Efter bombe af skandaler: FIFA suspenderer VM-valg

I kølvandet på beskyldningerne omkring bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM til Rusland og Qatar, har FIFA valgt at suspendere budrunden til slutrunden i 2026

Jerome Valce og Sepp Blatter. (Foto: AP)
Jerome Valce og Sepp Blatter. (Foto: AP)

I FIFA forsøger man at råde bod på de seneste farcer, der nærmest har stået i kø for at se dagens lys i kølvandet på det dramatiske præsidentvalg i maj. I hvert fald er der på overfladen forandring at spore i det internationale fodboldforbund.

Det sker, da FIFA nu har valgt at suspendere den budrunde, som ellers var nært forstående med henblik på uddelingen af værtskabet for VM i 2026. Det skriver Sky Sports.

Beslutningen er angiveligt truffet som følge af de mange beskyldninger, der har været omkring bestikkelse og korruption i forbindelse med valget af Rusland og Qatar som base for de to kommende VM-slutrunder i 2018 og 2022.

Det endelige valg omkring destinationen for VM i 2026 skulle være foretaget på en kongres i Kuala Lumpur i 2017, men hele processen er nu sat på pause, mens sagerne imod FIFA efterforskes.

(Foto: AP) Intl. fodbold FIFA klar til at udpege Blatter-afløser

Sepp Blatters fald fra FIFA-toppen har været dramatisk. (Foto: AP)
Sepp Blatters fald fra FIFA-toppen har været dramatisk. (Foto: AP)

Et paradoks
Det er FIFA's generalsekretær Jerome Valcke, der er afsender til den opsigtsvækkende beslutning om at udskyde den proces, som ifølge de første forlydender meget vel kunne ende ud med at være et kapløb mellem USA, Mexico og Colombia.

Paradokset vil, at Valcke selv har ageret centrum for skydeskiven i forhold til en af de større beskyldninger, der er haglet imod forbundet i den seneste tid. Anklagerne går på, at generalsekretæren på ulovlig vis skulle have haft en finger med i spillet, da Sydafrika blev tildelt rollen som vært for VM i 2010.

I et dokument, som blev offentliggjort tidligere i juni, stod Valcke adresseret som modtager på et brev, hvor det fremgik, at FIFA ville modtage 10 millioner dollars af Sydafrikas VM-organisation. Et beløb, der  - ifølge den amerikanske efterretningstjeneste FBI - senere endte i lommerne på Jack Warner, der er præsident i søster-organisationen CONCACAF.

- 2. januar 2008, 31. januar 2008 og 7. marts 2008 foranledigede en højtplaceret FIFA-ansat at 616.000 dollars, 1.600.000 dollars og 7.784.000 dollars - i alt 10.000.000 dollars - blev overført fra en FIFA-konto i Schweiz til en Bank of America-konto i New York, en konto der tilhørte CFU og CONCACAF, men som blev kontrolleret af den sigtede Jack Warner via Republic Bank i Trinidad og Tobago, lyder det i det omtalte anklagepunkt 192.

Alejandro Burzaco (med kasketten) har meldt sig selv til politiet i Italien. (Foto: AP/Victor R. Caivano) Intl. fodbold Mistænkt i FIFA-sagen har meldt sig til politiet

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Præsidentvalg lurer
De beskyldninger preller dog af på Valcke, som entydigt afviser, at han skulle have taget del i noget forkert eller forbudt i forbindelse med de overførsler, der har fundet sted.

- Det var ikke FIFA's penge. Der var tale om en forespørgsel fra de officielle sydafrikanske myndigheder og det sydafrikanske fodboldforbund. Og så længe det foregik efter reglerne, ville vi gerne gøre det, lød det fra Valcke.

Mens navnet på værtslandet for VM i 2026 lader vente på sig, er der anderledes kort tid til, at en ny præsident bliver præsenteret i FIFA. Det kriseramte fodboldforbund forventer at udpege afløseren for den afgående frontfigur, Sepp Blatter, inden årets udgang.

Således erfarer BBC, at fodboldforbundet vil indkalde til et ekstraordinært møde i Zürich 16. december, hvor valget mellem de kandidater, der vælger at opstille, afholdes.

- Repræsentanter fra alle 209 medlemslande vil blive inviteret til den schweiziske by for at stemme til præsidentvalget, skriver det britiske medie.

24 kommentarer
Vis kommentarer