Han er den næste FIFA-boss, der ryger

Beviserne mod FIFA's generalsekretær hober sig op, og det er bare et spørgsmål om tid, før han bliver stillet for en dommer, vurderer ekspert-kommentator

Jerome Valcke på podiet med Sepp Blatter ved en pressekonference en uge før præsidentvalget. (Foto: AP)
Jerome Valcke på podiet med Sepp Blatter ved en pressekonference en uge før præsidentvalget. (Foto: AP)

Fredag stod de og klaskede hænder, da Sepp Blatter var blevet genvalgt som præsident for FIFA.

Nogle få dage senere er verden et anderledes ubehageligt sted at være for den schweiziske fodbold-præsident og hans højre hånd i organisationen, generalsekretær Jerome Valcke.

Franskmanden, der har bestridt det magtfulde hverv siden 2007, menes at have en lige så central og betydelig rolle i bestikkelse- og korruptionssagen, FBI er ved at rulle ud.

Således er det Jerome Valcke, et meget omdiskuteret brev fra 2008 er stilet til i FIFA. Et brev fra det sydafrikanske fodboldforbund, der med al tydelighed understreger, at beløbet 10 millioner dollars skulle kanaliseres videre til Jack Warner, tidligere præsident i det nord- og mellemamerikanske forbund, CONCACAF, for sin stemme på netop Sydafrika som vært ved VM i 2010.

Brevet er i FBI's varetægt, men Valcke er endnu ikke blevet anholdt i sagen.

Flere sager på samvittigheden
Men det er bare et spørgsmål om tid, vurderer Ekstra Bladets kommentator Jan Jensen, der har fulgt udviklingen af sagen fra nærmeste hold.

- Han ryger ud. Han er så meget fedtet ind i det, at det ikke kan være anderledes. Og han skal sandsynligvis også undersøges af FBI og stilles for en dommer, siger Jan Jensen, der bestemt ikke er overrasket over, at franskmanden er en del af FIFA-skandalen.

- Han har flere sager på samvittigheden, så det overrasker mig ikke, siger han med henvisning til blandt andet MasterCard-skandalen, der fik ham fyret som direktør for FIFA's Marketing & TV-komite i 2006.

Her blev han af en dommer i New York kendt skyldig i at have omgået reglementet ved at forhandle med VISA, selvom den direkte konkurrent, MasterCard, som hovedsponsor til VM-slutrunderne havde forkøbsret. Det kostede FIFA en bøde på 60 millioner dollars - og jobbet.

Året efter hev Sepp Blatter ham tilbage i folden - nu som generalsektetær. Et job han har bestridt lige siden, og hvor han har været hovedansvarlig for FIFA's enorme pengetank. Et job han i den målestok har gjort særdeles godt. I hvert fald er formuen vokset betragteligt.

- Stærke folk bringer dig tilbage. Da han begyndte at arbejde som direktør i marketing og tv for fire et halvt år siden, var vi i en finansiel krise, lige nu egenkapital på 752 millioner schweizerfranc, blev Blatter citeret for at sige om Valcke ved genansættelsen i 2007.

I 2011 var den så gal igen.

Benægtede alt
Valckes navn blev sat i forbindelse med Jack Warner og tildelingen af VM-værtsskabet i Qatar.

Warner blev af FIFA's etiske komite 29. maj samme år suspenderet af FIFA sammen med Mohammed bin Hammam for flere tilfælde af korruption og bestikkelse i forbindelse med VM-værtsskaberne i 2018 og 2022.

Dagen efter lækkede han en e-mail fra Valcke, der antydede, at Qatar havde købt sig til rettighederne i 2022. Meget kort efter udsendte Valcke en pressemeddelelse, hvor han benægtede, at der skulle have fundet bestikkelse sted. I stedet hævdede han, at Qatar havde brugt sine 'økonomiske muskler' i lobby-arbejdet for at få slutrunden.

Præcis fire år senere - 27. maj i år - anholdt FBI med hjælp fra de schweiziske myndigheder en stribe FIFA-personligheder i Zürich. Valcke var ikke en af dem, men det amerikanske justitsministerium udsendte en sigtelse i forbindelse med anholdelserne, hvor de pegede på 'en højt placeret FIFA-official', der stod bag transaktioner på 10 millioner dollars til sammen fra en FIFA-konto i Schweiz til en Bank of America-konto i New York, en konto der tilhørte CFU og CONCACAF, men som blev kontrolleret af den sigtede Jack Warner via Republic Bank i Trinidad og Tobago.

Og det skulle være Valcke.

19 kommentarer
Vis kommentarer