Mystisk tragedie ryster Italien: Sådan ser det ud i Danmark

Fiorentina-stjernen Davide Astoris pludselige død har rystet fodboldverdenen, men tragedier af den slags hører til sjældenhederne, fortæller dansk speciallæge

Davide Astori blev fundet død på et hotelværelse. Foto: Matthew Childs/Ritzau Scanpix
Davide Astori blev fundet død på et hotelværelse. Foto: Matthew Childs/Ritzau Scanpix
Følg Sport
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Italiensk fodbold

Den italienske fodboldstjerne Davide Astori blev kun 31 år. Søndag blev Fiorentina-anføreren fundet død på et hotel i hjemlandet, få timer inden han og holdkammeraterne skulle have været i kamp mod Udinese i Serie A.

Tragedien har rystet hele Italien. Al fodbold i landets bedste rækker blev søndag aflyst, og mens klubber og spillere sørger over den afdøde profil, venter man nu på afklaring i forhold til dødsårsagen.

Mystikken er til at føle på. For der er ingen forlydender om, at Astori var ramt af sygdom eller andet. Tesen er, at forsvarsspilleren ganske enkelt ikke vågnede op, efter han var gået i seng på det lille hotel, La' di Moret, i italienske Udine.

Men hvordan kan en rask og toptrænet eliteidrætsudøver pludselig gå bort i sin bedste alder?

Ekstra Bladet har talt med Bo Gregers Winkel, der er speciallæge i hjertesygdomme ved Rigshospitalet, for at komme nærmere svaret.

- Når det gælder pludselig og uventet død, ved vi, at det i 2/3 af tilfældene i Danmark skyldes noget med hjertet, fortæller Winkel.

- Hvis det skyldes en hjertesygdom, kan det være, at dødsårsagen er forårsaget af nogle ændringer i hjertemusklen. Men det kan også være sygdomme, hvor hjertet ser normalt ud. I så fald kan det skyldes rytmeforstyrrelser, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: AP
Foto: AP
 

Stort fokus i Italien
Den danske speciallæge kan af gode grunde ikke være konkret i forhold til Astori. Men Winkel påpeger, at paradokset vil, at man i Italien rent faktisk gør rigtig meget for at mindske risikoen for tragedier som den, Serie A-profilen søndag blev centrum for.

- Lige præcis i Italien er man meget fremme i forhold til at screene sportsudøvere. Det er obligatorisk, og man gør det jo for netop at forsøge at undgå den her type dødsfald. Men det sker jo desværre alligevel, siger Winkel.

- Når det er sagt, er udgangspunktet heldigvis, at det både i Danmark og i Italien sker meget sjældent, fortæller han.

For to år siden blev dansk elitesport ramt af et lignende trist tilfælde, da basket-talentet Rasmus Glarbjerg blev fundet død i sit hjem i Belgien.

Den 20-årige dansker var ikke mødt op i sin klub Proximus Spirou, og da repræsentanter opsøgte spillerens bopæl, blev de mødt af et chok.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Rasmus Glarbjerg blev kun 20 år. Foto: Gorm Olesen/Ritzau Scanpix
Rasmus Glarbjerg blev kun 20 år. Foto: Gorm Olesen/Ritzau Scanpix

Sjældne tilfælde
Det triste dødsfald forblev et mysterium. Glarbjerg led ikke af nogen sygdom. Akkurat som Astoris helbred ikke har vist tegn på årsager til bekymring.

Alligevel mener Bo Gregers Winkel ikke, at der er grund til at spekulere i stigende risiko for denne type tragedier i forhold til elitesport.

- Alt peger på, at motion er sundt, og det er med til at beskytte. Når man alligevel hører om elitesportsfolk, der dør tidligt og pludseligt, handler det jo også om, at de her tilfælde får en enorm mediebevågenhed, siger Winkel.

- Pludselig død hos elitesportsudøvere er meget sjældent sammenlign et med pludselige dødsfald i den brede befolkning. I Danmark er der flere unge mennesker, der dør af hjertesygdomme, sammenlignet med elitesportsudøvere. Og her sker det stadigvæk sjældent, fortæller speciallægen.

Kæmpe tragedie: 31-årig Serie A-anfører er død

Italien i sorg: Aflyser samtlige kampe efter tragedie

Sportsstjernerne, der døde for åben tv-skærm

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+