Iranske kvinder får lov til at se landskamp på stadion

FIFA-præsident Gianni Infantino er blevet lovet, at kvinder må se Irans næste hjemmekamp på stadion.

FIFA er blevet lovet, at der må komme kvinder på stadion til den kommende VM-kamp i oktober, efter Sahar Khodayari satte ild til sig selv i protest over Irans forbud mod kvinder på stadioner. Foto: Privat
FIFA er blevet lovet, at der må komme kvinder på stadion til den kommende VM-kamp i oktober, efter Sahar Khodayari satte ild til sig selv i protest over Irans forbud mod kvinder på stadioner. Foto: Privat

Når Irans mandlige fodboldlandshold 10. oktober spiller en VM-kvalifikationskamp på hjemmebane i Teheran mod Cambodja, får kvinder lov til at komme ind og overvære kampen.

Det er præsidenten for Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, blevet lovet, efter en tragisk sag, hvor en kvindelig iransk fodboldfan endte med at slå sig selv ihjel, da hun klædt ud som mand blev anholdt for at forsøge at overvære en klubkamp i Iran.

- Vi bliver nødt til at have kvinder til kampene - vi skal skubbe til Iran på en respektfuld, men tydelig måde, for nu kan vi ikke vente længere.

- Vi er blevet lovet, at kvinder har adgang til stadion i den næste landskamp i Iran. Det er meget vigtigt, for med få undtagelser er det ikke sket i 40 år, og det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Fifa-præsident Gianni Infantino.

FIFA vil presse Iran til at tillade kvinder på stadioner til kommende VM-kamp i oktober, efter Sahar Khodayari satte ild til sig selv i protest over Irans forbud mod kvinder på stadioner. Foto: privat Intl. fodbold Kvinde satte ild til sig selv: Nu vil FIFA presse Iran

Hykleri. Gianni Infantino overrækker en trøje til Irans leder, Rouhani. Foto: Ritzau Scanpix Jan Jensen Død kvinde udstiller FIFA og DBU

Det er ikke overraskende, at Infantino nu har fået en garanti for kvindelige fans på tribunen i den kommende landskamp.

I torsdags sagde Irans sportsminister, Masoud Soltanifar, også, at man var langt fremme i en proces, der i første omgang skulle sørge for, at kvinder kunne overvære landskampe med Irans deltagelse.

Fifa-repræsentanter er aktuelt i Iran. I samarbejde med Det Iranske Fodboldforbund skal de lægge en plan for, at kvinder også skal kunne overvære nationale klubkampe.

I sidste uge blev presset på både Fifa og Iran øget gevaldigt, da det blev offentliggjort, at en kvindelig fodboldfan var død af sine kvæstelser, efter at hun satte ild til sig selv.

Baggrunden var, at 29-årige Sahar Khodayari var blevet taget i at klæde sig ud som en mand for at overvære en fodboldkamp i marts i Iran med sin favoritklub, Esteghlal.

Da hun efterfølgende erfarede, at hun risikerede fængselsstraf i et halvt år, satte hun ild til sig selv foran en retsbygning i Teheran 2. september, og hun døde senere af kvæstelserne.

Sahar Khodayari forklædte sig som mand med en paryk og en lang jakke, og efter episoden fik hun kaldenavnet "blue girl" med reference til Esteghlals klubfarver.

Også formanden for Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, har langet ud efter de iranske retningslinjer.

- Reglerne er glasklare. Diskrimination kan ikke tolereres. Og det er fuldstændig ligegyldigt, om det så handler om seksuel orientering, nationalitet, hudfarve eller køn. Der er og skal være nultolerance over for den slags, sagde han i sidste uge til Politiken.

Viktor Fischer og de andre FCK'ere indstilling i Hobro var fornærmende ringe, mener Stig Tøfting. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Stig Tøfting I tvivl om FCK: 'Fornærmende ringe!'

Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks er blevet politianmeldt. Foto: Danmarks Ishockey Union Ishockey Efter uhyggelige scener: Dansk spiller politianmeldt

Andreas Bjelland fejrer sit hidtil eneste mål i FCK-trøjen, scoret mod FC Midtjylland. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil FCK-profil efter nye problemer: - Det er ikke vildt fedt

9 kommentarer
Vis kommentarer