UEFA skruer bissen på: Truer med udsmidning

Belgien har indstillet ligaen og bliver nu truet med at blive smidt ud af de europæiske turneringer

Gent og Jess Thorup risikerer at miste pladsen i Champions League, hvis ikke Belgien bøjer sig for UEFA. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Gent og Jess Thorup risikerer at miste pladsen i Champions League, hvis ikke Belgien bøjer sig for UEFA. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold

Coronapandemien har sat en midlertidig stopper for fodbold i stort set hele Europa. Hviderusland er en undtagelse. Men det er stadig magtpåliggende for UEFA, at de nationale turneringer alligevel skal spilles færdige, når det engang bliver muligt.

Derfor var det en streg i regningen, da den belgiske liga torsdag meddelte, at den ville aflyse resten af turneringen. Det vil betyde, at Club Brugge bliver kåret som mestre, og at AA Gent, med danske Jess Thorup som træner, bliver toer. Dermed er Gent sikret en plads Champions League sammen med Brugge

Den belgiske beslutning skal endelig godkendes på det belgiske fodboldforbunds generalforsamling 15. april, men det menes kun at være en formalitet.

Sådan troede alle i Belgien, at det ville gå.

Lige indtil sent torsdag aften, hvor UEFA hentede pisken frem. UEFA’s præsident Aleksander Ceferin sendte et brev til alle klubber, forbund og ligaer i de 55 medlemslande. Medunderskrivere på brevet er Andrea Agnelli fra sammenslutningen af europæiske klubber, ECA, og Lars-Christer Olsson, der er præsident for de europæiske ligaer.

Tonen i brevet er hård og kontant. Hvis vi skal overvinde krisen, kræver det, at vi står sammen. Vi vil gøre alt for at spille de nationale turneringer færdige. Sker det ikke, kan hold fra ligaer, der ikke er færdigspillet, ikke regne med at kunne deltage i UEFA’s klubturneringer.

Det var et tydeligt vink med en vognstang til det belgiske fodboldforbund, som ikke protesterede, da UEFA onsdag holdt videomøde med alle 55 medlemslande om den fremtidige fodboldkalender.

På det møde blev det understreget, at alle turneringer vil få lov til at fortsætte efter 30. juni. Juli og august kan tages i anvendelse for at spille de nationale ligaer færdige.

UEFA forventer – eller måske rettere håber – at man 15. maj kan komme med en matchkalender for resten af året.  

I brevet fra UEFA understreges det, at en aflysning af en national turnering skal være den sidste udvej:

’Vi er sikre på at fodbolden kan blive genstartet i de kommende måneder – under forhold som er godkendt af de lokale myndigheder – og vi mener, at en beslutning om på nuværende tidspunkt at aflyse nationale ligaer ikke kan forsvares’, står der i brevet.

Så kan man analysere sig frem til, at hvis Belgien ikke retter ind, så bliver de lagt på is i UEFA, og dermed kommer de ikke til at spille europæisk klubfodbold i næste sæson.

Den belgiske ligasammenslutning skriver i en pressemeddelelse, at den i lyset af den globale pandemi er uenig med UEFA's beslutning om at presse ligaerne til at spille turneringerne færdige.

UEFA's beslutning om, at ligaerne skal gennemføres handler også om økonomi. Især i de store ligaer er der milliarder at hente på tv-rettigheder, og når der ikke spilles kampe, er der heller ingen tv-penge.

Her er situationen anderledes i Belgien. Her indebærer tv-aftalen, at pengene er udbetalt på forhånd for hele turneringen, og selv om turneringen ikke spilles færdig, bliver der ikke tale om tilbagebetaling.

Det skyldes en force majeure-klausul, som er indskrevet i kontrakten.           

Voldsomt angreb på Premier League

Bløder milliarder - her er redningsplanen

Bombe under EM: Kan blive helt aflyst

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+