændret, så ikke-europæiske spillere kunne vinde, hvis de vel at mærke spillede for en europæisk klub.

I 2007  fik samtlige spillere i verden så muligheden for at vinde den prestigefyldte pris, og antallet af journalister, der fik lov at stemme, steg også. Ballon d'Or og FIFA World Player of the Year blev slået sammen i 2010, så prisen nu hedder FIFA Ballon d'Or.

I slutningen af oktober blev der offentliggjort en liste på 23 nominerede spillere. Den er siden skåret ned til de tre finalister: Ronaldo, Messi og Neuer. Det er landstrænere og landsholdsanførere samt en gruppe udvalgte journalister, der afgør, hvem af de tre der skal vinde.

De skal  give henholdsvis 5, 3 og 1 point. For Danmark er det Morten Olsen, Daniel Agger samt Tips-Bladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, der har stemt. Stemmeperioden var fra 28. oktober til 21. november.

Men det mulige valg sætter Luna Christofi et stort, fedt spørgsmålstegn ved.

- Hans tal har været fantastiske, men det var jo ikke Ronaldo, der afgjorde Champions League-finalen mod Atlético, og det var heller ikke ham, der baskede Bayern i semifinalen.

- Så var han anonym til VM med et landshold, der var pinligt ringe.

Michael Laudrup bliver af catalansk avis bragt i spil som mulig sportsdirektør i FC Barcelona (Foto: Lefteris Pitarakis/AP) Spansk fodbold Catalansk avis: Laudrup på Barças liste

Luna Christofi kigger i stedet mod en tysker med et enormt vingefang og evne til at gå langt ud af sit mål og hjælpe til:

- Manuel Neuer har stort set ingen fejl lavet det seneste. Hele vejen igennem VM var han sit holds bedste, og de vandt turneringen. Så har han vel også været den bedste spiller i verden alt i alt.

For mange følelser
Christofi mener generelt, at der måske stemmes for meget ud fra begejstring i stedet for, hvem der egentligt har præsteret på højeste niveau gennem et helt år.

- Det havde for eksempel kun været rimeligt, hvis Xavi havde vundet Ballon d’Or i 2010, da han blandt andet var VM’s bedste spiller og førte Spanien til guld. Alligevel fik Messi prisen.

- Men det er, fordi han begejstrer mere og er mest spektakulær, siger Christofi og uddyber:

- Det er også derfor Ronaldo vinder i år. Han imponerer og fascinerer med sin fart og kraft.

Sport og Spil Guldboldens skæbner

Luna Christofi understreger, at begejstring kan være fint nok at lade sig styre af i sin vurdering. Problemet er efter hendes opfattelse bare, at folk opfatter begejstring vidt forskelligt:

- Nogle elsker det tekniske med finterne og driblingerne, mens andre mere er til råstyrke eller det taktiske. Så er der dem, der begejstres af spilleren, der kan holde de andre fra at score. Der er så mange ting, der spiller ind på valget.

Ligner en Beckenbauer
Begge danske fodboldeksperter kritiserer ikke kun FIFA for de manglende Ballon d’Or-kriterier. De stemmeberettigede får også hug for at lade sig påvirke for meget af følelser og personlige præferencer.

- Man skal sætte sig ud over den slags, når man har så fint et hverv, at man får lov til at stemme. Prisen bør ikke altid gå til de offensive spillere. De defensive spillere kan også nyde noget ekstraordinært.

- Se bare på Neuer, der har taget målmandsspillet til nye højder og ligner en Franz Beckenbauer, når han går ud spiller i marken og rydder op, siger Niels Christian Frederiksen.

Wolfsburg-spilleren Junior Malanda mistede livet lørdag. (Foto: AP) Tysk fodbold Wolfsburg i chok efter dødsfald: Se klubbens rørende farvel

Ballon d’Or overrækkes som nævnt i aften. Selve arrangementet begynder klokken 18.30 dansk tid. Ud over kåringen som verdens bedste fodboldspiller kårer FIFA blandt andet også årets hold og årets træner.

TV3 Sport 1, kl. 18

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

0 kommentarer
Vis kommentarer