Fodboldens forhadte regler: Nu skal de laves om

Der arbejdes på at finde metoder til at øge den effektive spilletid i fodboldkampe, hvor spillere trækker tiden ud ved udskiftninger, skader og dødbolde

Vincent Kompany blev pillet ud med et par minutter igen af storkampen forleden mod Liverpool - da City førte 2-1. Det kunne godt være gået hurtigere...Foto: Jon Super/AP
Vincent Kompany blev pillet ud med et par minutter igen af storkampen forleden mod Liverpool - da City førte 2-1. Det kunne godt være gået hurtigere...Foto: Jon Super/AP

Den effektive spilletid skal øges, og derfor skal tidsudtrækning elimineres i fodboldkampe.

Det er et af flere tiltag, som The International Football Association Board (Ifab) arbejder på at få indført fra næste sæson.

Et af forslagene er at ændre reglerne for udskiftninger, så spillere skal gå ud af banen ved nærmeste sidelinje. I dag skal udskiftede spillere forlade banen ved holdets udskiftningsbænk.

Kasper Hjulmand, træner i FC Nordsjælland, mener, at tidsudtrækning nogle gange er et problem i Superligaen.

- Jeg kan godt lide, at man kigger på, hvordan man kan få mere action i kampene og sørge for, at bolden er i gang. Når kampe kommer under 40 minutter i effektiv spilletid, begynder vi at være over grænsen.

- Det er ikke sådan, at vi ikke også gør, hvad vi kan, når vi har noget at forsvare. Vi spiller også spillet, og jeg spiller ikke hellig, siger Hjulmand.

Martin Braithwaite forlader engelske Middlesbrough til fordel for spanske Leganés. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Forlod klubben efter anklage om attitudeproblemer: - Det er utroligt lavt!

FCN-træneren har et forslag, der vedrører indkast.

- Hvad ville det gøre ved spillet, hvis man havde ti sekunder til et indkast?

- Vi har haft en kamp mod Horsens, hvor vi samlet set ventede over 12 minutter på indkast. Jeg så en opgørelse, hvor OB ventede 8 minutter og 10 sekunder i første halvleg på indkast.

Foreslår nedtælling
- Det lyder, som om, det er en kritik af Horsens. Det er det bestemt ikke. De har en mand, som kan kaste pisse-langt. Og det er meget svært at gøre noget ved, siger Hjulmand.

Den tidligere topdommer Claus Bo Larsen mener ikke, at det skal tillades, at det tager op til et minut at afvikle et indkast.

- Man kan indføre en maksimal tid for, hvor længe det må vare at tage et indkast, målspark eller hjørnespark. Det er sjovt, at det altid er dem, der fører, der er lang tid om det, siger Claus Bo Larsen.

Han foreslår en nedtælling, ligesom man har med målmanden, der kun må holde bolden i seks sekunder.

- Der er bolddrenge alle steder, så det er bare at sige, at når man har fået fat i bolden, og den ligger klar, så må det tage seks sekunder, siger Claus Bo Larsen.

FAKTA: Sådan vil de ændre fodboldreglerne

I marts mødes forvalterne af fodboldloven endnu en gang for at diskutere mulige regelændringer i fremtiden.

The International Football Association Board, Ifab, der forvalter fodboldloven, holder møde 2. marts i Skotland.

På mødet kan flere ændringer af fodboldloven blive vedtaget. De kan tidligst træde i kraft 1. juli og dermed først gælde fra næste sæson.

Her er nogle af forslagene, der er oppe at vende:

* For at øge den effektive spilletid skal en spiller forlade banen, hvor afstanden til en side- eller baglinje er nærmest, så den nye spiller hurtigt kan komme ind, og afbrydelsen bliver så kort som mulig.

* Reglerne for hånd på bolden i fodboldspillet skal ændres, så det fremover bliver klarere, hvornår der er sket en lovovertrædelse. De fleste usikkerheder handler om, hvornår en spiller forsætligt rammer bolden med hånden eller armen.

* Der leges med en idé om at indføre gule og røde kort til klubofficials, hvis de opfører sig usportsligt.

* Målmænd skal fremover kun have en fod på mållinjen, når et straffespark bliver taget.

* Bolden behøver ikke at forlade straffesparksfeltet ved målspark.

Overskrides tiden, så kan et indkast eksempelvis tilfalde modstanderen.

Claus Bo Larsen advarer dog mod at ændre reglen for udskiftninger, da den nærmeste sidelinje kan være tæt på modstanderholdets fans og kan skabe farlige situationer med kasteskyts.

- Det er totalt tosset at gøre det. Det vil være fuldstændig sindssygt at ændre den regel, siger Claus Bo Larsen, som mener, at man kan stramme reglerne på anden vis.

Dommere må gerne være upopulære
Hvis en spiller ikke bevæger sig med rimelig hastighed ud af banen, så skal han tildeles en advarsel.

- Hvis han ikke er skadet og med vilje ikke vil gå ud eller skal rundt og hilse på alle sine holdkammerater, så bryder han loven og skal have en advarsel. Også selv om han har en i forvejen.

- Dommere har altid haft mulighed for at give advarsler, hvis folk var for langsomme. Dommerne skal ikke være bange for at blive upopulære. De skal straffe dem, som ikke vil spille fodbold, mener Claus Bo Larsen.

Jan Carlsen, elitedommeransvarlig i DBU, peger på, at spildtid i løbet af kampene sjældent udløser ekstra tillægstid.

Det gælder protester over et straffespark, jubel efter en scoring, skader og udskiftninger. Den slags behøver ikke at stjæle tid.

- Man kan starte med det, som ikke kræver regelændringer. Man kan være strengere, når man beregner tillægstiden.

- Man kunne automatisk lægge tid til ved straffespark, fra det er blevet dømt, til det er blevet sparket. Så stjæler de spillere, som protesterer, ikke tid.

- Tilsvarende fra der er scoret, til man kommer i gang igen, så kommer vi af med den tid, som scoringsjublen tager, siger Jan Carlsen.

Nicki Bille vendte hjem til FC Nordsjælland efter et ophold i italienske Reggina med blandet succes. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Bag om ballade-Bille: Fra stortalent til skandaleramt

Mikanovic kan være fortid i AGF. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Varm transfervinter venter: Sådan handler AGF

Benedikt Röckers kontrakt løber kun til sommer. Derfor må Brøndby være på jagt efter en erstatning. Foto: Ritzau Scanpix Sport og Spil Varm transfervinter venter: Sådan handler Brøndby

Anført af en sprudlende Paul Pogba har United set godt ud under Ole Gunnar Solskjær. Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix Premier League Solskjær vil bedømmes på Ferguson-spillestil

Diego Maradona i topform under VM i Rusland. Foto: Ricardo Mazalan/AP Intl. fodbold Fodbold-legende udskrevet efter kæmpe chok

113 kommentarer
Vis kommentarer