Annonce:
Annonce:

Groteske scener: Træner onanerede foran spiller

Den opsigtsvækkende rapport om forholdene i amerikansk kvindefodbold vidner om en syg kultur, og nu råber spillerne for alvor op

OL Reign-profilen Olivia Athens med nummer 12 jubler med holdkammeraterne efter en scoring mod  Racing Louisville FC 20. august. Hvorvidt nogle af spillerne på dette billede har været udsat for de uhyrligheder, rapporten dokumenterer, vides ikke. Foto: EM Dash/USA TODAY Sports/Ritzau Scanpix
OL Reign-profilen Olivia Athens med nummer 12 jubler med holdkammeraterne efter en scoring mod Racing Louisville FC 20. august. Hvorvidt nogle af spillerne på dette billede har været udsat for de uhyrligheder, rapporten dokumenterer, vides ikke. Foto: EM Dash/USA TODAY Sports/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Fodbold

- There is no damage control. There is just damage.

Den tidligere topspiller Sydney Leroux’ tweet mandag aften var lige så præcist, som det var kortfattet.

Afmagten og desperationen strålede ud gennem det sociale medie som en reaktion på den 172 sider lange rapport, der tidligere på dagen havde sendt rystelser gennem det amerikanske og internationale fodboldlandskab.

En rapport, der konkluderer omfattende og systematiske overgreb, verbale såvel som fysiske og seksuelle, mod kvindelige fodboldspillere i den nationale fodboldliga, NWSL.

Groteske eksempler, hvor en træner onanerede foran en spiller, en træner, der udspurgte sine spillere om deres sexliv, og sågar et tilfælde med en træner, der tvang flere spillere ind i seksuelle forhold.

Annonce:

'Msibruget forankret i en dybere kultur'
I alt er 200 spillere blevet interviewet til rapporten, som den tidligere justitsminister Sally Yates i samarbejde med advokatfirmaet King & Spalding står bag.

- Vores undersøgelse har afsløret en liga, hvor misbrug og forseelser - verbalt og følelsesmæssigt misbrug og seksuelt misbrug - var blevet systemisk og har spændt over flere hold, trænere og ofre, skriver Sally Yates i rapportens resumé.

- Misbrug i NWSL er forankret i en dybere kultur i kvindefodbold, der normaliserer verbalt krænkende coaching og udvisker grænser mellem trænere og spillere.

Fik du læst: Brøndby i højeste alarmberedskab

Mange spillere har reageret på rapporten og kræver handling. Blandt dem Sinead Farrelly, Mana Shim og Erin Simon.

Shim skriver på Twitter:

- Der er gået for mange år med inaktivitet og for mange tomme løfter, mens spillerne har lidt i ligaen. Ingen involverede har taget ansvar for at have gjort spillerne fortræd – ikke holdene, ikke ligaen og ikke forbundet. De valgte at ignorere os og bad os tie stille og lod derved overgrebene fortsætte.

Annonce:

- Det er tid til handling, ansvarlighed og forandring. Ejere, der har stået for denne kultur af disrespekt, og som er skyldige i at misbruge deres egne spillere, hører ikke til i denne liga og bør blive fjernet fra ledelsen hurtigst muligt.

- Dette vil være det første af mange nødvendige skridt til endelig at høre vores stemmer og sikre vores spillere.

Det er opsigtsvækkende, at flere trænere og ledere er blevet navngivet i rapporten. Enten på grund af deres rystende handlinger – eller det stikmodsatte: At de ingenting gjorde, selvom de angiveligt var klar over, at der foregik gruopvækkende ting i deres klubber.

Valgte ikke at gøre noget
Lige så bekymrende er det, at rapporten konkluderer, at alle involverede har været mere nervøse for søgsmål mod trænerne, og således har de trænere, der er anklaget i rapporten, kunnet skifte klub på øverste niveau i USA uden større vanskeligheder.

Annonce:

Især Nadia Nadims tidligere arbejdsgiver, klubben Portland Thorns FC, er havnet i søgelyset, fordi ejer Merritt Paulson, tidligere general manager Gavin Wilkinson og Mike Golub, der er president of business, alle nævnes ved navn i rapporten.

Paul Riley i spidsen for North Carolina Courage i 2018. Foto: Adam Lapierre/The Oregonian via AP/Ritzau Scanpix
Paul Riley i spidsen for North Carolina Courage i 2018. Foto: Adam Lapierre/The Oregonian via AP/Ritzau Scanpix
 

Der nævnes flere tilfælde, hvor Paulson og Wilkinson valgte ikke at reagere, selvom de var blevet gjort opmærksom på Paulsons påståede dårlige opførsel, ligesom de ikke videregav disse oplysninger til andre klubber, der gik efter at hyre den skandaliserede Paul Riley som træner.

Riley er et kapitel for sig, hvilket du kan læse mere om her: Rasende Nadia Nadim: Vi er til grin

En unavngiven talsperson fra ligaen MLS siger til The Athletic, at man er i gang med at læse og fordøje rapporten. Hvorvidt det får MLS til rent faktisk at gøre noget, vides ikke.

Den amerikanske fodboldpræsident, Cindy Parlow Cone, kalder dog afsløringerne 'hjerteskærende og dybt problematiske'.

- Vores opgave er at gøre alt for, at spillerne kan føle sig trygge, så de kan lære, vokse og konkurrere, siger hun.

Annonce:

Rapporten foreslår strengere kontrol med trænerlicenser, nye retningslinjer og ansættelse af personer, der udelukkende skal koncentrere sig om spillernes sikkerhed, eksempelvi i forhold til mishandling.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Fik du læst:

Rystet efter chikanesag: - Giver mig kvalme

Stjernen chokerede: Nægtede at spille på grund af homo-støtte

Champions Manager: Vikar-tæsk til FCK

Brøndby i højeste alarmberedskab  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: