Topchef med soleklar opfordring: Mobbede spillere bør udvandre

Bliver en spiller udsat for racistiske tilråb, bør vedkommende udvandre i protest, siger Fatma Samoura nu

Racismen og dens ukvemsord har flere gange dette forår skabt overskrifter i europæisk topfodbold.

Det får nu FIFA's Secretary General, Fatma Samoura, til at banke i bordet og sende en klar opfordring til de spillere, der måtte blive udsat for lignende smædesange, råb og nedværdigende kommentarer under kampe i fremtiden.

- Jeg mener, at det ville sende et ekstremt stærkt budskab, hvis de forlod banen. Jeg er dog ikke i deres sko, og de spiller fodbold som et job og for at tjene penge. Men jeg tror, at det vil ske en dag, siger den 54-årige senegaleser i et interview med CNN.

Især de montenegrinske tilråb mod flere engelske landsholdsspillere under en EM-kvalifikationskamp i marts - men også opførslen mod Moise Kean i Serie A i april har gjort indtryk.

Racismen lever i bedste velgående i international topfodbold. Senest da Arsenal tog imod og besejrede Valencia i Europa League-semifinalen. Her præsenterede nogle medrejsende spaniere både nazi-hilsner og sendte abe-lyde ned mod spillerne på banen.

- Vi fordømmer denne slags opførsel. Det har ikke hjemme i hverken samfundet eller fodbolden, udtalte en Arsenal-talsmand umiddelbart efter.

Eksempler på racisme i europæisk topfodbold

 

1

Rose så rødt i Serbien

Efter slutfløjt i en U21-kvalifikationskamp fra 2012 mod Serbien blev Danny Rose udvist. Han fik nok af racistiske tilnærmelser og sparkede bolden efter tilskuerne. Det skulle han ikke have gjort, vurderede dommeren.

 

2

Chikane i Norditalien

Napolis krumtap Kadidou Koulibaly måtte finde sig i lidt af hvert, da man gæstede Inter i slutningen af 2018. Den senegalesiske forsvarsspiler var genstand for racistiske tilråb fra en gruppe Inter-fans, indtil det kogte over ti minutter før tid. Rødt kort til Koulibaly. 

 

3

- Din f*cking muslim

En West Ham-fan kunne ikke holde sig tilbage, da Liverpool-stjernen Mohamed Salah tog sig af et hjørnespark i en Premier League-kamp fra februar i år.

 

4

- Det er også din skyld

Leonardo Bonucci placerede delvist skylden hos sin unge holdkammerat Moise Kean, da han i weekenden blev udsat for racisme i udekampen mod Cagliari. Kean fejrede sin scoring ved at stille sig foran hjemmeholdets fans.

'Der er mange idioter til'
I engelsk fodbold har folk som Danny Rose fra Tottenham og Raheem Sterling fra Manchester City gjort sig til uofficielle talsmænd i kampen mod racisme på tribunerne og generelt i fodbold.

Sterling blev tirsdag interviewet af Wall Street Journal, hvor han sagde, at t-shirts og opslag på diverse sociale medier ikke er nok. Slet ikke.

- Hvis du ved, at dit hold bliver fratrukket ni point, vil du ikke komme med de her racistiske kommentarer, heller ikke selvom du render rundt med dem inde i hovedet, sagde han.

Det kan man være tilbøjelig til at give ham ret i, selvom Fatma Samouras kommentar til det intellektuelle niveau blandt nogle fans nok heller ikke er helt skudt ved siden af:

- Der er mange idioter til. Der er mennesker, der tror, at de ønsker en verden, hvor alle er ens, og det mener jeg er helt forkert, siger hun i interviewet med CNN.

Fatma Samoura blev i 2016 den første kvinde og den første ikke-europæer til at bestride embedet som generalsekretær i FIFA.

Se også: Storklub dansker-amok: Henter fire mand

Se også: Traditionsklub i komplet mareridt

 

Tysk fodbold - 16. maj. 2019 - kl. 07:14 Verdensmester ville redde børn: Blev overfaldet af ti mænd

Se også: Sviner verdens bedste: - Meget pinligt

Se også: Tyson skæv af tudse: - Jeg slog mig selv ihjel

Bo Henriksen har i en sen alder fået sin egen familie. Hans egen opvækst var ikke mindst præget af en gal og genial mor - det var en gave til mig, siger han i dag. Foto: Anita Graversen Sport og Spil Voksede op hos psykisk ustabil mor: - En kæmpe gave

Festglade Ronaldinho fik indskrevet i sin kontrakt med Flamengo, at han havde lov til at gå ud to aftener om ugen. Foto: Vanderlei Almeida/Ritzau Scanpix Sport og Spil Fodboldens skøreste aftaler: Madlavningskursus, LEGO-huse og vægtbøder

 

Pablo Osvaldo scorede fire mål i 14 landskampe - heriblandt et eminent et af slagsen i 2-2-kampen mod Danmark i 2013. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Sport og Spil Ballademageren fra helvede: Han brændte alle sine broer

9 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere