FIFA's sponsorer vil have Blatter ud nu

Coca-Cola og McDonalds vil have Sepp Blatter til at stoppe i FIFA med det samme - men det nægter han selv

FIFA-præsident Sepp Blatter er kommet under større pres, efter at flere store sponsorer har forlangt hans øjeblikkelige afgang. (Foto: AP/Patrick B. Kraemer)
FIFA-præsident Sepp Blatter er kommet under større pres, efter at flere store sponsorer har forlangt hans øjeblikkelige afgang. (Foto: AP/Patrick B. Kraemer)

Coca-Cola og McDonalds opfordrer fredag Sepp Blatter til at træde tilbage som præsident for Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) med det samme.

Opfordringen kommer, efter at de schweiziske myndigheder for en uge siden åbnede en sag mod Blatter, der mistænkes for at have foretaget en illoyal FIFA-betaling på to millioner schweizerfranc til præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), Michel Platini.

- For hver dag, der går, så bliver FIFA's ry endnu mere plettet, lyder det i en meddelelse fra Coca-Cola.

- FIFA har behov for en gennemgribende reform, og det kan kun ske med en uafhængig tilgang, mener læskedrikproducenten.

AP-journalist Rob Harris har på sin Facebook-profil lagt ordlyden af Coca Colas statement ud:

Burgerkæden McDonalds opfordrer ligeledes Sepp Blatter til at trække sig.

- De seneste ugers begivenheder fortsætter med at ødelægge FIFA's rygte og troen på dets lederskab, oplyser McDonalds.

Både Coca-Cola og McDonalds har gennem en årrække været blandt FIFA's største sponsorer i forbindelse med fodboldturneringer.

Men trods deres markante position i FIFA har Sepp Blatter ikke tænkt sig at følge deres anbefalinger.

- Selv om Coca-Cola er en værdifuld sponsor, så er hr. Blatter i al respekt uenig i dets holdning, og han tror fuldt og fast på, at det ikke er i FIFA's interesse at forlade embedet nu. Det vil heller ikke fremme processen med at skabe reformer - derfor vil han ikke træde tilbage, lyder det i en erklæring udsendt af Sepp Blatters advokat.

Se også: Helt til grin: FIFA forærer Blatters nevø en millionforretning

De to store amerikanske firmaer er blandt FIFA's kommercielle partnere til VM i Rusland om tre år.

FIFA blev i slutningen af maj ramt af en stor skandale, da flere topfolk blev arresteret på grund af mistanke om korruption og hvidvaskning af penge. Det skete umiddelbart før forbundets kongres i Zürich.

Blatter afviser alle anklager om korruption og kører stadig butikken i Zürich. Foto: AP Jan Jensen - 1. okt. 2015 - kl. 14:52 Sådan styrer Blatter stadig FIFA

Selv om 79-årige Sepp Blatter på kongressen blev genvalgt til en ny præsidentperiode, blev presset til sidst så stort, at han til næste år stiller sin plads til rådighed for en afløser.

Fakta om FIFA-gate

December 2010: På en og samme dag beslutter FIFA’s eksekutivkomite at tildele Rusland VM i 2018 og Qatar i 2022. Det skete kun få dage efter, at BBC havde afsløret at tre medlemmer af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira havde modtaget bestikkelse tilbage i 90’erne

Februar 2011: Eksekutivmedlemmerne Amos Adamu og Reynald Temarii bliver udelukket fra al fodbold i tre år. De blev afsløret som korrupte af Sunday Times.

Maj 2011: FIFA suspenderer præsidentkandidaten Mohamed Bin Hammam fra Qatar på grund af anklager om bestikkelse og korruption. Samtidig indleder FIFA en undersøgelse af vicepræsidenten Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Maj 2011: Qatar afviser alle anklager om at have købt sig til VM 2022. Sheikerne siger, de er blevet trukket gennem mudderet helt uden grund.

Juni 2011: Bin Hammam udelukkes fra al fodbold på livstid. Jack Warner trækker sig fra FIFA, inden undersøgelsen er færdig.

Juli 2012: FIFA kan ikke længere sidde anklagerne om korruption overhørigt. Den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, bliver ansat til at efterforske tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar.

Juni 2014: Sunday Times fortæller, at avisen har modtaget tusindvis af dokumenter, som beviser, at Bin Hammam har købt VM-slutrunden i 2022 til Qatar.

September 2014: Garcia færdiggør sin 430 sider lange rapport om korruptionsanklagerne. Rapporten sendes til FIFA.

November 2014: FIFA’s egen dommer, Hans-Joachim Eckert, offentliggør et 42 sider langt resume af Garcias rapport. Dommeren når frem til, at Rusland og Qatar kun i mindre tilfælde har forbrudt sig mod de etiske regler. De kan beholde deres slutrunder.

November 2014: Garcia kalder Eckerts resume for fordrejet og ufuldstændigt og appellerer dommerens konklusioner.

December 2014: Garcia taber sin appelsag og trækker sig øjeblikkeligt som FIFA’s efterforsker. Han siger ved samme lejlighed, at FIFA lider under manglende lederskab, og at han ikke alene kan ændre kulturen i fodboldens verdensforbund.

December 2014: FIFA’s eksekutivkomite fortæller, at de vil offentliggøre en større del af Garcias rapport. Det er stadig ikke sket.

Maj 2015: FBI rejser tiltale mod 14 personer - herunder ni ledende FIFA-folk for omfattende svindel og korruption. Syv FIFA-officials blev 27. maj anholdt i Zürich.

De anholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end en milliard kroner i bestikkelse.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb, Cayman Islands. Vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo, Uruguay. Tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li, Costa Rica. Medlem af FIFA's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha, Nicaragua. Udviklingsofficer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas, Cayman Islands. Attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel, Venezuela. Præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin, Brasilien. Tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomite og Jack Warner, Trinidad Tobago, tidligere vicepræsident i FIFA er også tiltalt i sagen.

Maj 2015: De schweiziske myndigheder indleder en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar. FIFA's hovedkvarter endevendes for elektronisk data og dokumenter.

Maj 2015: Sepp Blatter genvælges som præsident for FIFA. Han slår prins Ali fra Jordan ved afstemningen.

Juni 2015: Sepp Blatter indkalder til pressemøde og meddeler, at han stiller sit mandat til rådighed på en ekstraordinær kongres 26. februar næste år.

Juli 2015: FIFA’s eksekutivkomite nedsætter en reformkomite, som skal ledes af den 77-årige schweiziske advokat, Francois Carrard.

August 2014: Den schweiziske statsanklager meddeler, at han har modtaget 103 rapporter om mistænkelige pengeoverførsler med relation til tildelingen af VM til henholdsvis Rusland og Qatar.

September 2015: Generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, bliver suspenderet. Han bliver undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

September 2015: Den schweiziske statsanklager rejser sag mod Sepp Blatter for at have handlet illoyalt over for FIFA. Han har solgt tv-rettigheder langt under markedsprisen til sin tidligere vicepræsident Jack Warner. Desuden har han i 2011 udbetalt knap 14 millioner til Michel Platini for arbejde, som Platini angiveligt udførte for FIFA fra 1999 til 2002.

September 2015: Platini afhøres og betragtes af statsanklageren som en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget.

Oktober 2015: Fire af FIFA's hovedsponsorer, Coca-Cola, McDonald, Visa og Budweiser opfordrer på én og samme dag Sepp Blatter til at trække sig straks. Gennem sin amerikanske advokat afviser Blatter ønsket.

FIFA's juridiske kammer suspenderer præsident Sepp Blatter, UEFA-præsident Michel Platini og FIFA-generalsekretær Jerome Valcke i 90 dage. Præsidentkandidaten Chung Mong-joon fra Sydkorea udelukkes i seks år fra al fodbold.  

23 kommentarer
Vis kommentarer