Sepp Blatter træder tilbage!

FIFA-præsident Sepp Blatter har indkaldt til en ekstraordinær kongres i FIFA, hvor der skal vælges en ny præsident

Her trækker Blatter sig. (Video: AP)

Verdensfodboldforbundet FIFA indkaldte tirsdag klokken 17 efter nye afsløringer i skandalen, der omgærder organisation, til et hastepressemøde, som skulle starte klokken 18.

Efter at pressemødet først var blevet udsat til klokken 18.30, derefter til klokken 18.45, gik FIFA-præsident Sepp Blatter på talerstolen og annoncerede, at han har indkaldt til en ekstraordinær kongres, hvor der skal vælges en ny præsident.

Jérôme Valcke og Sepp Blatter stikker hovederne sammen på et pressemøde i forbindelse med VM i Sydafrika. (Foto: AP) Intl. fodbold Ny afsløring: Bestikkelses-skandale rykker helt tæt på Blatter

- Jeg har grundigt overvejet mit præsidentembede og de sidste 40 år af mit liv, som har været tæt forbundet med FIFA og med den vidunderlige fodboldsport, startede den 79-årige schweizer, der før pressemødet havde annonceret, at han ikke ville svare på spørgsmål.

- Jeg har altid villet det bedste for fodbold og for FIFA. Jeg stillede op op til præsidentvalget (i fredags, hvor Blatter blev valgt til sin femte periode som præsident, red.), fordi jeg mente, der var det bedste for FIFA og for fodbold.

Platini, som her ses sammen med Blatter, er en af de mange FIFA-bosser, som skal undersøges af det schweiziske politi. Foto: AP Intl. fodbold Skandalen ruller videre: Platini i politiets søgelys

- Men udfordringerne i FIFA er ikke overstået. En grundig omstrukturering er nødvendig.

- Mit mandat ser ikke ud til at være støttet af alle i fodbold, klubber, fans og spillere. Derfor har jeg indkaldt til en ekstraordinær kongres, hvor en ny præsident skal vælges.

- Jeg har instrueret FIFA's eksekutiv-komité i, at den ekstraordinær kongres skal afholdes så hurtigt som muligt, sagde Blatter blandt andet, før han gik af talerstolen og forlod lokalet i FIFA-hovedkvarteret i Zürich.

Sepp Blatter bør gå af hurtigts muligt, hvis det står til den danske sportsminister (Foto: AP) Intl. fodbold Dansk minister opfordrede Blatter til at trække sig

Blatters udmelding kommer samme dag, hvor det blev afsløret, at den øverste embedsmand i FIFA, generalsekretær Jerome Valcke, har været ansvarlig for udbetalingen af 10 millioner dollars i bestikkelse i forbindelse med valget af Sydafrika som arrangør af VM-slutrunden i  2010.

Tirsdag formiddag kom det frem, at FIFA's generalsekretær, Jerome Valcke, personligt havde været involveret i udbetalingen af 10 millioner dollars i bestikkelse. (Foto: AP)
Tirsdag formiddag kom det frem, at FIFA's generalsekretær, Jerome Valcke, personligt havde været involveret i udbetalingen af 10 millioner dollars i bestikkelse. (Foto: AP)

Bestikkelsen blev udbetalt til præsidenten for det Nord- og Mellemamerikanske fodboldforbund (CONCACAF), Jack Warner, tilsyneladende på vegne af de Sydafrikanske arrangører. Bestikkelsen blev dog udbetalt fra FIFA selv, formentlig i et forsøg på at sløre, hvor pengene kom fra.

Få et hurtigt overblik over FIFA-skandalen her:

Skandalen begyndte at rulle i sidste uge, da det amerikanske forbundspoliti FBI annoncerede, at man har indledt en sag om omfattede korruption i FIFA, ikke mindst knyttet til CONCACAF's kontor i Miami.

Farvel og tak. Foto: AP Jan Jensen Derfor går Blatter

Onsdag morgen i sidste uge stormede schweizisk politi så det femstjernede hotel Baur Au Lac i Zürich, hvor en række FIFA-topfolk blev arresteret i forbindelse med det forestående præsidentvalg.

Valcke til venstre og Blatter er taget i en kæmpe løgn. Fodbold Skandalen fortsætter: FIFA afsløret i kæmpe løgn

FAKTA: Forstå FIFA-skandalen på tre minutter...!

To sager blev rullet ud onsdag

1. FBI's sag om bestikkelse i FIFA

14 personer - heraf ni med tilknytning til det internationale fodboldforbund, FIFA - er tiltalt for omfattende svindel og korruption af FBI.

Syv FIFA-officials blev onsdag d. 27. maj anholdt i Zürich, hvor de er samlet til den 65. FIFA-kongres for at vælge præsident.

De tilbageholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end 150 millioner dollars i bestikkelse.

At det er FBI, der har anholdt de mistænkte skyldes den nord- og mellemamerikanske konføderation CONCACAF, der har sit hovedkvarter i Miami, Florida. Desuden har FBI et kronvidne i det tidligere medlem af eksekutivkomiteen, Chuck Blazer, der har været mulvarp for FBI i flere år.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb (Cayman Islands), CONCACAF-præsident, præsident for Cayman Islands' fodboldforbund samt vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo (Uruguay), tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li (Costa Rica), præsident for Costa Ricas fodboldforbund, medlem af FIFA's eksekutivkomite og CONCACAF's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha (Nicaragua), præsident for Nicaraguas fodboldforbund, development officer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas (Cayman Islands), tidligere generalsekretær i det nationale fodboldforbund og attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel (Venezuela), præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin (Brasilien), tidligere præsident for det nationale fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Derudover er Nicolás Leoz (Paraguay - og tidligere præsident i CONMEBOL) samt Jack Warner (Trinidad & Tobago - og tidligere vicepræsident i FIFA og tidligere CONCACAF-præsident) tiltalt i sagen. De var dog ikke til stede i Zürich.

Warner valgte onsdag aften at melde sig selv til myndighederne i Costa Rica.

Derudover har fire mistænkte i anklageskriftet tidligere erklæret sig skyldige i en række punkter. Heriblandt Jack Warners to sønner Daryll og Daryan Warner, der har erkendt bedrageri.

Kilde: Department of Justice, Office of Public Affaris, USA

2. Tildelingen af VM-værtsskaber i Rusland og Qatar

I en separat operation søsatte de schweiziske myndigheder onsdag en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskab til Rusland i 2018 samt Qatar i 2022. FIFA's hovedkvarter blev endevendt for elektroniske data og dokumenter, der blev taget med og som skal danne grundlag for en sag.

FIFA's eksekutivkomites ti medlemmer skal nu afhøres om det møde i 2010, hvor værtsskaberne blev tildelt.

Det drejer sig om:

1) Michel Platini (Frankrig), UEFA-præsident og vicepræsident i FIFA. Han stemte på Qatar. Det skete efter et møde i Elysees-palæet med den daværende franske præsident og Qatars emir. Efterfølgende investerede Qatar milliarder i Frankrig og købte blandt andet Paris Saint-Germain, hvor Platinis søn fik et godt job.

2) Vitaly Mutko (Rusland), Ruslands sportsminister og hovedansvarlig for, at russerne har destrueret al materiale, herunder de computere, der blev brugt i tiden op til afstemningen i 2010.

3) Marios Lefkaritis (Cypern), medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomite. Efter afstemningen i 2010 er det afsløret, at han har lavet gode forretninger med den russiske energi-gigant Gazprom, og at han har tjent store penge på at sælge landområder til Qatar. Men det har ikke haft indflydelse på hans stemmeafgivning, siger han.

4) Senes Erzik (Tyrkiet). Han er det stille vand i forsamlingen.

5) Worawi Makudi (Thailand). Han er røget i unåde i sit eget forbund, AFC, og er på vej ud af international fodbold. Han lavede store forretninger med Qatar i tiden omkring afstemningen, hvor han var tæt på Bin Hammam, manden bag Qatars VM, og som senere er blevet udelukket på livstid på grund af korruption.

6) Angel Maria Villar Llona (Spanien), vicepræsident i FIFA og under mistanke for at have byttet stemmer med Qatar i 2010. Spanien ville gerne have haft VM i 2018, men tabte til Rusland.

7) Issa Hayatou (Cameroun), endnu en vicepræsident i FIFA. Han er tidligere blevet dømt for korruption af IOC, den internationale olympiske komite, og engelske medier og en whistleblower fra Qatar har fortalt, at Hayatou modtog bestikkelse på et hotelværelse i Uganda forud for afstemningen i 2010. Men han er en hård benægter.

8) Hany Abo Rida (Egypten). Endnu en lidt stille type, men han er kendt som en nær allieret til Bin Hammam fra Qatar.

9) Michel D’Hooge (Belgien). FIFA har netop selv frifundet ham for to anklager. Han havde fået et maleri af den russiske VM-komite, men FIFA’s kunst-eksperter har skønnet, at billedet ikke havde den store værdi. Hans søn fik et job i Qatar, men her har man vurderet, at det ikke havde indflydelse på D’Hooges stemmeafgivning.

10) Jerome Valcke (Frankrig). Han har godt nok ikke stemmeret, men han er generalsekretær i FIFA og med i alle beslutninger og ved alle møderne i eksekutivkomiteen. Han er en nøglefigur, som blev taget til nåde af Blatter og genansat efter en svindelsag i USA.

131 kommentarer
Vis kommentarer