En af de helt store: Engelsk legende er død

Kevin Beattie fik en blodprop i hjertet og døde øjeblikkeligt

Kevin Beattie skrev sig ind i engelsk fodboldhistorie. Foto: AP
Kevin Beattie skrev sig ind i engelsk fodboldhistorie. Foto: AP

Engelsk fodbold sørger.

Kevin Beattie er død. 64 år gammel.

En blodprop i hjertet satte en effektiv stopper for en mand, der nåede at henrykke, fascinere og underholde i sin karriere som professionel fodboldspiller.

Det var Bobby Robson, der opdagede ham.

Den engelske manager havde i 1969 overtaget styretøjet i Ipswich Town i den bedste engelske række og skulle siden føre dem til både triumf i FA Cup'en, UEFA Cup'en samt topplaceringer i Englands bedste række i adskillige sæsoner.

I sin selvbiografi langt senere omtalte han Kevin Beattie som noget af det bedste, han overhovedet havde set i sit liv i professionel fodbold.

- Han havde det hele. Hvilken venstrefod. Han kunne banke bolden af sted over 60 meter fra venstre side til det yderste højre af banen. Sådan en aflevering kunne ændre kampens gang. Han var en stor tackler, og ingen kunne røre ham i luften. Mod Everton scorede han fra en position højere end overliggeren.

-  Han hoppede så højt, at han kunne se uret på rådhuset og fortælle os andre, hvad klokken var. Ingen, som absolut ingen, kunne løbe fra ham. Han kunne finde på at give modstanderne en meters forspring og dermed lokke dem til at tro, at de kunne løbe fra ham, og så ville han løbe fra sin modstander.

- Bortset fra George Best, rangerer jeg Kevin Beattie som den bedste spiller, disse øer (Storbritannien, red.) producerede i 25 år. George var særlig, det samme var Bobby Charlton og Denis Law fra samme æra. Duncan Edwards var en kolos, men Beattie havde samtidig farten, skrev Robson.

Kevin Beattie debuterede for Ipswich som 18-årig, blev nærmest omgående kåret som årets unge spiller i engelsk fodbold, ragede alle førsteholdskampe til sig (Ipswich og Robson kunne slet ikke undvære ham) og blev kåret som klubbens bedste spiller.

Op gennem 1970'erne rangerede han konstant som én af 1. divisions (Premier Leagues forgænger) bedste forsvarsspillere og er adskillige gange siden blevet nævnt som én af Ipswich Towns bedste spillere nogensinde.

Bobby Robson udtalte ved en senere lejlighed, at de tre bedste spillere, han har arbejdet sammen med i en karriere som manager i FC Porto, FC Barcelona, det engelske landshold, PSV Eindhoven, Sporting og Newcastle var Romario, Ronaldo og Kevin Beattie...

Det blev alligevel kun til sølle ni landskampe for England, hvor klodser som Colin Todd og Dave Watson stod foran ham i køen, og han måtte 28 år gammel indstille karrieren i 1981 på grund af skader.

Han arbejdede frem til sin død for BBC's lokalradio i Ipswich og sad så sent som lørdag og grinede i æteren med studieværten Mark Murphy.

Se også: Klam skade til Liverpool-stjerne: 'Tak for støtten'

Se også: Se billederne her: Rasende Schmeichel skudt i sænk

Se også: Superstjerne irriterer Mourinho: 'Jeg er helt i vildrede'

Opturen bliver bremset for FCK i efteråret, mener Stig Tøfting. Europa League-kampagnen kommer til at koste kræfter for Fischer og co. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Skråsikker Tøffe: Derfor vil Brøndby og FC Midtjylland overhale FCK

Christian Eriksen er sammen med Dele Alli og Harry Kane Tottenhams stærkeste kort i offensiven. Foto: AP Sport og Spil Nu satser Eriksen alt

En skuffet Paul Onuachu i sekunderne efter nederlaget til Malmø ved kvalifikationen til Europa League. Foto: Ernst van Norde Sport og Spil Mysteriet om lange-Paul: Derfor er FCM-stjerne helt væk fra brættet