Vil have forhadt system til VM - Champions League siger nej

Der bliver flere og flere fortalere for VAR, selvom dommer-systemet fortsat møder hård kritik

Følg Fodbold

Står det til Gianni Infantino, så bliver sommerens VM-slutrunde i Rusland med brug af VAR – video assistant referee.

Det sagde FIFA-præsidenten på det europæiske fodboldforbund, UEFA’s, kongres i Bratislava i begyndelsen af ugen.

- Vi skal træffe beslutninger ud fra fakta ikke følelser. Fakta er, at ud fra 1000 kampe, hvor det blev testet, steg dommernes præcision fra 93 til 99 procent.

- Hvis vi, eller jeg, kan gøre noget for at sikre, at VM ikke bliver afgjort af en dommers fejl, så mener jeg, at det er vores pligt, sagde han.

Det er udtalelser, der siden har vakt opmærksomhed verden over, fordi VAR ikke just har gået sin sejrsgang på den internationale fodboldscene det seneste år.

Serie A, Bundesligaen, den engelske FA Cup og den bedste portugisiske række, Primeira Liga, er blandt de turneringer, der tester det på livet løs denne sæson. Og systemet har mødt kritik. Gentagne gange.

Kritikken går på, at dommerne i mange tilfælde har brugt for meget tid på at kommunikere med deres assistent, der sidder – som reglerne foreskriver – og ser episoderne på en skærm et andet sted. Ud fra de gengivelser træffes der så en beslutning, der i nogle tilfælde falder lang tid, efter episoden er sket.

Ingen vej tilbage
Som det var tilfældet i onsdagens FA Cup-kamp mellem Tottenham og Rochdale, tager det tid og frustrerer spillere, trænere og tilskuere.

Derfor forklarede UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin på samme kongres i den slovakiske hovedstad, at den europæiske fodboldunion tøver med at implementere det i Champions League. Således sker det ikke næste sæson.

- Jeg ser en masse forvirring…jeg synes ikke, der er nogen vej tilbage mere, men vi bliver nødt til at uddanne dommerne ordentligt, og vi skal forklare fansene, hvornår det kan tages i brug, sagde han og tilføjede, at han ikke nødvendigvis er imod konceptet.

Ifab, fodboldens internationale, lovgivende organ, hvor FIFA sidder på fire af otte pladser, mens England, Wales, Skotland og Nordirland har hver en plads, ventes at træffe en beslutning lørdag, om hvorvidt det skal tages i brug på en permanent basis. Sker dette, vil Infantino og co. sætte det i søen under VM.

Kritikere peger på, at spontaniteten og følelser bliver flået ud af kampene og sporten, mens fansene står forvirrede tilbage. Blandt dem den tidligere præsident for FIFA, Sepp Blatter.

- VM må ikke blive brugt til at eksperimentere med så fundamental en ændring, skriver Blatter på Twitter.

Embed: Blatter om VAR på Twitter

Infantino, der er schweizer som Blatter – men søn af italienske indvandrere, lader sig ikke synderligt påvirke af kritikken.

- Hvis du taber en kamp, var det tidligere dommerens skyld. Nu er det VAR’s skyld. Det er en del af traditionen, af de italienske traditioner, sagde han med henvisning til Serie A, hvor VAR fik nogle tørre tæsk i de første måneder.

Rummenigge vil have det i Champions League
Et møde i januar mellem Serie A-klubberne udviklede sig dog ganske anderledes, hvor toptrænere som Luciano Spalletti og Simone Inzaghi efterfølgende udtalte sig positivt om fænomenet.

- Jeg er grundlæggende imod, men vi har analyseret data, og det går godt. Det hjælper spillet, og det er rigtigt at fortsætte, sagde Lazio-træner Inzaghi.

På daværende tidspunkt var der blevet gennemset 1.078 episoder i 210 kampe. 60 oprindelige beslutninger var blevet omstødt. Af dem var 11 ukorrekte. Syv af dem havde betydning for kampens resultat.

- 90 procent af beslutningerne var korrekte. Det er klart, at vi skal arbejde med de resterende ti procent for at nå perfektion. Det ville være katastrofalt på nuværende tidspunkt at gå væk fra det, sagde Inter-manager Spalletti.

I tysk fodbold har forbedringen også været udtalt. Det fik i denne uge Bayerns formand, Karl-Heinz Rummenigge, til at beklage Ceferin og UEFA’s beslutning om ikke at gøre brug af det i Champions League-regi den kommende sæson.

- For at være helt ærlig, så beklager jeg beslutningen, fordi jeg har set i Bundesligaen, at dommerne træffer deres beslutninger langt mere seriøst og mere fair, end vi har været vant til tidligere, sagde han til klubbens tv-kanal.

FIFA har den forgangne uge afviklet seminar i Sochi med deltagelse af 32 deltagende VM-nationer – heriblandt en delegation fra DBU. Her blev VAR naturligvis også på dagsordenen.

Carlos Queiroz, Irans portugisiske landstræner, understregede, at spillet skal være så lineært som muligt for tilskuernes og tv-seernes skyld.

- Det er et meget simpelt spil, og netop enkeltheden i spillet tiltrækker milliarder af mennesker verden over. Vi må sikre os, at folk forstår spillet, sagde han advarende.

Han er dog af den overbevisning, at fodbolden bør udvikle sig, og at sporten skal gøre brug af den tilgængelige teknologi.

- Alt hvad du kan gøre for at forbedre fodboldens troværdighed er velkommen. Vi har brug for at undgå misforståelser. VAR er en baby, der blev født for fem år siden. Fodbold er mere end 100 år gammel. I løbet af fem, ti eller 15 år vil alting være meget bedre.

- Men det er åbenlyst, at fodbold ikke kan gå rundt med øjnene lukket for den moderne verden omkring os, sagde han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra DBU. I skrivende stund fortsat uden held.

Videodommeren var også på plads til finalen i den engelske Liga Cup, Carabao Cup'en.

Efter skandalekamp: Nu bliver video-dommeres skæbne afgjort

Absurde scener: Håbløs videodommer begår fejl på stribe

Video-vanvid i Liverpools pokal-nedtur

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind