Kloge ord fra Laudrup-agent: Magten er en forræder

Magten korrumperer, konstaterer Bayram Tutumlu

Sepp Blatter gik onsdag af som FIFA's præsident. (Foto: AP)

Michael Laudrups kontroversielle agent Bayram Tutumlu havde kigget dybt i krukken med visdomsord, før han på Twitter leverede sit indspark til Sepp Blatters exit.

Tyrkeren vedlagde et billede af ham i selskab med den detroniserede FIFA-præsident efterfulgt af ordene:

- Det gør ondt på mig for en mand på 79 år. Magten er en forræder, som ikke lader dig tænke objektivt.

Blot fire dage efter sit genvalg som FIFA-præsident valgte Sepp Blatter at trække sig, efter det blev afsløret, at den øverste embedsmand i FIFA, generalsekretær Jerome Valcke, havde været ansvarlig udbetaling af i bestikkelse i forbindelse med valget af Sydafrika som arrangør af VM-slutrunden i  2010.

Legendariske Zico overvejer at gå efter det ledige præsident-sæde i FIFA. (Foto: AP) Intl. fodbold Brasiliansk legende vil afløse Sepp Blatter

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

6 kommentarer
Vis kommentarer