Diktator hjalp Juventus til storhed

Anmeldelse: Uden den fascistiske diktator Benito Mussolini var Juventus måske aldrig blevet Italiens største klub. Læs uddrag af ny bog om italiensk fodbold

Benito Mussolini spillede en ikke uvæsentlig rolle i Juventus' rejse mod fodboldtoppen. (Foto: AP)
Benito Mussolini spillede en ikke uvæsentlig rolle i Juventus' rejse mod fodboldtoppen. (Foto: AP)

'Calcio Italiano – Kultur, politik og økonomi på banen'

Michel Platini, Alessandro del Piero og Andrea Pirlo.

Ja, stjerneparaden vil næsten ingen ende tage, når man lader blikket løbe ned over listen af tidligere og nuværende spillere i Italiens mest vindende klub gennem tiderne, Juventus.

En klub, hvis historie er præget af lige dele storhed og skandaler, og hvis opblomstring hænger nøje sammen med udviklingen af det moderne Italien.

I aften er det FC Københavns tur til at prøve kræfter med den mest muskuløse 'Gamle Dame' i international fodbold, men hvad er Torino-klubben egentlig for en størrelse?

Det giver bogen 'Calcio Italiano – Kultur, politik og økonomi på banen', der for nylig ramte hylderne hos boghandlerne, en fremragende indsigt i.

Her har forfatterne Jesper Ralbjerg og Mikael Sørensen kulegravet fodboldens historie i støvlelandet, og naturligvis fylder historien om Juventus godt i landskabet.

 

For med 29 officielle mesterskaber - selv gør klubben krav på yderligere to, der blev frataget klubben i forbindelse med Calciopoli-skandalen, som også kostede en tvangsnedrykning - er der ingen over, og ingen ved siden af 'Bianconeri', der i tidens løb også har haft store danske navne som Carl Aage Præst, Karl Aage Hansen og senere Michael Laudrup, Christian Poulsen og en vis Hr. Bendtner i stalden.

En storhed, der blev grundlagt med velvillig assistance fra Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini.

For uden bilgiganten FIAT og ejerne fra den magtfulde Agnelli-klan havde det måske været bysbørnene fra Torino FC, som havde sat sig på magten.

Men i 1920'erne og 30'erne havde Mussolini brug for produktionen af de biler, der har gjort Agnelli til et endnu mere magtfuldt efternavn end Berlusconi.

Læs uddrag af bogen her:

Se også: Torino - bold og biler

Så 'Il Duce' gav en hjælpende hånd, og den videre historie, der har budt på beskyldninger og skandaler om aftalt spil, store triumfer og den rædselsfulde aften på Heysel Stadion, hvor Liverpool-tilhængere slog 39 italienere ihjel, får skrevet sit næste kapitel i aften, når FCK byder 'La Vecchia Signora' op til dans i Torino.

Det kapitel har forfatterne naturligvis ikke fået med.

Til gengæld byder de på en grundig og fascinerende fortælling om de modsætninger, der på godt og ondt har præget spillet på og udenfor banen i det fodboldgale land.

 

Bogen byder både på portrætter af de største klubber og de største personligheder i italiensk fodbold, og man skal være mere end almindeligt informeret om italiensk fodbold, hvis man ikke kan hente ny viden.

Så uanset, om du holder med Juventus, AC Milan eller Napoli - eller blot er bidt af italiensk fodboldkultur, så er 'Calcio Italiano – Kultur, politik og økonomi på banen' en oplagt mulighed, når der skal shoppes julegaver i den kommende tid.

Om Juventus også er i gavehumør mod FC København, bliver besvaret i aften klokken 20.45, når de to hold løber ind på Juventus Stadium.

Husk, at du kan følge kampen live på ekstrabladet.dk...

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere