Stort medie: Her er nødplanen

Der grubles disse dage en hel del over coronavirussens påvirkning af kommende sportsbegivenheder, herunder især sommerens europamesterskab. Tyske Bild mener at vide, hvad der grubles over

Åge Hareide poserer foran EM-trofæet sammen med Ruslands cheftræner Stanislav Cherchesov ved lodtrækningen i november. Foto: Ritzau/Scanpix
Åge Hareide poserer foran EM-trofæet sammen med Ruslands cheftræner Stanislav Cherchesov ved lodtrækningen i november. Foto: Ritzau/Scanpix

Der florerer en del halve sandheder om, hvordan sportens verden og særligt det europæiske fodboldforbund UEFA skal og vil tackle den nuværende spredning af coronavirussen i Europa.

Organisationen afviste i starten af marts at ville snakke om mulige 'mørke scenarier'.

- Dem kan vi snakke om senere, sagde UEFA-boss Aleksander Ceferin ved den lejlighed.

'Senere' er tilsyneladende ved at nærme sig.

I hvert fald har UEFA ifølge tyske Bild sat en task force i gang med at finde ud, hvordan det hele skal gribes an, og mediet mener at vide, hvilke mulige alternativer der blandt andet er på blokken.

De tre scenarier

1. Kampe uden tilskuere

Den første mulighed er angiveligt, at slutrunden forløber på samme måde, som flere kampe i Europa allerede afvikles. For gabende tomme tribuner.

2. Kampe rykkes geografisk

En anden mulighed skulle angiveligt være, at rykke kampe fra særligt udsatte lande som Italien til mindre smittede steder. Her blev Dublin nævnt som muligt alternativ til Rom, da Italien er et af de værst ramte lande.

3. Udskydelse af slutrunden

Tredje option er helt at aflyse og rykke slutrunden. Den kunne for eksempel blive skubbet til sommeren 2021. Et benspænd her er dog, at FIFA-præsident Gianni Infantinos storstilede nye projekt, et udvidet klub-VM med 24 hold, skal løbe af stablen i Kina. Så det kan godt gå hen og blive bøvlet.

Kaos i europæiske turneringer
EM skal efter planen starte i netop Rom 12. juni. Men coronavirussen kræver hver eneste dag nye tiltag, og tirsdag skrev Ekstra Bladet om, at den italienske liga sammen med alt andet national sport bliver lukket ned.

Den italienske olympiske komité stopper for al sport i landet

Foreløbig hersker der en del tvivl om afviklingen af forårets fodboldkampe, særligt i Italien.

Ifølge The Telegraph, Reuters og AP bliver alle sportsbegivenheder i Italien suspenderet på alle niveauer frem til 3. april.

Det inkluderer også alle Serie A-kampe, men gælder ikke landsholdet og de italienske hold, der deltager i Champions League, da internationale aktiviteter ikke ligger under CONIs, den italienske olympiske komites, jurisdiktion.

Derudover er der en del rod i forhold til den kommende Europa League-runde, og disse aftener spilles enkelte kampe for fuldt hus og andre for tomme tribuner.

Frankfurt spiller eksempelvis Europa League mod FC Basel med tilskuere torsdag aften. Onsdag aften løber et Rhein-derby mellem Borussia Mönchengladbach og FC Köln imidlertid af stablen for lukkede døre bare 200 kilometer længere nordvestpå i Tyskland.

Og søndag mødes Gladbach og Frankfurt i netop Frankfurt, hvor risikoen for coronasmitte så til gengæld harmedført, at lige den kamp skal foregå uden tilskuere.

Den samme ulighed gælder i Champions League. Tirsdag aften bankede Leipzig med 42.000 mand i ryggen Mourinho og Tottenham med 3-0, mens Daniel Wass og Valencia ikke lykkedes med at indhente Atalantas tremålsforspring på en tilskuerforladt hjemmebane.

Samtidig skal Liverpool onsdag aften tage revanche over Atletico Madrid på et fuldt Anfield, mens Bayern München i næste uge på en tom Allianz Arena må forsøge at holde fast i deres tremålsforspring fra første opgør mod Chelsea.

Og usikkerheden fortsætter nok lidt endnu. I nedenstående live-artikel kan man følge med i det nyeste.

LIVE

Fodboldboss smittet med coronavirus

Fodboldboss smittet med coronavirus Sportens arrogance