Annonce:
Annonce:

Livsfarlig sygdom truer Serie A-spillere

De italienske sundhedsmyndigheder efterforsker en mulig epidemi, der har allerede har kostet adskillige tidligere fodboldspillere livet

Den tidligere Milan-spiller Stefano Borgonovo er ramt af MND og sidder lammet i en kørestol. Her i forbindelse med en velgørenhedskamp, der skulle samle penge ind til forskning i sygdommen. (Foto: AP)
Den tidligere Milan-spiller Stefano Borgonovo er ramt af MND og sidder lammet i en kørestol. Her i forbindelse med en velgørenhedskamp, der skulle samle penge ind til forskning i sygdommen. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Fodbold

Er døden med som 12. mand, når de professionelle fodboldspillere løber på banen i Serie A?

Det jagter de italienske sundhedsmyndigheder svaret på efter at en stribe dødsfald har ramt tidligere fodboldspillere. Der er tale om en neurologisk lidelse, der lammer sine ofre, og i yderste konsekvens koster dem livet.

Den har blandt andet ramt den tidligere Milan-spiller Stefano Borgonovo, der sidder i rullestol og kun er i stand til at kommunikere med omverdenen via en computer.

I følge en af de førende eksperter i lidelsen, neurologen Adriano Chio, så har fodboldspillere i Italien syv gange så stor risiko for at blive ramt af sygdommen. Selvom grundlaget er spinkelt, så synes midtbanespillere i større fare end andre spillere.

Ingen aner hvorfor.

Der gættes på alt fra doping, særlige typer skader, for mange hovedstød og brug af pesticider på fodboldbanerne.

Annonce:

- Men sandheden er, at vi simpelthen ikke ved det, erklærer Chio til avisen The Times.

41 dødsfald siden 1973
Sygdommen, der har forkortelsen ALS (Amyotrofisk lateral sklerose), har også ramt sportsfolk uden for Italien. I USA kaldes lidelsen Lou Gehrig's disease efter en amerikansk baseball-spiller, der døde som følge af sygdommen i 1941. Der er dog ind til videre ikke meget, der tyder på, at sygdommen rammer lige så hårdt inden for andre sportsgrene.

Og italienske fodboldspillere synes at være mest udsat.

En foreløbig undersøgelse har afsløret 41 dødsfald relateret til ALS blandt eks-fodboldspillere i Italien siden 1973. Blandt dem finder man den tidligere Genoa-anfører Gianluca Signorini, der døde i 2002 i en alder af 42 år, og Adriano Lombardi, der døde sidste år i en alder af 62 år.

Annonce:

Blandt de mest berømte personer, der er blevet ramt af sygdommen er den engelske astrofysiker, Stephen Hawking, der har haft sygdommen i mere end 40 år. Han er et exceptionelt tilfælde. Normalt dør de ramte inden for fem år efter at sygdommen bryder ud.

I følge Times, så kalder neurologer selv sygdommen for 'den de for alt i verden ikke ønsker at blive ramt af'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: