Milliarderne flyder: Fodbold-lønningerne går amok

Den første fodboldklub i verden til at runde et lønbudget på tre milliarder kroner er en realitet, viser en ny rapport fra UEFA

Christian Eriksen er en af de spillere, der formentlig skal have en rigtig dyr hyre, hvis han skal skrive under med en ny klub. Hør ekspertpanelet diskutere den danske stjernes fremtid her.

Pengene ruller i international fodbold. Og de ruller hurtigt.

I en ny rapport har UEFA kigget på økonomiske nøgletal fra forbundets bedste ligaer (regnskabsåret 2017), og der bliver jongleret med milliarder i de største klubber.

En af de absolut største udgiftsposter er lønninger. I Premier League alene udgør løn alene mere end 22 milliarder kroner eller 56 procent af omsætningen. 

Det er klart højest af alle ligaer og næsten dobbelt så meget som i den spanske La Liga.

Men det er dog her, at man finder de to klubber med de højeste lønudgifter.

Real Madrids lønbudget steg i finansåret 2017 med hele 32 procent, så kongeklubben bliver første klub nogensinde med lønudgifter for lidt mere end tre milliarder kroner. Med til det hører naturligvis, at Cristiano Ronaldos løn er medtaget, da det jo drejer sig om tallene for 2017 - så der kan komme et ganske betragteligt fald.

Lige efter Real Madrid følger rivalerne fra Barcelona, der har lønudgifter på 2,8 milliarder kroner - naturligvis pumpet godt op af Lionel Messis gage på 320 millioner kroner årligt.

I den pengestærke Premier League er det ikke uventet Manchester City, der tegner sig for den største løn-pose. 2,5 milliarder kroner går til aflønning af stjernerne der, mens bysbørnene fra United halser efter med 2,3 milliarder kroner. Premier Leagues førerhold, Liverpool, findes helt nede på 9.-pladsen (nummer fire i Premier League) med 1,8 milliarder kroner.

At Premier League-hold i gennemsnit kan bruge mere end en milliard kroner på løn skyldes ikke mindst en meget lukrativ tv-aftale. Den tegner sig for mere end halvdelen af de 20 klubbers samlede omsætning på knap 40 milliarder kroner og går derfor nogenlunde lige op med det samlede løn-budget.

Overskuds-rekord
En sjov detalje er i øvrigt at kigge på profitten for alle klubberne. For her er det ikke de sædvanlige store klubber, der dominerer.

Selv om giganterne opererer med relativt store overskud på driften, sluger primært transferudgifter en væsentlig del af dem.

Caroline Wozniacki ryster champagneflasken efter sin grand slam i Australien. Men også finansielt har hun kunnet lade propperne springe. Foto: AP Sport og Spil Her er Danmarks bedst betalte sportsstjerner: Caroline rammer 100 millioner!

Derfor er det noget overraskende Kasper Schmeichels Leicester, der har registreret det største overskud nogensinde med en profit på 665 millioner kroner.

Efter dem følger Napoli med en profit på 540 millioner kroner, mens West Ham sniger sig op på en tredjeplads med et overskud på lige under 400 millioner kroner.

Tidligere spillede Sala for FC Nantes. Foto: Ritzau Scanpix Engelsk fodbold Stjernens forsvinden rystede hele verden: Nu er der nyt om tragedien

Nicolai Poulsen laver en aftale med AGF til sommer. Foto: Ernst van Norde Transfer Superliga-kaptajn chokerer: Laver det forbudte skifte

Cardiff-kaptjan Sol Bamba og Arsenal-anfører Mesut Özil lagde blomster i midtercirklen til ære for Emiliano Sala og den pilot, som forsvandt på vej over Den Engelske Kanal for otte dage siden. Foto: IAN KINGTON/Ritzau Scanpix Premier League Se billederne: Rørende hyldest til forsvunden angriber

FC Midtjylland byder ti mio. kr. for Mads 'Mini' Pedersen (i rødt). Foto: Lars Poulsen FC Midtjylland FCM spiller med musklerne: Byder ti mio. for Superliga-profil

21 kommentarer
Vis kommentarer