Farcen fortsætter: Brugte FIFA-millioner på sig selv

Ifølge BBC brugte den tidligere præsident for det nord- og centralamerikanske fodboldforbund, Jack Warner, FIFA-millioner i sin privatøkonomi

Her fortæller Jack Warner at han vil stå frem med al sin viden om korruptionsskandalen i FIFA. (Video: AP/SNTV)

Den tidligere præsident for det nord- og centralamerikanske fodboldforbund (Concacaf), Jack Warner brugte de 10 millioner dollar, han har været sat i forbindelse med i korruptionsskandalen i det internationale fodboldforbund (FIFA), til at tilbagebetale egne lån og hvidvaske penge via forskellige transaktioner.

Det viser en række dokumenter, som engelske BBC er kommet i besiddelse af, der søndag er blevet offentligjort.

Beløbet på de 10 millioner dollar (ca. 68 millioner danske kroner), er det beløb, som de amerikanske myndigheder hele tiden har hævdet, var forbundet til Jack Warner i forbindelse med hele korruptionsskandalen i FIFA, der på det seneste har rystet fodboldverdenen.

Ifølge BBC's dokumenter blev pengene betalt i tre rater i begyndelsen af 2008, og de kom fra Sydafrika. Det sydafrikanske fodboldforbund (Safa) har tidligere erkendt, at man har foretaget overførsel af i alt 10 millioner dollar til Concacaf.

DBU-formand Jesper Møller ser frem til at, der bliver ryddet op i FIFA. (Foto: Lars Poulsen) Intl. fodbold DBU-formand efter ny farce: FIFA er ikke engang en børnehave

Man har dog fremhævet, at pengene blev sendt som støtte til udviklingen af fodbolden i Concacaf, mens de amerikanske myndigheder mener, at pengene indgik i et større bestikkelsescirkus, som blandt andet handlede om tildelingen af VM-værtsskabet i 2010 til Sydafrika.

Den 72-årige Jack Warner, der også er tidligere vicepræsident i FIFA, fra Trinidad og Tobago afviser alle beskyldninger, mens Trinidad og Tobagos sportsminister og tidligere fodboldspiller, Brent Sacho, er klar i mælet.

- Han må stå til ansvar, og han må svare på alle spørgsmål om, hvad han har foretaget sig, så retfærdigheden kan sejre, siger Brent Sacho til BBC.

Jack Warner er blandt 14 nuværende og tidligere FIFA-folk samt topfolk inden for sportsmarketing og forhandling af tv-rettigheder, som i første omgang er mistænkt for korruption i størrelsesordenen én milliard kroner.

Intl. fodbold Tidligere FIFA-vicepræsident kræver Irland-undersøgelse

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

18 kommentarer
Vis kommentarer