Annonce:
Annonce:

Tysk stjerne udsat for hetz: Jeg er træt af racisme

Antonio Rüdiger kræver, at der sker noget i italiensk fodbold

Foto: AP
Foto: AP
Annonce:
Følg Fodbold

No to racism! Nein zu Rassismus, não ao racism!

UEFA’s tv-indslag med klodens største fodboldstjerner, der alle som én bekendtgør deres foragt for racisme, har de seneste sæsoner været et fast indslag i tv-dækningen af især Champions League.

Men dermed ikke sagt, at det er kommet problemet til livs ude på blandt andet stadions i europæisk fodbold.

I såvel spansk som italiensk fodbold trives hadet og fremmedgørelsen af farvede spillere i en grad, der til stadighed kan overraske.

I langt de fleste tilfælde er det spillerne på banen, der står for skud. Og det er en af dem nu godt og grundigt træt af.

Romas tyske forsvarsspiller Antonio Rüdiger beder det internationale fodboldforbund, FIFA, træde i karakter, efter han har været involveret i flere episoder.

'Lorte-marokkaner'
Det fortæller han til den tyske tabloidavis Bild Zeitung.

Annonce:

Han blev i pokalsemifinalen i marts udsat for hetz af lokalrivalerne SS Lazios ultras i, der er kendt for deres højreekstremistiske tilbøjeligheder. Men det er langt fra eneste gang, fortæller han.

- Jeg tager det her meget seriøst, fordi jeg hverken kan eller vil ignorere sådan noget. Racisme er et alvorligt problem her, siger Rüdiger.

Også Juventus’ profil Mehdi Benatia er blevet udsat for verbale overfald. I et interview på direkte tv blev den tidligere Bayern München-spiller kaldt en ’lorte-marokkaner’ af en lydtekniker. Pescaras Sulley Muntari er et tredje eksempel i italiensk fodbold.

- Episoder som den med Benatia og mig sker for tit i det her land, og derfor må der ske noget. Hvis det italienske fodboldforbund ikke gør noget, så må FIFA reagere, siger Rüdiger og sender en klar melding til UEFA’s kampagne.

- Det er helt simpelt at sige nej til racisme, men når man ikke gør noget konkret, så hjælper det ikke meget.

Annonce:

Miskrediteret præsident
- Det er nemt nok for dem, der ikke har samme hudfarve som os og sige ’slap af – lyt ikke til dem’. Men det vil aldrig ændre sig, siger Antonio Rüdiger.

Det har dog vist sig sværere end som så i italiensk fodbold at komme nogle vegne med anti-racisme kampagner, selvom man har lanceret en kampagne. Det skyldes blandt andet forbundets præsident, Carlo Tavecchio, der er berygtet for sine groteske udtalelser om blandt andet homoseksuelle, jøder og farvede spillere.

I 2014 blev han idømt bøder af såvel FIFA som UEFA, da han refererede til den opdigtede afrikanske spiller ’Opti Poba’ som en, ’der spiser bananer’.

Citatet lød: England undersøger spillere, når de kommer til landet, for at se om de er professionelle nok til at spille. Hos os er ’Opti Poba’, der i går spiste bananer, i dag førstevalg i Lazio.

Året efter afslørede lydoptagelser, at han brugte udtrykket ’tarvelige jøde’ samt ’jeg har ikke noget imod homoseksuelle, så længe de holder sig fra mig’.

Annonce:

Straffet for at udvandre
Ikke overraskende har han taget et mere politisk korrekt standpunkt, når kameraerne har rullet og mikrofonerne været synlige:

- Det er en uheldig sag, vores standpunkt overfor racisme er tydeligt, sagde Tavecchio, efter Sulley Muntari for en måneds tid siden blev idømt et gult kort, efter han havde udvandret fra en Serie A-kamp i protest over racistiske råb fra tribunen – og dommerens manglende handlinger deraf.

- Han (dommeren, red.) fortalte mig, at jeg ikke skulle tale med tilskuerne. Jeg spurgte ham, om han havde hørt råbene. Jeg insisterede på, at han skulle have modet til at stoppe kampen. Dommeren bør ikke kun blive på banen og blæse i fløjten, han bør være opmærksom på sådan noget og statuere et eksempel. Jeg er ikke et offer. Men stopper du kampene, er jeg overbevist om, at disse ting vil stoppe med at ske, sagde Muntari.

Annonce:

Han fik siden opbakning fra den international spillerforening, FIFPro, der opfordrede det italienske fodboldforbund til at gå ind i sagen og i øvrigt fjerne det gule kort, den ghanesiske spiller havde fået.

Racisme i italiensk fodbold er ikke noget nyt begreb. I 1990’erne måtte profiler som Ruud Gullit, Aron Winter og Paul Ince acceptere at blive råbt ad.

Indenfor de seneste ti år har Mario Balotelli, Nigel de Jong og Kevin-Prince Boateng været andre profilerede spillere, der har været udsat for racisme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: