Annonce:
Annonce:

Suspenderet FIFA-boss i rasende modangreb

Den suspenderede generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, nægter at have modtaget penge under bordet i forbindelse med salg af VM-billetter

Jérôme Valcke har været FIFA's generalsekretær siden 2007. (Foto: AP/Victor R. Caivano)
Jérôme Valcke har været FIFA's generalsekretær siden 2007. (Foto: AP/Victor R. Caivano)
Annonce:
Følg Fodbold

FIFA's hovedkontor i Zürich må have et voldsomt forbrug af sæbe.

I hvert fald har ledende medarbejdere de seneste år flittigt vasket hænder, når beskyldninger om magtmisbrug, korruption og alskens andre ulovligheder har føget gennem luften.

Senest drejer det sig om generalsekretær Jérôme Valcke, der torsdag blev suspenderet. Han bliver nu undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

Den anklage er blevet underbygget af Benny Alon, der er ansat i JB Sports Marketing, som siden 1990 har varetaget billetsalget for FIFA.

Annonce:

Han har sagt, at han havde forstået det således, at billetterne skulle sælges for en pris om mod fire gange så høj som normalt, og at JB Sports Marketing og FIFA med Valcke som mellemmand, skulle dele profitten i porten.

FIFA's generalsekretær suspenderet

Men det tager Valcke nu afstand fra, beretter hans advokat, Barry Berke.

- Jérôme Valcke benægter utvetydigt de fabrikerede og forargende anklager fremsat af Benny Alon omkring snyd i forbindelse med salg af VM-billetter.

- Han har aldrig modtaget eller accepteret at modtage penge eller andre ting fra hr. Alon.

- Det er kendt, at FIFA har en aftale med hr. Alons firma, JB Sports Marketing. Den aftale og FIFA's øvrige forretningsaftaler med hr. Alon er undersøgt og godkendt af FIFA og dets juridiske afdeling, lyder det fra Barry Berke.

Berke beretter intet om de øvrige anklager mod Valcke. Blandt andet beskyldninger om, at han i 2007 skulle have betalt 10 millioner dollar til den skandaleramte tidligere vicepræsident Jack Warner.

Annonce:

Pengene skulle bruges som bestikkelse til landene i CONCACAF-forbundet (der dækker Nord- og Mellemamerika samt Caribien), så de stemte på Sydafrika som VM-vært i 2010.

Alt for magten: Platinis seneste svinestreg

Valcke har tidligere forklaret, at han med al den virak omkring hans egen person og FIFA i særdeleshed vil træde tilbage på FIFA's ekstraordinære kongres 26. februar, hvor også den skandaleombruste FIFA-præsident Sepp Blatter træder tilbage.

FIFA's daglige ledelse bliver nu forestået af vice-generalsekretær og finansdirektør Markus Kattner - der såmænd var medunderskriver af aftalen med JB Sports Marketing, der siden er blevet annulleret.

Rusland: De omstridte VM-værters største skandaler

Her er sandheden om FIFAs onde magtspil: Mafia-bosser, drab og korruption

Fakta om FIFA-gate

December 2010: På en og samme dag beslutter FIFA’s eksekutivkomite at tildele Rusland VM i 2018 og Qatar i 2022. Det skete kun få dage efter, at BBC havde afsløret at tre medlemmer af eksekutivkomiteen, Nicolas Leoz, Issa Hayatou og Ricardo Teixeira havde modtaget bestikkelse tilbage i 90’erne

Februar 2011: Eksekutivmedlemmerne Amos Adamu og Reynald Temarii bliver udelukket fra al fodbold i tre år. De blev afsløret som korrupte af Sunday Times.

Maj 2011: FIFA suspenderer præsidentkandidaten Mohamed Bin Hammam fra Qatar på grund af anklager om bestikkelse og korruption. Samtidig indleder FIFA en undersøgelse af vicepræsidenten Jack Warner fra Trinidad Tobago.

Maj 2011: Qatar afviser alle anklager om at have købt sig til VM 2022. Sheikerne siger, de er blevet trukket gennem mudderet helt uden grund.

Juni 2011: Bin Hammam udelukkes fra al fodbold på livstid. Jack Warner trækker sig fra FIFA, inden undersøgelsen er færdig.

Juli 2012: FIFA kan ikke længere sidde anklagerne om korruption overhørigt. Den tidligere statsanklager i New York, Michael Garcia, bliver ansat til at efterforske tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar.

Juni 2014: Sunday Times fortæller, at avisen har modtaget tusindvis af dokumenter, som beviser, at Bin Hammam har købt VM-slutrunden i 2022 til Qatar.

September 2014: Garcia færdiggør sin 430 sider lange rapport om korruptionsanklagerne. Rapporten sendes til FIFA.

November 2014: FIFA’s egen dommer, Hans-Joachim Eckert, offentliggør et 42 sider langt resume af Garcias rapport. Dommeren når frem til, at Rusland og Qatar kun i mindre tilfælde har forbrudt sig mod de etiske regler. De kan beholde deres slutrunder.

November 2014: Garcia kalder Eckerts resume for fordrejet og ufuldstændigt og appellerer dommerens konklusioner.

December 2014: Garcia taber sin appelsag og trækker sig øjeblikkeligt som FIFA’s efterforsker. Han siger ved samme lejlighed, at FIFA lider under manglende lederskab, og at han ikke alene kan ændre kulturen i fodboldens verdensforbund.

December 2014: FIFA’s eksekutivkomite fortæller, at de vil offentliggøre en større del af Garcias rapport. Det er stadig ikke sket.

Maj 2015: FBI rejser tiltale mod 14 personer - herunder ni ledende FIFA-folk for omfattende svindel og korruption. Syv FIFA-officials blev 27. maj anholdt i Zürich.

De anholdte personer er tiltalt for at have modtaget mere end en milliard kroner i bestikkelse.

De syv anholdte i Schweiz er:

1) Jeffrey Webb, Cayman Islands. Vicepræsident i FIFA.

2) Eugenio Figueredo, Uruguay. Tidligere præsident for Uruguays fodboldforbund og tidligere CONMEBOL-præsident.

3) Eduardo Li, Costa Rica. Medlem af FIFA's eksekutivkomite.

4) Julio Rocha, Nicaragua. Udviklingsofficer i FIFA og tidligere præsident for det centralamerikanske fodboldforbund.

5) Costas Takkas, Cayman Islands. Attaché for CONCACAF's præsident.

6) Rafael Esquivel, Venezuela. Præsident for Venezuelas fodboldforbund og eksekutivmedlem i CONMEBOL.

7) José Maria Marin, Brasilien. Tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund og tidligere guvernør i São Paulo.

Nicolás Leoz, Paraguay, tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomite og Jack Warner, Trinidad Tobago, tidligere vicepræsident i FIFA er også tiltalt i sagen.

Maj 2015: De schweiziske myndigheder indleder en undersøgelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar. FIFA's hovedkvarter endevendes for elektronisk data og dokumenter.

Maj 2015: Sepp Blatter genvælges som præsident for FIFA. Han slår prins Ali fra Jordan ved afstemningen.

Juni 2015: Sepp Blatter indkalder til pressemøde og meddeler, at han stiller sit mandat til rådighed på en ekstraordinær kongres 26. februar næste år.

Juli 2015: FIFA’s eksekutivkomite nedsætter en reformkomite, som skal ledes af den 77-årige schweiziske advokat, Francois Carrard.

August 2014: Den schweiziske statsanklager meddeler, at han har modtaget 103 rapporter om mistænkelige pengeoverførsler med relation til tildelingen af VM til henholdsvis Rusland og Qatar.

September 2015: Generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, bliver suspenderet. Han bliver undersøgt af FIFA's etiske komité for en række forhold - senest beskyldningen om, at han har været med til at arrangere salg af VM-billetter til overpris mod selv at få del i profitten.

September 2015: Den schweiziske statsanklager rejser sag mod Sepp Blatter for at have handlet illoyalt over for FIFA. Han har solgt tv-rettigheder langt under markedsprisen til sin tidligere vicepræsident Jack Warner. Desuden har han i 2011 udbetalt knap 14 millioner til Michel Platini for arbejde, som Platini angiveligt udførte for FIFA fra 1999 til 2002.

September 2015: Platini afhøres og betragtes af statsanklageren som en person, der svæver mellem at være vidne og være anklaget.

Oktober 2015: Fire af FIFA's hovedsponsorer, Coca-Cola, McDonald, Visa og Budweiser opfordrer på én og samme dag Sepp Blatter til at trække sig straks. Gennem sin amerikanske advokat afviser Blatter ønsket.

FIFA's juridiske kammer suspenderer præsident Sepp Blatter, UEFA-præsident Michel Platini og FIFA-generalsekretær Jerome Valcke i 90 dage. Præsidentkandidaten Chung Mong-joon fra Sydkorea udelukkes i seks år fra al fodbold.  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: