Forurening og miljøkrise truer årets Copa America

Chile døjer med enorme forureningsproblemer, og det kan give problemer for afviklingen af Copa America

Det brasilianske landshold hygger sig - men de er også stadig hjemme i Brasilien. (Foto: EFE)
Det brasilianske landshold hygger sig - men de er også stadig hjemme i Brasilien. (Foto: EFE)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Mens stjerner som Lionel Messi, Neymar, James Rodriguez og mange flere er på vej til Chile, hvor Copa America-slutrunden skal afvikles de kommende uger, har værtsnationen store udfordringer med forurening.

Dagen før åbningskampen torsdag har myndighederne erklæret miljøkrise i byen Temuco, og der er udsendt varsel om det samme i hovedstaden Santiago. Begge byer lægger stadion til flere kampe ved slutrunden.

Mængden af forurening og smog er ganske enkelt blevet så voldsom, at bystyret i Santiago så sent som i sidste uge indførte en forureningsfri dag. Det betød, at bilerne måtte holde stille, og at 800 fabrikker blev tvunget til at holde lukket - for 10. gang i år.

Messi skal i retten for skattesnyd

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den voldsomme forurening er ikke kun et stort miljøproblem, det kan også få indvirkning på spillerne.

- Smog og forurening har ikke bare en effekt på folks sundhed. Det påvirker også atletiske præstationer, siger den chilenske læge Luis Maya, der er tilknyttet klubben Colo-Colo, hvorfra han kender til problemet.

Luftforureningen i Santiago er massiv og står i skærende kontrast til de sneklædte Andesbjerge i baggrunden. (Foto: AFP)
Luftforureningen i Santiago er massiv og står i skærende kontrast til de sneklædte Andesbjerge i baggrunden. (Foto: AFP)
 

Trods den omfattende og presserende miljøkrise agter arrangørerne at gennemføre turneringen som planlagt, og det er også planen hos bystyret i Santiago.

- Vi har snakket med myndighederne, og hvis der er en ting, vi ikke kan gøre, så er det at udsætte en kamp, lyder det fra Santiagos guvernør, Claudio Orrego.

Efter bombe af skandaler: FIFA suspenderer VM-valg

Dermed indikerer han også, at forureningsfrie dage næppe kommer i spil i de byer, hvor kampene afvikles.

Åbningskampen natten til fredag dansk tid i Santiago står mellem værterne fra Chile og Ecuador, mens finalen spilles 4. juli - også i Santiago.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+