VM-stjerne midt i skandalen: - Der findes mange onde mennesker

Vincent Kompany er ikke overrasket over den skandale, der er ved at svøbe sig omkring belgisk topfodbold

Vincent Kompany under sommerens VM-slutrunde, hvor Belgien nåede semifinalen og siden vandt bronzekampen over England. Foto: Petr David Josek/AP
Vincent Kompany under sommerens VM-slutrunde, hvor Belgien nåede semifinalen og siden vandt bronzekampen over England. Foto: Petr David Josek/AP

Mens landsholdet i sommer skrev historie og sikrede Belgien VM-bronze i Rusland, er klubfodbolden i alvorlig krise.

Ikke på banen, hvor adskillige års hårdt arbejde dels har udmøntet sig en fremragende talentudvikling og dels bedre og bedre resultater på den europæiske scene.

Men hvor læssevis af stjerner i europæisk fodbold understreger belgisk fodbolds tilbagevenden til toppen, er selve fundamentet ved at bryde helt sammen under fødderne på dem.

NI ud af 16 klubber i den bedste belgiske liga er således blevet ransaget med mistanke om blandt andet hvidvask af penge og matchfixing.

Belgiens landshold, De Rode Duivels - De Røde Djævle – spillede fredag Nations League mod Schweiz. I den forbindelse fik tv-stationen VTM et interview med anfører Vincent Kompany, der bestemt ikke er overrasket over ransagningerne.

- Forbindelsen til menneskehandel, narkohandel og prostitution, hvor pengene er store, er meget tæt.

- Hvor er der mulighed for skjulte transaktioner, findes de. Der findes mange gode mennesker, men der er også mange onde, siger Kompany.

Anklagemyndigheden oplyser, at listen over mistænkte derudover omfatter bestyrelsesmedlemmer i flere klubber, dommere, en tidligere advokat, et revisionsfirma, guldsmedeforretninger, trænere, journalister og mulige samarbejdspartnere.

Det ved vi:

 • Ni ud af Jupiler Leagues 16 klubber har været udsat for en ransagning.
 • Fire personer er sigtet for medlemskab af en kriminel organisation, mens en femte person er sigtet for hvidvask af penge.
 • Centralt i sagen er de to agenter, Mogi Bayat og Dejan Veljkovic, placeret.

De to agenter er mistænkt for blandt andet at forsøge at fikse resultatet af to kampe i slutningen af sidste sæsons Jupiler League for at forhindre Mechelens nedrykning.

I den første kamp 3. marts slog FC Antwerpen Eupen, Mechelens direkte konkurrenter i kampen om at undgå nedrykning, med 2-0 – efter en episode, hvor Antwerpen fik straffespark for en forseelse begået udenfor straffesparksfeltet. Her var det i øvrigt Bart Vertenten, der var dommer.

11. marts besejrede Mechelen Waasland-Beveren 2-0, men samtidig vandt Eupen hele 4-0 over Mouscron – alle fire mål sat ind i de sidste 20 minutter (det sidste i overtiden), og det var lige præcis nok til, at Eupen klarede frisag og sluttede næstsidst – ét mål bedre end Mechelen.

Serbiske Veljkovic og fransk-iranske Bayat er sigtet for at ville føre af offentligheden ukendte beløb ud over Belgiens grænser. Penge overført til dem selv og visse spillere i forbindelse med handler.

 • Club Brugges cheftræner og tidligere spiller, Ivan Leko, har været hevet ind til afhøring og måtte tilmed tilbringe natten til torsdag bag lås og slå. Leko skal efter sigende være gode venner med føromtalte Veljkovic.
 • To topdommere, Bart Vertenten og Sebastien Delferiere, er midlertidigt suspenderet af det belgiske fodboldforbund.
 • I alt har seks klubansatte, fire agenter og de to dommere fået deres hjem ransaget.
 • I alt er 44 klubber berørt af aktionerne.
 • Af dem foregik de 13 i andre lande; Frankrig, Luxembourg, Cypern, Montenegro, Serbien og Makedonien.
 • 29 personer har været tilbageholdt, hvoraf de 22 enten allerede er stillet for en dommer eller er godt på vej. De er tiltalt for organiseret kriminalitet, hvidvaskning af penge og korruption.
 • En talsmand for statsadvokaten, der har ansvaret for sagen, meddeler, at man desuden har udsendt arrestordrer på to udenlandske, mistænkte personer.
 • Blandt de anholdte personer er den tidligere bestyrelsesformand i RSC Anderlecht, Herman van Holsbeeck.

Landsholdsprofil prøver lykken i Australien

Dansk stjerne i slagsmål i nat

Cykelryttere vælter på stribe: Her går det helt galt i regn-mareridt

Fodboldens største svindler: Han scorede damer i hundredvis - men spillede aldrig et minut

OL blev et mareridt: Gik fra snowboard til hård porno

Så du også med? Her var de smukkeste atleter ved vinter-OL

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og briller

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.