Annonce:
Annonce:

Fra pizzabager til stenrig stjerneagent: Sådan blev han fodboldens mafiaboss

Superagenten Mino Raiola voksede op på et pizzeria og har lært at skære en pæn skive til sig selv, når han flytter sine stjerner rundt mellem storklubberne

Raiola slentrer gennem Milano i selskab med en af sine stjerneklienter, Mario Balotelli. Foto: All Over Press
Raiola slentrer gennem Milano i selskab med en af sine stjerneklienter, Mario Balotelli. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Fodbold

Da Mino Raiola i september smed 62 millioner kroner for at erhverve den tidligere mafiaboss Al Capones tidligere luksusvilla i Miami, har en klubleder eller to formentlig tilladt sig selv en tanke om en vis symbolik.

For mange af dem har mødet med den bulldog-agtige fodboldagent nemlig været en ubehagelig oplevelse, hvor forsøg på afpresning har været et element i forhandlingen.

Agent tjente 300 mio. på én handel: 'De udnytter markedet'

Spørg for eksempel Sir Alex Ferguson eller Pep Guardiola, om de har noget pænt at sige om den 49-årige, italienskfødte hurtigsnakker, og de vil i venligste fald kvittere med en hovedrysten.

I en periode måtte han end ikke vise sig i Ajax Amsterdam.

Spørger man til gengæld de spillere, han har i sin stald, vil de formentlig overøse dig med positive betegnelser men med loyalitet og drive som de primære.

Annonce:

Raiola er der nemlig for Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan og Romelu Lukaku for nu at nævne toppen af feltet, men han er der tilsyneladende også i den grad for sig selv.

Efter sidste sommers givtige handler med Manchester United belønnede Mino Raiola sig selv med indkøbet af gangsterkongen Al Capones tidligere residens i Miami. Foto: All Over Press
Efter sidste sommers givtige handler med Manchester United belønnede Mino Raiola sig selv med indkøbet af gangsterkongen Al Capones tidligere residens i Miami. Foto: All Over Press

Agenten, der voksede op i sin fars pizzarestaurant ’Napoli’ i hollandske Haarlem, hvortil han ankom med sin familie fra Syditalien som spæd, forstår nemlig også at skære en pæn skive til egen tallerken.

I de senere år har især Manchester United betalt for måltidet – og villaen, og trods et tidligere ret markant modsætningsforhold har manager José Mourinho måttet indse, at han ikke kunne komme uden om Raiola og hans netværk, selv om han i årevis helst har benyttet sin egen agent, den anden kæmpe i feltet, Jorge Mendes.

Senest blev Pogba handlet ind fra Juventus for 780 millioner kroner, og ifølge whistleblower-organisationen Football Leaks var Raiola vaks nok til at repræsentere alle tre parter i handlen mod et beskedent gebyr på 300 millioner. Det vil FIFA nu dykke ned i.

Annonce:

Men inden organisationen når så langt, kan næste transfervindue åbne, og så kan klubben komme til at sætte de næste millioner ind på Raiolas bankkonto hjemme i Monaco, hvis Evertons Lukaku skal fuldende førnævnte kvartet som United-spiller.

- Der er så meget likviditet i Premier League, og jeg gør mig klar til en hed sommer, forudsagde Raiola i marts sidste år, da han blev spurgt, hvilket marked, der er det største.

Kimen til hans virke blev lagt mellem bordene på ’Napoli’, hvor en række fodboldspillere var blandt gæsterne, og hvor teenageren Mino gjorde sig til en vane at tale flittigt med alle.

Hans første, store handel på egen hånd var Pavel Nedveds skifte fra Slavia Prag til Lazio efter EM 1996, og den blev en strømpil. Dels, fordi han fik foden indenfor i støvlelandet, og dels, fordi han siden har forsøgt at indgyde alle sine spillere tjekkens ekstreme arbejdsmoral.

Den faldt ikke mindst Ibrahimovic for og adopterede, mens det vel ikke helt er lykkedes med Mario Balotelli.

Annonce:

AC Milan-direktør Adriano Galliani forlader Camp Nou med Mino Raiola efter at have forhandlet med FC Barcelona om at hente Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP
AC Milan-direktør Adriano Galliani forlader Camp Nou med Mino Raiola efter at have forhandlet med FC Barcelona om at hente Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP

Ekstrem har han også selv været i sin her-kommer-jeg-attitude, og når han er mødt frem til en forhandling – helst iført lasede jeans og t-shirt. For så undervurderer modparten ham gerne, som han har forklaret det.

- Min far arbejde 18-20 timer i døgnet, og hvis jeg ville lære ham at kende, måtte jeg som 12-årig selv starte i restauranten. Jeg kunne vaske op, og det holder jeg stadig af at gøre. Så kan man med det samme se resultatet af sit arbejde, har han sagt i et interview med Financial Times, der har fulgt med ham hjem til Haarlem.

Her lavede han som 19-årig sine første millioner, da han købte en lokal McDonald’s og solgte den videre til en byggematador, og siden har penge ikke betydet så meget for ham, siger han såmænd.

Selv har han ikke set meget til sine børn, for han har passet sine spillere til det ekstreme. Som da han fulgte sin første spiller Bryan Roy fra Ajax til Foggia, hjalp med at male hans nye hus og blev for at servicere ham i syv måneder.

Snart efter kom de første møder med ledere af større klubber, og Raiola har ikke været imponeret af dem.

Annonce:

- Mange af dem var udnævnt bare fordi, de var klubbens tidligere spillere. Incest gør verden svag. Det er dumt, fordi de ønsker at bevare det dumt. Det er en lukket verden med et gigantisk potentiale og en masse penge, der skifter hænder – ofte mellem folk, hvor jeg tænker: Hvad f… laver han her?

Den afslappede beklædning er en del af Raiolas forhandlingstalent, for så undervurderer modparten ham gerne, har han forklaret. Foto: Polfoto
Den afslappede beklædning er en del af Raiolas forhandlingstalent, for så undervurderer modparten ham gerne, har han forklaret. Foto: Polfoto

I sin biografi, 'Jeg er Zlatan', beskriver Zlatan Ibrahimovic det første møde mellem de to immigranter på en restaurant i Amsterdam, hvor Raiola alene ekspederede seks portioner pasta, mens han spurgte svenskeren, om han ville være verdens bedste, og om han var villig til at yde det nødvendige.

- Du må gøre, som jeg siger. Sælg dine biler og ure og øg din træningsmængde til det tredobbelte.

Den ellers så selvbevidste Ibrahimovic var solgt.

Siden er så mange andre Raiola-spillere blevet solgt i et omfang, så bulldogen formentlig har knurret tilfreds hele vejen hen til banken. Gerne i bundter til samme klub. For når han først har fået en flok stjerner ind i en storklub, begynder han selv at fungere som en slags ’intern konsulent’ har han forklaret.

Den sidste rolle kommer han nu muligvis selv til at betale for.

Annonce:

Disse stjerner har Mino Raiola i stalden

Paul Pogba, Manchester United
Zlatan Ibrahimovic, Manchester United
Henrikh Mkhitaryan, Manchester United
Sergio Romero, Manchester United
Blaise Matuidi, PSG
Maxwell, PSG
Giacomo Bonaventura, Milan
Gianluigi Donnarumma, Milan
Ignazio Abate, Milan
Romelu Lukaku, Everton
Mario Balotelli, Nice
Justin Kluivert, Ajax
Kenny Tete, Ajax
Pajtim Kasami, Nottingham Forest
Gregory van der Wiel, Fenerbahce
Leandrinho, Napoli

Kilde: Transfermarkt.com

Agent i mystisk dobbeltrolle: FIFA undersøger Pogba-transfer

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: