Annonce:
Annonce:

Forrygende danskere: Her er vi næstbedst i Europa

Få lande kan som Danmark blære sig med spilletid i de europæiske turneringer denne sæson

Annonce:
Følg Fodbold

Lørdag skal det danske landshold i Warszawa for alvor vise, at man har rejst sig oven på to forfejlede kvalifikationer.

Håbet er lysegrønt i VM-kvalifikationen flere ting taget i betragtning. Dels kom holdet fint fra land med 1-0 over Armenien, og dels har landstræner Åge Hareide en trup proppet med unge, lovende spillere, der i disse uger har bidt sig fast på holdene rundt om i Europa.

Som Ekstra Bladet tidligere på ugen kunne fortælle, har det sågar været et luksus-problem for nordmanden, så profiler i flere klubber ikke er gode nok til at komme med. Eksemplet blev understreget af, at Erik Sviatchenko kun kom med i truppen, da Nicolaj Thomsen blev skadet.

Sviatchenko er fast mand hos Celtic, der ud over at dominere stort i skotsk fodbold samtidig spiller Champions League.

Annonce:

Ekstra Bladet har taget et kig på henholdsvis Champions League og Europa League og alle spillerne, der har været i aktion i de første to runder af gruppespillet, og her begynder det at blive interessant set med danske briller.

For selvom FC København er ene om at repræsentere Danmark på klubplan, er antallet af danske spillere højt.

Kun nummer ti målt på indbyggertal
Mål på indbyggertal er Danmark ganske vist 'kun' nummer ti i Europa. Island topper foran Montenegro og Kroatien, mens Portugal er første store fodbold-nation i toppen på en sjetteplads. Portugiserne har 46 spillere og fire klubber med. Island fører med 110.592 indbyggere per spiller. Danmark har 247.423 indbyggere per spiller.

I den anden ende ligger Rusland knap så overraskende. 33 russiske spillere og fire klubber fylder ikke meget, når man til daglig er mere end 143 millioner indbyggere.

Ser man på antal spillere i forhold til antal klubber, ser det til gengæld helt forrygende ud for Danmark, der er nummer to på listen over klubber, der rent faktisk har klubber med i turneringerne.

Fakta: Statistik på Europa Cup'en

Annonce:

Kroatien fører og har som Danmark blot et enkelt mandskab med i de to gruppespil (Dinamo Zagreb). I alt render 30 kroatiske spillere rundt i CL og EL, mens Danmark er på 23 spillere. Af dem optræder de syv for FCK. Nummer tre på listen er Frankrig med 17,2 spillere. Af de 25 lande, der har en eller flere klubber med, ligger England til gengæld fjerde sidst med blot 5,3 spillere i snit.

Og så ellers også hatten af for Serbien.

Kroaternes rivaler og naboer er repræsenteret af ikke færre end 29 spillere - alle i udenlandske klubber - og 26 forskellige vel at mærke!

Sverige må som Norge lide den tort ikke at have en eneste klub med i årets turneringer. Alligevel gør svenskerne det fornemt rundt om i Europa og er repræsenteret af hele 17 spillere – og dermed overgår naboerne os faktisk, hvis man trækker FCK-danskerne fra. Norge må nøjes med fire spillere i alt.

Entydigt positivt
Morten Bruun erkender, at han ikke selv lige har været inde og granske statistikken, da Ekstra Bladet forelægger ham den. Men han letter på hatten for dansk fodbold i europæisk kontekst denne sæson.

Annonce:

- Det er jo entydigt positivt, og vi har da på den station, hvor jeg arbejder, og hvor vi har rettighederne til Europa League, noteret os, at der løber en masse danskere rundt. Vi har Celta Vigo, Ajax, Højbjerg i Southampton og så videre, siger han.

Og det er glædeligt i forhold til landsholdet, mener han.

- Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at manglende spilletid for nogle landsholdsspillere slet ikke har været et tema i forbindelse med denne landsholdssamling. Det har det været før. Eneste eksempel er vel nærmest Viktor Fischer, og han spillede en time for Middlesbrough i deres seneste kamp, siger Morten Bruun.

- Så det er positivt. Helt sikkert, siger fodbold-eksperten på 6’eren.

(Artiklen fortsætter under tv-klippet)

Schmeichel: Disse stjerner har inspireret mig

Lørdagens modstander fra Polen har især i Champions League gjort sig bemærket.

Annonce:

I alt har 14 spillere været i aktion i mesterholdsturneringen. Dog blot to i Europa League. Årsagen til det relativt høje tal i CL er Legia Warszawas deltagelse. Syv polakker har været på banen for mesterholdet. Af dem er Tomasz Jodlowiec til gengæld eneste Legia-spiller i landsholdstruppen.

Suveræne spaniere
Det bliver straks mere gruopvækkende, når man kigger på polske landsholdsspillere, der har været i Champions League denne sæson: Kamil Glik (Monaco), Lukasz Piszczek (Dortmund), Robert Lewandowski (Bayern), Maciej Rybus (Lyon), Grzegorz Krychowiak (PSG), Arkadiusz Milik og Piotr Zielinski (Napoli). En skræmmende stærk gruppe.

Der er andre interessante pointer at finde i statistikken, hvis man undlader at tage de danske briller på. Og det kunne være en af forklaringerne på, at engelsk landsholdsfodbold ikke formår at komme til tops ved EM og VM.

For selvom englænderne er repræsenteret af seks klubber (fire i CL, to i EL), er det samlede antal engelske spillere blot 32. Ni højere end Danmark. Arsenal har haft tre englændere i aktion, Manchester City blot to.

Annonce:

Det giver 5,3 spillere per deltagende klub. Kun Cypern og Grækenland er dårligere. Og der er langt op til Frankrig med 17,2 spillere, Holland med 15 og Spanien med 14 spillere per deltagende klub.

Det er heller ikke bragende godt for Italien, der ligger et godt stykke nede i feltet med 7,8 spillere per deltagende klub. Italien har ’kun’ to Champions League-hold med i årets gruppespil. Juventus har givet fire italienere spilletid, mens Napoli har gjort brug af fem.

I den anden ende af skalaen troner Spanien. Landet, der dominerede stort i sidste sæsons turneringer og vandt dem begge, har flere spillere og klubber end noget andet land. 98 spillere og syv klubber. I tråd med de øvrige storklubber i Europa er Atletico, Barcelona, Real og Sevilla dog domineret af udlændinge. Barcelona har seks spaniere i aktion, mens de øvrige hold har sendt fem spaniere på banen. Derudover har hele 45 spaniere været på græs for udenlandske klubber. Arsenal, Bayern, Porto, Manchester City og Napoli tegner sig for langt størstedelen.

Annonce:

Og så kan man bare sukke over det ekstremt høje antal sydamerikanere i europæisk topfodbold.

Brasilien er repræsenteret af hele 96 spillere, hvilket kun er overgået af Spaniens 98. Argentina er nummer ni på listen med 45 spillere, og Colombia har som nummer tre 18 spillere. Bedste afrikanske land er Nigeria med 17 spillere.

22 ud af 32 deltagende CL-hold har haft minimum en brasilianer på banen. Tager man argentinerne med, stiger antallet til 25.

Under landsholds-grafikken kan du danne dig et overblik over samtlige danske spillere i de to Europa Cup-turneringer i denne sæson.

Polen_vs_Danmark.png 

Embed: Danskerne i Champions League

Embed: Danskerne i Europa League

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Bagholdet

Annonce:
Annonce: