Efter korruptions-skandale: Dansk minister åben for alternativ til FIFA

Sportens minister, Marianne Jelved, opfordrer til nytænkning og en ny præsident i FIFA

Marianne Jelved vil gerne af med Sepp Blatter. (Foto: AP)
Marianne Jelved vil gerne af med Sepp Blatter. (Foto: AP)

Hvordan kommer international fodboldpolitik til at fungere ordentligt efter de seneste års dårlige sager omkring Qatar 2022, korruption i FIFA og forbundets afvisning af at lægge Michael Garcias rapport om budprocesserne op til VM 2018 og 2022 frem?

Kritikere af FIFA som den australske whistleblower Bonita Mersiades opfordrer til, at FIFA starter helt forfra med grundlæggende forandringer af FIFA’s egen lovgivning og måden, forbundet er struktureret, og at det skal være en stærk, uafhængig leder, der på opfordring af fodboldforbund og nationale regeringer træder ind som midlertidig FIFA-præsident med mandat til at rive organisationen fra hinanden og bygge den op på ny.

I Tyskland spekulerede klubbernes ligaforening tidligere på året i, om Europa skulle bryde ud af FIFA og arrangere det europæiske spil i et separat fodboldforbund, noget som europæerne muligvis kunne få til at fungere økonomisk.

Dansk minister åben for alternativ til FIFA

Også i DBU håber man snart at se enden på Sepp Blatters regime. (Foto: AP) Intl. fodbold DBU-bossens løfte: Stemmer ikke på Blatter

Kulturminister Marianne Jelved følger sagen om Michael Garcias indtil videre hemmeligstemplede rapport om VM 2018 og 2022, og hun har forståelse for, hvis nogle danskere og europæere kunne tænke sig, at dansk og europæisk fodbold helt forlader FIFA. Men det er svært i praksis, vurderer den radikale minister.

- Man kan sagtens få den tanke, som tingene kører. Hver gang, der ikke er gennemsigtighed i en beslutningsproces, får vi – med rette – mistanke om, at der sker noget fordækt. Det er ormen, der hele tiden gnaver. Så den tanke [om at nogen starter et alternativ til FIFA] vil jeg slet ikke afvise, siger Marianne Jelved.

- I Danmark har vi nogle nøglebegreber som fair play, gennemsigtighed og lige konkurrencevilkår. Alt, der bare lugter af små-korruption og snyd, er bandlyst. Det ødelægger tilliden til sport, det ødelægger integriteten og den glæde, vi har ved sport. Derfor vil jeg opfordre DBU til at se sig selv som ambassadør for Danmark, for alle de værdier, vi står for, og som sporten står for. De værdier skal også præge det internationale samarbejde i FIFA, siger Marianne Jelved.

- Jeg har ikke noget mod revolutioner med det formål, som der her beskrives. Men det er svært i forhold til, at FIFA er en privat organisation, og initiativet bør derfor komme fra organisationens medlemmer. Vi går ikke ind for at forbyde private organisationer og deres aktiviteter, så der er et stort skridt fra den model, du beskriver, til at lave en statslig, offentlig organisation. Det er noget, vi skal diskutere grundigt, for det offentlige er ikke nødvendigvis en velsignelse. Men du kan interessere dig for, om andre organisationer kan skabe et alternativ til FIFA, siger Marianne Jelved.

Politikere tænker for meget på gode fotos
Da Australien bød på VM 2022, oplevede Bonita Mersiades, at de australske politikere ikke udviste større interesse for historierne om korruption i FIFA. Det vigtige var at tiltrække en stor sportsbegivenhed, og det at nationale politikere ofte ser sport som en anledning til at få positiv pressedækning og prestige kan kulturministeren godt genkende.

Landsholdsfodbold Ro på: Sisto må først spille, når dronningen giver accept

- Det bliver en knibtangs-manøvre. For på den ene side vil man gerne have, at ens hold og udøvere er med ved de store sportsbegivenheder, men på den anden side bliver vi underlagt udemokratiske organisations-bestemmelser. Udemokratisk i den forstand, at de her mennesker ikke står til ansvar noget som helst sted. Også derfor er det vigtigt, at vi har en international debat om FIFA, siger Marianne Jelved.

Frem med Garcias rapport - Erstat Blatter
I dag skal FIFA’s eksekutivkomite stemme om, hvorvidt Michael Garcias 430 sider lange rapport skal offentliggøres. Marianne Jelved kræver, at indholdet af rapporten kommer frem, og så håber hun, det lykkes reformvenlige fodboldforbund at finde et alternativ til Sepp Blatter, når FIFA vælger præsident til maj næste år.

- Det forløb (om Garcias rapport - red.) er afslørende for FIFA. Det skaber en endnu dårligere opfattelse af FIFA. At ham, der rent faktisk har forfattet rapporten, ikke kan stå indenfor referatet. Skete noget tilsvarende i Danmark, ville der blive nedsat en undersøgelseskommission, siger Marianne Jelved.

- Vi skal alle kræve at se den rapport. Eller i hvert fald få et summary, som forfatteren kan stå inde for.

Jan Jensen FIFA ramt af granatchok

Tidligere har DBU stemt på Sepp Blatter, senest i 2011, hvor det danske forbund foretrak schweizeren frem for Mohammed Bin Hammam og efterfølgende vurderede, at det var umuligt at finde en alternativ kandidat, da Bin Hammam blev sparket ud af FIFA en uge før præsidentvalget. Selvom der er splittelse i Europa om kursen til næste sommer, bør DBU ikke stemme på Blatter igen, selvom det kan have konsekvenser at undlade at stemme på schweizeren, hvis han som ventet bliver genvalgt frem til 2019.

- Det betyder jo ikke, at du behøver stemme på ham. Det er sådan noget, der skal til. At hans legitimitet bliver undergravet. Det er da et fantastisk skridt, at DBU og europæerne prøver at finde en anden kandidat. Der er en bevægelse, og det er opmuntrende. Det er også opmuntrende, at de har bedt om rapporten (Michael Garcias - red.), som de jo selv har været med til at betale for at få udarbejdet. At FIFA’s top ikke vil have den rapport frem siger noget om, at der nok er noget at skjule, siger Marianne Jelved.

Michael Garcia har fået nok af FIFA og forlader derfor organisationen. (Foto: AP/Walter Bieri) Intl. fodbold Chefefterforsker forlader FIFA i protest

- Jeg kan ikke se andet alternativ end at DBU fortsætter med at presse på i FIFA. Så skal det da være, at nogen starter en anden selvstændig, privat organisation som konkurrent til FIFA, og jeg kan ikke forudse, om det er til at føre ud i livet. Men det er vel ikke FIFA, der på den måde ejer verdensmesterskabet, det er vel de medlemslande, der spiller om det, siger Marianne Jelved

- FIFA har ikke monopol. Så er det spørgsmålet, om det er muligt, at nogen opretter en ny organisation, som man så kan melde sig ind i for spillerne, foreningerne og ligaerne. Jeg ved ikke, om det er realistisk, men kan man samles europæisk om en alternativ formand til den nuværende, er man dog kommet et skridt på demokratisk vis, slutter ministeren.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer