Iskolde Arnesen afslører: Sådan solgte jeg Ronaldo til Barcelona

Den tidligere, danske sportsdirektør i PSV Eindhoven, Frank Arnesen, afslører, at det var problemer mellem træneren og Ronaldo, som fik den brasilianske verdensstjerne til at forlade hollænderne til fordel for Barcelona 

Det var ingen ringere end Frank Arnesen, der i rollen som PSV Eindhovens sportsdirektør skaffede det dengang 17-årige, brasilianske megatalent Ronaldo til klubben. Ronaldo kom til fra brasilianske Cruzeiro Det skete i sommeren 1994.

Men det var ikke længe Arnesen og alle de andre i Holland fik lov til at nyde Ronaldos lækkerier med og uden bold.

Det fortæller Arnesen blot få dage efter Ronaldo 40 års fødselsdag. Brasilianeren skiftede nemlig til Barcelona blot to år senere. Og Arnesen afslører, at det var ’spændinger’ mellem træneren og Ronaldo, der førte til ’Fænomenets’ afgang.

- Ronaldo havde kun spillet to år hos os, da Barcelonas daværende træner, Bobby Robson, ringede og sagde, at han var interesseret i at købe Ronaldo. Robson kendte til Ronaldo, fordi han tidligere havde været træner hos os.

- Men jeg sagde ’nej, vi vil overhovedet ikke sælge’, siger Frank Arnesen til Ekstra Bladet om den første forespørgsel på superstjernen Ronaldo, som dengang kun var knap 19 år gammel.

En ung Ronaldo i PSV-tiden. Foto: All Over Press
En ung Ronaldo i PSV-tiden. Foto: All Over Press
 

Kunne ikke indordne sig
Derefter skete der noget, som fik hele ’salgstalen’ til at vende. Ronaldo havde været ude med en knæskade i knap et halvt år i 1995, før han vendte til truppen og banen og skulle til at spille sig i form. Men efter en pokalfinale mod Sparta Rotterdam gik det galt mellem Ronaldo og træner Dick Advocaat.

- Vi førte 4-1. Men Ronaldo varmede op en time uden at blive sat på banen. Derefter var der lidt spændinger mellem træner Dick Advocaat og Ronaldo. Advocaat mente, at det ville blive sværere og sværere at få Ronaldo til at gøre, hvad han ville have.

- Advocaat mente ikke, at Ronaldo trænede ordentligt. Han troede ikke, Ronaldo ville indordne sig under hans disciplin, siger Arnesen og uddyber problematikken, der førte til de senere forhandlinger med mægtige Barcelona:

- Ronaldo trænede på sin egen måde. Han trænede ikke så meget, og det gik ud over holdet. Vi havde før haft problemer med Romario, da han spillede i klubben, men Ronaldo var en fantastisk fyr. Meget social. Alle var vilde med ham som menneske, siger Arnesen.

Men et salg var uundgåeligt efter balladen mellem Advocaat og Ronaldo.

- En uge før finalen havde vi sagt til Ronaldo, at vi ikke ville af med ham. Men så sagde hans agenter, at de ikke troede på samarbejdet. Så de besluttede, at det nok var bedst, at Ronaldo skiftede klub. Så vi i PSV Eindhoven var åbne over for det.

Ronaldo tilbage i 1994/1995-sæsonen. Foto: All Over Press
Ronaldo tilbage i 1994/1995-sæsonen. Foto: All Over Press
 

Forhandlede på golfbanen
Herfra tog forhandlingerne lige så hurtigt fart som Ronaldos gepard-eksplosive antrit.

- Jeg var på ferie i Marbella, da Barcelonas daværende vice-præsident Joan Gaspart ringede til mig en mandag. Jeg sagde, vi ville have 20 millioner dollars (112 millioner kroner, red.), som var verdensrekord dengang. Men de ville kun give 12 millioner. Så sagde jeg ’glem det!’.

Men Barcelona ville ikke glemme det. De vendte tilbage med nye bud. Flere gange.

- Så ringede de tirsdag og tilbød 14 millioner dollars, så sagde jeg ’glem det!’. Onsdag ringede Gaspart så og tilbød 16 millioner plus bonusser, men jeg sagde igen ’glem det!’. Fredag rendte jeg rundt på golfbanen og puttede, da han ringede igen og tilbød det, vi ville have. Og så blev Ronaldo solgt.

Stod det til Frank Arnesen, havde han gerne set Ronaldo blive lidt længere i PSV Eindhoven.

- Set i bakspejlet var det ærgerligt for os. Men godt for Ronaldo, for han tog til Barcelona og scorede 30 mål i sin første – og eneste – sæson i klubben. Han blev en sensation i Barcelona.

En hurtig Ronaldo for Barcelona tilbage i oktober 96'. Foto: AP
En hurtig Ronaldo for Barcelona tilbage i oktober 96'. Foto: AP

Den bedste nogensinde
Frank Arnesen husker tilbage på Ronaldos to år i den hollandske klub med glæde. I danskerens verden var eller er der ingen over Ronaldo på angriberpositionen. Han var en enestående nier.

- Vi havde jo haft det privilegium at have Romario på holdet før Ronaldo kom til klubben. Men alt i alt er Ronaldo nok den bedste nummer ni, jeg nogensinde har set. Han var lynende hurtig, iskold foran kassen, og så var han brølstærk.

- Og så lavede han jo nogle ting med bolden, hvor man tænkte ’hvordan fanden gjorde han det?!’, der samtidig husker tilbage på et særligt Ronaldo-øjeblik, da brasilianeren var skiftet til Barcelona.

- I en kamp mod Compostela driblede han jo forbi fem mand fra egen banehalvdel og endte med at score. Det var helt fantastisk. Enestående.

Ronaldo endte med at få en glorværdig karriere efter ophold i Cruzeiro, PSV Eindhoven, Barcelona, Inter, Real Madrid, Milan og til sidst Corinthians.

Det sagde Bendtner for ti år siden: Interviewet han (ikke) fortryder

Mourinhos dybe had til rival: Jeg finder ham og smadrer ham

Hånes af eksen: Her er Ronaldos nye kæreste

Rent vanvid: 80 piskeslag for at bære fodboldtrøjer

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.