Annonce:
Annonce:

FIFA's beskidte præsidentkrig

Ny serie: Ekstra Bladet har kulegravet FIFA-præsidentens vej til magten - Platini siger, han blev elimineret - FIFA kalder Platini for en farce

Engang var de bedste venner, og Platini er gudfar til en af Infantinos fire døtre. Foto: AP/Sang Tan/Ritzau Scanpix
Engang var de bedste venner, og Platini er gudfar til en af Infantinos fire døtre. Foto: AP/Sang Tan/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Fodbold

Da Gianni Infantino blev valgt til FIFA-præsident på den ekstraordinære FIFA-kongres i Zürich i 2016, var der mange, som åndede lettet op. 

En hel fodboldverden var stadig chokeret over korruptionen, som blev afdækket efter politiraidet på det mondæne hotel Baur au Lac ved bredden af Zürich-søen i maj 2015, og mange mente, at Infantinos hovedudfordrer sheik Salman fra Bahrain ville medføre et mere totalitært FIFA.

Historien, som Ekstra Bladet fortæller i dag og i den kommende uge, viser, at Gianni Infantino er blevet en helt anden leder end den, mange håbede på og forventede.

Ekstra Bladet har systematisk samlet det, som findes af offentlig information om Infantino fra tiden som generalsekretær i UEFA, og til han i dag sidder som enevældig FIFA-præsident. 

Annonce:

Vi har talt med en række kilder, som normalt er meget ordknappe af frygt for selv at havne i politiets søgelys, og vi har fået adgang til hemmelige og fortrolige dokumenter. 

Vi har også været i kontakt med mange af de mennesker, som Infantino tidligere har arbejdet sammen med i UEFA og FIFA. Herunder Michel Platini, som ellers var favorit til Infantinos post.

Da Platini var ude af billedet, lancerede Infantino sig selv som UEFA’s plan B. Og han lod forstå, at han ville trække sig, hvis Platini alligevel fik lov til at stille op. Det var blændværk. I virkeligheden så Infantino hele tiden sig selv som plan A.

Michel Platini siger da også til Ekstra Bladet, at han aldrig har opfordret Infantino til at stille op til præsidentvalget.

Artiklen fortsætter under billedet...

Billedet af FIFA-præsidenten er dystert. Foto: Lars Poulsen
Billedet af FIFA-præsidenten er dystert. Foto: Lars Poulsen
 

Annonce:

Billedet af FIFA-præsidenten er dystert. Vi ser en person, som bruger positionen som verdens mægtigste idrætsleder til at fjerne modstand og kritik, en person, som allierer sig med tvivlsomme personer i nationale fodboldforbund, og som indsætter loyale støttespillere i centrale positioner, således at han selv bliver uangribelig.

Vi ser en fodbold-boss, som gerne omgås autoritære ledere, og som er villig til at tage imod penge fra mægtige interesser, som han ønsker at holde hemmelige for sine kolleger i FIFA.

Vi ser en præsident, der i flere år har drevet et råt magtspil, som ved udgangen af 2020 kan føre til, at statsadvokaten i Schweiz bliver afsat i en rigsretssag, fordi han har haft hemmelige møder med Gianni Infantino og hans støttespillere. 

Skulle det sidste ske, får vi måske leveret de sidste brikker, som Ekstra Bladet ikke har fået på plads i denne artikelserie.

Det her er historien om FIFA-præsident Gianni Infantino, som måske ender med at blive fanget i sit eget net.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kuppet - tidslinjen

27. maj 2015: 

Under ledelse af statsanklager Michael Lauber stormer det schweiziske politi hotel Baur au Lac i Zürich og arresterer en lang række FIFA-folk. Herunder flere vicepræsidenter. Aktionen sker i samarbejde med FBI.

28. maj 2015: 

UEFA’s præsident Michel Platini opfordrer Sepp Blatter til at trække sig som FIFA-præsident. Blatter afviser.

29. maj 2015:

Blatter bliver genvalgt som præsident for FIFA. Slår prins Ali fra Jordan i kampafstemning.

2. juni 2015: 

Blatter går af på et pressemøde i FIFA Haus.

17. juni 2015:

Michael Lauber genvælges for en ny fireåring periode som statsanklager. Han står i spidsen for den schweiziske del af FIFA-Gate. På et pressemøde siger Lauber om FIFA-efterforskningen: Det er en voldsom stor opgave. Vi har beslaglagt ni terabytes data. Vi undersøger 104 bankoverførsler, som repræsenterer mange bankkonti.

juni 2015: 

Statsanklageren har et fem timer langt møde med FIFA. Der er referat fra mødet. Fortroligt. Desværre. Ekstra Bladet har kontaktet alle fra FIFA, som kunne tænkes at have deltaget i mødet. Alle afviser.

8. juli 2015: 

Gianni Infantinos barndomsven, Rinaldo Arnold, møder statsanklager Michael Lauber i Bern. Hvis Lauber har noget på Platini, vil Infantino selv gå efter at blive ny FIFA-præsident. Statsanklagerens pressechef André Marty deltager også i mødet, som der ikke findes referat fra.

29. juli 2015: 

Efter mange måneders betænkningstid offentliggør Platini, at han vil stille op til præsidentvalget til FIFA. Med støtte fra 150 af FIFA’s 209 medlemslande føler han sig sikker på at blive valgt.

28. august 2015: 

Ved Champions League-lodtrækningen i Monaco opsøges Platini af FIFA’s tidligere informationschef, Walther de Gregorio. – Michel, FIFA leder efter ting på dig. Måske noget om din søn. Jeg har også hørt om en betaling, de vil bruge imod dig. De vil slå dig ihjel

14. september 2015:

 Michael Lauber og den amerikanske justitsminister Loretta Lynch holder fælles pressemøde i Zürich. Her siger Lauber: Informationer fra forskellige kilder skal analyseres. Det her kommer til at vare mere end 90 minutter. Vi er ikke en gang nået til pausen. Og nu var datamaterialet vokset til 11 terabytes.

1.  oktober 2015:

FIFA indleder en undersøgelse af Blatter og Platini for en mistænkelig pengeoverførsel. I 2011 havde Blatter udbetalt omkring 13,5 millioner kroner til Platini.  Pengene skulle angiveligt være betaling for konsulentarbejde, som Platini udførte for Blatter og FIFA i årene fra 1999 til 2002.  Men udbetalingen i 2011 faldt sammen med, at Platini ihærdigt støttede Blatter, der skulle genvælges som præsident for FIFA. Det lykkedes til fulde.  I en mail til Ekstra Bladet skriver Platini, at udbetalingen kørte efter bogen, at han betalte skat af pengene i Schweiz, og at alle relevante personer var orienteret om sagen. 

8. oktober 2015: 

FIFA suspenderer Blatter og Platini i foreløbig 90 dage.

26. oktober 2015:

Gianni Infantino melder sig højst overraskende som kandidat til præsidentposten i FIFA

21. december 2015:

Blatter og Platini udelukkes i otte år. De er ude af præsidentkapløbet.

26. februar 2016:

Infantino bliver valgt som ny FIFA-præsident på en ekstraordinær kongres i et kampvalg mod sheik Salman fra Bahrain. I USA har FBI sat indtil flere FIFA-folk bag tremmer. I Schweiz har statsanklager Michael Lauber ikke rykket på en eneste sag. Men blandt de 11 terabytes data lykkedes det dog at finde et enkelt dokument om Platini. Det banede vejen for Infantino.

 

Artiklen fortsætter under billedet...

Venner siden barndommen. Rinaldo Arnold og Gianni Ifantino. Foto: Ritzau Scanpix
Venner siden barndommen. Rinaldo Arnold og Gianni Ifantino. Foto: Ritzau Scanpix
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Platini: Jeg blev elimineret

Annonce:

Et fem timer langt møde, som ingen i dag vil kendes ved, kan afsløre, om der var tale om et veltilrettelagt kup, da Gianni Infantino for fire år siden blev præsident for FIFA.

Det mystiske møde er et vigtigt element i et forløb, der kan ende med en rigsretssag i Schweiz mod landets statsanklager, Michael Lauber, og med straffesager mod Gianni Infantino og hans barndomsven, Rinaldo Arnold, der arbejder som anklager i kantonen Valais.

Artiklen fortsætter under billedet...

Halløjsa. Rinaldo Arnold, tv, dukkede pludselig op i VIP-logen ved VM i Moskva 2018. Her lykkedes det ham at fange den spanske konge til en selfie. Foto: Privatfoto
Halløjsa. Rinaldo Arnold, tv, dukkede pludselig op i VIP-logen ved VM i Moskva 2018. Her lykkedes det ham at fange den spanske konge til en selfie. Foto: Privatfoto
 

Da Sepp Blatter under stor tumult gik af som FIFA-præsident i 2015, var hans naturlige afløser UEFA’s daværende præsident, Michel Platini. 

Den franske stjerne havde opbakning over halvdelen af FIFA’s medlemslande, men pludselig var han en død sild.

Årsagen var en mystisk betaling fra 2011 på 13,5 millioner kroner fra Sepp Blatter til Platini. Den sendte dem begge ud i mørket. 

Understøtter Platini

Platini siger til Ekstra Bladet, at han blev udsat for et komplot af Infantino, Arnold, statsanklager Lauber og FIFA’s tidligere juridiske direktør, Marco Villiger.

Annonce:

Platini mener, han får opbakning i en rapport fra det schweiziske parlament. Ekstra Bladet er i besiddelse af den 48 sider lange rapport, som har karakter af et anklageskrift mod statsanklager Lauber. 

