Prins Ali klar til FIFA-overtagelse øjeblikkeligt

Jordans fodboldforbund undersøger, om Ali bin al Hussein juridisk kan erstatte Sepp Blatter øjeblikkeligt.

Prins Ali (midten) og det jordanske fodboldforbund er ved at undersøge, om jordaneren kan overtage præsident-skabet med det samme. (Foto: AP)
Prins Ali (midten) og det jordanske fodboldforbund er ved at undersøge, om jordaneren kan overtage præsident-skabet med det samme. (Foto: AP)
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Blot fire dage efter at have besejret modkandidaten Ali bin al Hussein ved præsidentvalget i det internationale fodboldforbund (FIFA) valgte Sepp Blatter at trække sig fra posten tirsdag.

Blatter er mistænkt for at have været involveret i den korruptionsskandale i FIFA, som myndighederne nu forsøger at afdække.

Det betyder, at der skal findes en ny præsident, og i det jordanske fodboldforbund håber man, at Ali bin al Hussein kan indsættes med øjeblikkelig virkning uden et nyt valg.

- Vi undersøger, om det juridisk er muligt, at han kan tage over umiddelbart, siger Salah Sabra, vicepræsident i Jordans fodboldforbund ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Al Hussein, også kendt som prins Ali, tabte i sidste uge præsidentvalget til Sepp Blatter, og ifølge FIFA's regler skal en ny præsident efter Blatter findes på en ekstraordinær kongres med et nyt valg i perioden mellem december og marts.

Om Blatters resignation så kort efter valgsejren kan betyde, at den jordanske modkandidat kan tildeles sejren uden nyvalg, må jurister nu undersøge.

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+