VM-stjernen er død: 'Han faldt bare om'

Waldir Peres var en nogenlunde sikker sidste skanse på det bedste landshold, der aldrig vandt VM

Brasiliens landshold ved VM i 1982. Bagest fra venstre: Valdir Peres, Leandro, Oscar, Falcao, Luisinho og Junior. Forrest: Socrates, Cerezo, Serginho, Zico og Eder. Foto: All Over Press
Brasiliens landshold ved VM i 1982. Bagest fra venstre: Valdir Peres, Leandro, Oscar, Falcao, Luisinho og Junior. Forrest: Socrates, Cerezo, Serginho, Zico og Eder. Foto: All Over Press

En af Brasiliens mest anerkendte målmænd i historien er død.

Waldir Peres blev natten til mandag dansk tid konstateret død på hospitalet i storbyen Sao Paulo, efter han var faldet om til en frokost.

Den tidligere landsholdsspiller blev 66 år.

Dødsårsagen beskrives i brasilianske medier som hjertestop.

- Vi besøgte nogle venner til en fødselsdagsfest. Han blev dårlig efter frokost, så vi tog på et apotek, hvor han besvimede. Så kørte vi på hospitalet, men han kunne ikke reddes. Han faldt bare om, fortæller en søster til GloboEsporte.com

I Brasilien huskes han primært for sine bedrifter for storklubben Sao Paulo FC, hvor han nåede mere end 600 førsteholdskampe 1973-1984, hvilket kun er overgået af kollegaen Rogério Ceni.

I resten af den fodboldgale verden huskes Waldir Peres primært for VM-slutrunden i Spanien i 1982.

Han havde været med som reserve i de to foregående slutrunder, men endelig fik han chancen for Selecão - det landshold, der af mange fodboldkendere kaldes det bedste landshold, der aldrig vandt VM.

Holdet huskes for sine offensive kræfter - ikke Waldir Peres.

For nok var han uden tvivl den bedste brasilianske målmand på det tidspunkt, men han kan næppe betegnes som en af de største brasilianske målmænd nogensinde.

Stod i spidsen for et utal af klubber
Desværre for hans vedkommende er det en aktion mod Sovjetunionen i åbningskampen, der klæber til hans bedrifter i VM-slutrunden. Et langskud fra Andrei Bal knækkede ganske vist i luften, men det var forholdsvis langt ude fra, bolden var næsten helt nede ved jorden, og ramte stort set Waldir Peres' hænder. Uheldigt for målmanden fik han ganske enkelt ikke grebet bolden, og så strøg den i nettet.

Brasilien og Waldir Peres kom sig og vandt alligevel kampen 2-1.

Siden leverede han mere sikre indsatser mod Skotland og New Zealand i det indledende gruppespil. Også mod Argentina i mellemrunden gik det Waldir godt.

Lige indtil den sidste mellemrundekamp mod Italien.

Her lukkede han tre mål fra Paolo Rossi ind, og Brasilien tabte overraskende 3-2, hvilket sendte dem ud - og Italiens senere verdensmestre i semifinalen.

Han trak sig efter slutrunden og 59 landskampe fra rollen på landsholdet og helligede sig resten af karrieren klubholdene, han spillede for.

Efter karrieren, der strakte sig helt frem til 1990, gik han trænervejen og nåede at stå i spidsen for et utal af hold, inden han i 2013 gik på pension.

Waldir Peres er det andet medlem af det fantastiske hold fra '82, der dør. Holdets anfører, Socrates, døde i 2011.

Han vandt alt med Real Madrid - nu er han død

Legendarisk fodboldspiller død efter sygdom

En af de største fodboldspillere nogensinde er død

 

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.