Her fremgår det, at Infantino, mens han stadig var generalsekretær i UEFA, i sommeren 2015 sendte barndomsven Arnold til et hemmeligt møde i Bern med statsanklageren for at høre, om de havde noget på Platini.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sædet brænder under statsanklager Michael Lauber. Her fanget ved en høring i parlamentet. Til efteråret risikerer han at ende i rigsretten. Foto: Ritzau Scanpix
Sædet brænder under statsanklager Michael Lauber. Her fanget ved en høring i parlamentet. Til efteråret risikerer han at ende i rigsretten. Foto: Ritzau Scanpix
 

Ville selv være præsident

Infantino ville selv være FIFA-præsident, men i en valgkamp mod Platini, som er gudfar til en af hans fire døtre, ville han ikke have en chance. 

I en mail til Ekstra Bladet skriver Michel Platini.

– Jeg havde ingen anelse om, at der havde været et sådant møde. Hvis det, der står i rapporten, er rigtigt, ligner det en manøvre bag om min ryg for at eliminere mig politisk.

Rapport overstreget

Annonce:

Ekstra Bladet har de seneste uger været i kontakt med en række af de involverede personer. Internt i FIFA var mange modstandere af Platini som ny præsident, og man ville gerne hjælpe statsanklageren med at finde noget på Platini.

Derfor er det fem timer lange møde, som er nævnt i indledningen, helt centralt. 

Mødet er omtalt i rapporten fra det schweiziske parlament, men centrale passager er overstreget. Vi kan dog se, at statsanklager Lauber deltog i mødet sammen med folk fra FIFA.

Anklager under anklage

Michael Lauber har siden maj 2015 stået for efterforskningen af de mange anklager om korruption i FIFA. 

Han har ikke formået at føre en eneste sag til ende, og det er en af årsagerne til, at han nu selv er under anklage.

Infantinos barndomsven Rinaldo Arnold blev sigtet i sidste uge, og en særlig anklager skal tage stilling til, om der kan rejses en straffesag imod ham. Det samme kan gøre sig gældende for Infantinos vedkommende.

Artiklen fortsætter under billedet...

Rinaldo Arnold klapper barndomsvennen Infantino på hovedet. De deltager gerne i fodboldkampe sammen. Men de har også været på fine ture til London, Mexico og Moskva. Foto: Valeriano Di Domenico/Ritzau Scanpix
Rinaldo Arnold klapper barndomsvennen Infantino på hovedet. De deltager gerne i fodboldkampe sammen. Men de har også været på fine ture til London, Mexico og Moskva. Foto: Valeriano Di Domenico/Ritzau Scanpix
 

Michel Platini har selv rejst en sag mod FIFA. Det skete ved en retsinstans i Frankrig i 2018. Sagen er stadig ikke berammet.

Annonce:

– Vi er nødt til at finde sandheden, så vi kan afgøre, hvem der var en del af plottet. Jeg ønsker retfærdighed, skriver Platini til Ekstra Bladet.

Men nu kan han selv blive involveret i en retssag i Schweiz. En ny statsanklager har netop besluttet at føre sag mod både Sepp Blatter og Michel Platini i affæren om overførslen på 13,5 millioner kroner.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

FIFA afviser: Platini er en farce

Ekstra Bladet har skriftligt spurgt Gianni Infantino om Platinis plot-anklage. En FIFA-talsmand svarer på præsidentens vegne:

– Ideen om at Mr. Platini var et offer for et plot, er en total farce. Michel Platini kan kun bebrejde sig selv for den situation, han er havnet i. Han tog de 13,5 millioner kroner, blot få uger før han støttede Blatters forsøg på at blive valgt som FIFA-præsident igen. 

– Han fortalte en historie om, at pengene var betaling for arbejde, han havde lavet 10 år forinden, og at han havde glemt at bede om pengene på det tidspunkt, hvor arbejdet blev udført. Men så helt mirakuløst ’huskede’ han de 13,5 millioner ganske kort tid før valget til FIFA-præsident i 2011, og på selv samme tidspunkt kom Blatter i tanke om at betale ham pengene. Mærkeligt sammentræf, ikke?

Ingen millionaftale

– Men de 13,5 millioner ikke relateres til en aftale, hverken skriftlig eller mundtlig. Betalingen er ikke lovlig, og det er fastslået ved fem forskellige retter. 

– Det er på baggrund af disse faktuelle realiteter, at du skal overveje disse fantasifulde plot-teorier. Og hvad havde Gianni Infantino at gøre med det? Intet.

– FIFA har rejst sag mod Blatter og Platini ved retten i Schweiz for at få pengene tilbage. Det er fodboldens penge og ikke deres private, hedder det i det skriftlige svar fra FIFA’s talsmand. 

Nægter sendebud

Ekstra Bladet har også spurgt Infantino om han havde kendskab til betalingen fra Blatter til Platini, da han sendte sin barndomsven til mødet med den schweiziske statsanklager.

Her lyder svaret fra FIFA’s hovedkvarter i Zürich, at Infantino ikke havde bedt sin barndomsven om at holde mødet med statsanklageren, og at han først langt senere fik kendskab til de 13,5 millioner kroner fra Blatter til Platini.

I ny jetfly-skandale

Fredet af FIFA: Åbner straffesag mod PSG-præsident

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: