Utroligt: Stjernen stod bag drab på ekskæresten - nu gør han comeback

Opstandelsen er stor og demonstrationerne mange, mens den morddømte fodboldspiller Bruno gør comeback i brasiliansk fodbold

Meldingen var soleklar: Hvis I så meget som antyder spørgsmål om mord og fængsel, så er pressemødet forbi.

Fodboldklubben Boa Esporte Clube afviklede mandag pressemøde efter kontraktunderskrivelsen med målmanden Bruno Fernandes.

Klubben ligger i Brasiliens næstbedste række og lever en knap så eksotisk tilværelse - fjernt fra pressens overvågenhed.

Indtil denne uge.

For den toårige aftale med Bruno har ikke alene vækket brasiliansk presses opmærksomhed. Alverdens medier skriver om det. Om den voldsomme men sandfærdige historie om fodboldstjernen, der blev dømt for at planlægge mordet på ekskæresten.

Og derfor var instruktionerne til journalisterne forud for pressemødet mejslet i massiv granit. Fodbold skulle det handle om. Kun fodbold.

Alligevel var der en tilstedeværende, der ikke kunne nære sig og spurgte hovedpersonen, om han følte sig værdig til igen at bære en klubtrøje.

Forholdsvis harmløst, når man tænker på de spørgsmål, der ellers må være noteret på blokkene i lokalet.

Bruno afviste kategorisk at svare.

Kontrakten flået i stykker
Han trænede for første gang i Boa Esporte Club mandag, mens debuten nok ligger lidt længere ude i fremtiden efter at have været væk fra fodbolden i små syv år.

Så lang tid er der gået, siden politiet anholdt ham i juli 2010 og sigtede ham for drabet på ekskæresten Eliza Samudio fandt sted.

Det fik arbejdsgiveren Flamengo til at flå hans kontrakt i stykker, og Bruno blev siddende varetægtsfængslet, mens sigtelser blev til anklager, og en retssag tog form. I marts 2013 faldt dommen: 22 års fængsel!

Eliza Samudio mistede livet i 2010. Hun hævdede, at Bruno var far til hendes barn. Det kostede hende angiveligt livet. (Foto: AP)
Eliza Samudio mistede livet i 2010. Hun hævdede, at Bruno var far til hendes barn. Det kostede hende angiveligt livet. (Foto: AP)
 

Nu er han på fri fod efter at have afsonet en tredjedel. Han er ude på såkaldt prøveløsladelse og risikerer at skulle retur, hvis han taber en appelsag.

Og så skulle man ellers tro, at personer efter afsonet straf kan begynde forfra. At man har udstået sin straf.

Men der er undtagelser.

Der er mennesker, hvis forbrydelser har været så voldsomme, at omverdenen og de berørte ikke stiller sig tilfredse med en simpel fængselsstraf. Og forbryderne skal da slet ikke regne med tilgivelse og overbærenhed, når de ellers har udstået straffen.

Den kategori hører Bruno Fernandes vist til.

Omverdenen har mere end svært ved at acceptere, at han er på fri fod, efter det kom frem, at han ikke alene planlagde mordet på det stakkels pigebarn og sendte en af sine gangster-venner efter hende for at klare det beskidte arbejde. Dele af hendes lig blev gudhjælpemig også givet til en flok hunde.

Voldsomme reaktioner
Bestialsk, voldsomt og helt igennem forfærdeligt.

Derfor gik der et sus gennem dele af den fodbold-gale befolkning i forbindelse med hans kontrakt med Boa Esporte. For Bruno er en paria, en persona non grata. Noget som de gamle damer i Belo Horizonte end ikke vil byde deres køtere i baggårdene.

Men fodbold kan den 32-årige målmand stadig spille. Og i Boa Esporte er de ligeglade.

Eller...næsten.

For det har affødt reaktioner - også internt i klubben, blandt de mange fans og ikke mindst hos sponsorerne. Og hverken tilhængere eller virksomheder, der årligt spytter livgivende reais i klubkassen, ser på nyerhvervelsen med glæde.

Bruno køres på hospitalet efter at være besvimet under retssagen mod sig. (Foto: AP)
Bruno køres på hospitalet efter at være besvimet under retssagen mod sig. (Foto: AP)
 

Mange sponsorer har allerede trukket deres støtte i protest, og anonyme hackere er drevet gæk med klubbens hjemmeside, siden rygtet begyndte at løbe.

Det fortæller journalist Peter Arnholdt til Ekstra Bladet.

Han er bosat i delstaten Minas Gerais, hvor Boa Esporte holder til, og dækker brasiliansk fodbold tæt.

- Der er dem, der mener, at Bruno har udstået sin straf og derfor selvfølgelig må arbejde inden for sit erhverv. Altså at Bruno fortjener en ny chance i livet. Og så er der dem, der mener, at syv år er ingenting for det, han har gjort. At det er moralsk forkasteligt, at han allerede er på fri fod og at der er klubber, som vil ansætte ham, fortæller han.

Stort set alle sponsorer er væk
Boa Esporte har ifølge Peter Arnholdt mistet så godt som alle sponsorer, mens klubbens hjemmeside har oplevet at være blevet hacket. Det skete, da man gik ud og forsvarede ansættelse af Bruno.

- De skrev, at 'dette er et angreb på en klub og dens sponsorer, som støtter retten til kvindedrab. Der stod også, at 'hvis I bliver ved med at støtter dette monster, så bliver I de næste ofre', fortæller han.

Og demonstrationerne blandt især feminister fylder meget i delstaten.

- Kvinder er forfærdede, og det samme er offentligheden. Det er som om han slet ikke er blevet straffet, har Djamila Ribeiro, der er filosof, politiker og feministisk aktivist i Brasilien skrevet.

Feministgruppen Feminist Front anklager klubben for at forsøge at udnytte opmærksomheden om Brunos løsladelse, mens hans dræbte ekskæreste glemmes.

Selvom flere sponsorer har trukket sig, spytter byen fortsat kroner i Boa Esporte. En lang række fans har dog afvist at støtte deres klub, så længe Bruno er på kontrakt. Foreløbig er det to år.

- Borgerne i denne smukke by støtter ikke et monster som ham, der bor så tæt på deres børn. Indbyggerne protesterer mod dig!, har en lokal borger skrevet i en klumme på nettet.

Boa Esporte har svaret via klubbens præsident, at man ser Bruno som tidligere straffet, og at man hjælper ham med at tilpasse sig samfundet efter afsoningen ved at tilbyde ham arbejde.

'Stop hykleriet!'
Og det er da heller ikke alle, der protesterer. Mange borgere, fans og lokale debattører forsvarer Bruno og hans ansættelse, fortæller Peter Arenholdt.

- Så sent som i søndags snakkede jeg med en agent i forbindelse med en kamp,  og han han sagde til Bruno-sagen: 'Selvfølgelig fortjener han en ny chance. Han har udstået sin straf'.

- 'Vi er nødt til at stoppe hykleriet og lade Bruno at fortsætte sin karriere i fred', skriver Paul Ramiz Lasmar, der er en af ni klubpræsidenter i América-MG. En klub i Belo Horizonte, som Boa kommer til at møde i Serie B næste sæson.

- Ramiz Lasmar spørger retorisk læserne, hvordan deres holdning ville være, hvis det havde været 'din far, mor eller bror, som var i Brunos situation', siger Peter Arenholdt.

På tale til landsholdet
Før drabet og dommen i 2010 var han på kontrakt i Atlético Mineiro, Flamengo og Corinthians - tre af Brasiliens største klubber. Desuden har han været på tale til det brasilianske landshold - dog uden nogensinde at være blevet udtaget.

Men i juli 2010 klappede fælden. Måneden forinden var Eliza Samudio forsvundet. Hun havde hævdet, at Bruno var far til hendes barn, og en lokal dommer krævede ham fængslet, da en fætter til ham havde tilstået at have deltaget i kidnapningen af hende.

Fætteren hævdede, at hun var død, men ikke hvordan hun var blevet slået ihjel - eller hvor liget befandt sig. Endvidere fortalte han, at Bruno var far til parrets barn, selvom målmanden var gift til anden side.

Senere samme måned blev han sigtet for mord, kidnapning, at gemme et lig af vejen, at danne en bande samt bruge mindreårige i kriminelle handlinger.

Fætteren fortalte til politiet, at Eliza Samudios lig var blevet parteret. Nogle dele blev spist af hunde, mens andre blev begravet i cement.

I foråret 2013 blev Bruno så idømt 22-årige straf for overfald, tortur samt planlægning af mordet. Gangsteren 'Bola' stod for selve mordet, for parteringen og fodringen af hundene. Han fik en dom på 27 år og sidder fortsat fængslet.

Nu er Bruno ude igen efter seks år og syv måneder. Karrieren skal i gang igen, selvom han risikerer at tabe sin appelsag og ryge ind igen.

Foreløbig ser comebacket ud til at ske til maj, når Serie B begynder. Til glæde og frustration i Varginha.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen