A World Cup of Spies

Steele – spionen der rystede Rusland, FIFA og Donald Trump

Ny dokumentarfilm afslører de beskidte metoder, der tages i brug, når lande slås om værtskabet for fodbold-VM

Frygten for snigmordere

Normalt lever spioner helst et liv uden for rampelyset. Det gjorde den engelske MI6-agent Christopher Steele også i mange år, men nu er han mere eksponeret end selv Agent 007. I Steeles tilfælde er der dog tale om blodig virkelighed.

Han er på hadelisten hos præsidenterne i både Rusland og USA, og en lang række tidligere FIFA-bosser forbander ham langt ned i helvede. Allermest frygter han nok russiske snigmordere, hvilket var årsagen til, at han forlod sit 14 millioner kroner dyre hjem i Surrey i Sydøstengland over hals og hoved, da hans navn sidste år blev kendt i offentligheden.

Uden at være nævnt ved navn er 53-årige Christopher Steele en slags hovedperson i dokumentarfilmen ’A World Cup of Spies’, der fortæller den utrolige historie om hvordan, Rusland sikrede sig værtskabet for sommerens VM.

’A World Cup Of Spies’ er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet. Filmen bygger blandt andet på det spionarbejde, Steele lavede for det engelske fodboldforbund, der tabte kampen om VM 2018 til Rusland.

Foto: AP/Ivan Sekretarev

Stalins underjordiske bunker

Christopher Steele er udannet på Cambridge, hvor han blev headhuntet af efterretningstjenesten MI6. Som 23-årig blev han sendt til Sovjetunionen, hvor han fik titel af andensekretær på den engelske ambassade. Her var der frit udsyn til Kreml.

Det var under den kolde krig, hvor det meste af Sovjetunionen var lukket land for diplomater. Alligevel fik Steele rollen som ambassadens omkringfarende svend, og han blev således den første udlænding, der fik set Josef Stalins underjordiske bunker i Samara. Her i den vestlige del af Rusland skal det danske landshold spille VM-kamp mod Australien den 21. juni.

MI6's hovedkvarter i London. Foto: AP/Matt Dunham

En dødelig kop te

Efter et ophold i Paris som hemmelig agent, var Steele tilbage i London, hvor han blev chef for MI6’s Ruslands-afdeling. I slutningen af året forgiftede to russiske FSB-agenter den tidligere og nu afhoppede FSB-agent Alexander Litvinenko på en restaurant i London. De to FSB-agenter hældte polonium i Litvinenkos te, og han led senere en smertefuld død på et hospital i den engelske hovedstad.

I MI6 blev Christopher Steele sat til at efterforske mordet på Litvinenko. Han konkluderede hurtigt, at den russiske stat stod bag henrettelsen på engelsk jord. De engelske politikere var chokerede, og Litvinenko-likvideringen blev begyndelsen på en ny kold krig mellem Moskva og London.

Litvinenko i hospitalssengen. Foto: Privat

Hyret af den engelske VM-komite

Efter 22 år som en af MI6’s førende Ruslands-specialister forlod Steele i 2009 tjenesten. Det skete samtidig med at hans første kone, Laura, døde som 43-årig efter lang tids sygdom.

Sammen med en anden tidligere agent Christopher Burrows oprettede Steele et privat efterretningsfirma, Orbis, som hurtigt fik et samarbejde i gang med et tilsvarende firma i Washington DC. Navnet på det amerikanske firma er Fusion GPS.   

Steele fik hurtigt sin første store opgave. Han blev hyret af det engelske fodboldforbund og den engelske VM-komite, som ville have ham til at udspionere de russiske konkurrenter til VM-slutrunden 2018.

Det foregik ikke i fuld offentlighed. Brugen af spioner blev først kendt ved en høring i det britiske parlament i november 2014. Her afslørede journalister fra Sunday Times, at de havde erfaret, at den engelske VM-komite havde hyret en tidligere MI6-mand til at indsamle særdeles følsomme informationer om især Ruslands præsident Vladimir Putins bestræbelser på at skaffe VM 2018.

På det her tidspunkt i 2009 var forholdet mellem England og Rusland iskoldt.

Hovedindgangen til Orbis' kontorer i det centrale London. Foto: AP/Matt Dunham

Arbejdede i al hemmelighed

Frem til afstemningen i FIFA 2. december 2010 om VM i 2018, blev den kolde krig også til en kold fodboldkrig mellem de to lande. Og med Christopher Steele i en hovedrolle.

Det var der kun stadig få, der vidste. Hans navn blev ikke nævnt i parlamentshøringen i 2014. Steele kunne stadig bevæge sig under radaren.

Hans arbejde for den engelske VM-komite førte som bekendt ikke til engelsk sejr. Men undervejs fandt han ud af, at mange højtstående FIFA-folk, som havde afgørende indflydelse på hvilket land, der skulle have VM, var dybt korrumperede.

Han efterforskning afslørede, at især FIFA-folk fra Sydamerika, Mellemamerika og Nordamerika var storslemme, og derfor henvendte han sig i 2011 til en kontakt, han havde i Rom. Kontakten var ansat i det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Foto: All Over Press

FIFA-skandalen ruller

På samme tidspunkt var også den britiske journalist Andrew Jennings jævnligt i kontakt med FBI. Og med samme ærinde.

Oplysningerne fra Steele og Jennings medvirkede til, at FBI og politiet i Schweiz i 2015 stormede det mondæne hotel Baur Au Lac i Zürich og arresterede syv ledende FIFA-folk, herunder flere vicepræsidenter. I alt er korruptionssagen nu udvidet til at omfatte mere end 40 personer.

De første er blevet dømt ved retten i New York. De sidste er ikke blevet anholdt endnu.

Foto: AP/Lauren Victoria Burke

Trumps 'golden shower'

Stadig bevægede Christopher Steele sig uden for offentlighedens opmærksomhed. Men det fik en brat ende, da det engelske netmedie BuzzFeed i januar 2017 afslørede, at Steele først havde arbejdet for Donald Trumps rivaler i det republikanske parti og efterfølgende for det demokratiske parti. Han skulle indsamle kompromitterende oplysninger om Donalds Trumps rejser til Rusland. Et arbejde som Steels firma, Orbis, havde lavet i samarbejde med Fusion GPS i Washington.

Arbejdet kulminerede, da Christopher Steele skrev det 35 sider lange Trump-dossier. Her skrev Steele, at Trumps lejr havde samarbejdet med russerne, og at russiske agenter havde været meget tæt på Trumps familie, hans venner, kolleger, samarbejdspartnere, kampagnechefer og hans personlige advokat.

I dossieret skrev Steele, at russerne angiveligt havde kompromitterende materiale om Trump. Blandt andet skulle de have optagelser fra Ritz Carlton Hotel i Moskva, hvor Trumps havde indlogeret sig flere prostituerede, som havde opført et urinshow, et såkaldt Golden Shower.

Foto: AP/Matt Dunham

Frygtede russerne og forsvandt

Trump har afvist alle beskyldninger, men de amerikanske myndigheder er stadig i fuld krig med at efterforske påstandene om, at Trump-lejren har samarbejdet med Putins folk.

Da BuzzFedd afslørede Christopher Steeles navn i 2017, forlod han straks sit hjem og gik under jorden. Han frygtede russernes reaktion.

Ved samme lejlighed kom det endelig frem, at han havde arbejdet for det engelske fodboldforbund, og at han i flere omgange havde efterforsket Vladimir Putin.

Den russiske ambassade i London kvitterede ved at tweete, at MI6-agenter aldrig bliver eks. Underforstået at Steele hele tiden havde arbejdet for efterretningstjenesten. Forholdet mellem Moskva og London var nu dybfrossent.

Den tidligere britiske ambassadør i Moskva, Andrew Wood, sagde til den engelske presse, at Steele med rette kunne frygte for sit liv, fordi Moskva var vant til at reagere.

Christopher Steele er stadig i live. Efter være forsvundet fra jordens overflade vendte han senere på året tilbage til Orbis og til sit arbejde. Men som før holder han lav profil. Han skal ikke til Rusland for at se VM.

Foto: AP/Evan Vucci

Kilder: Luke Hardings bog: Collusion, Andrew Jennings blog, The Guardian, Efterretningsrapporter fra britiske parlamentshøringer, Washington Post

Læs mere om afsløringer

VM i fodbold 2018 begynder den 14. juni i Rusland. En fest for alle fodboldelskere. Men med ‘A World Cup of Spies’ kommer vi nok til at spolere en del af festforberedelserne. For nu træder en helt afgørende magtspiller frem i lyset og fortæller for første gang historierne, som ingen i fodboldens magtelite ønsker afsløret.

Herunder kan du finde hele dokumentaren:

Her kan du læse mere om korruptionen og spionerne involveret i FIFA og fodbold-VM: