Kedelig rekord: Danske klubber betaler mest

En undersøgelse af knap 2000 transfers i Europa viser, at agenterne fik i gennemsnit 21 procent procent af overgangsbeløbene i danske klubbers indkøb. Det var det højeste gennemsnit, UEFA har registreret

Michael Lüftner er en af de spillere, som er blevet hentet til Danmark. Foto: FCK.dk
Michael Lüftner er en af de spillere, som er blevet hentet til Danmark. Foto: FCK.dk

Når danske klubber henter nye spillere, bliver agenterne godt betalt. De bliver faktisk relativt set bedst betalt i de europæiske lande, som undgår i en ny, stor undersøgelse fra UEFA.

Det europæiske fodboldforbund har undersøgt i alt knap 2000 transfers fra 2014 til 2017, og der er stor forskel på, hvor stor en del af kagen agenterne får. Agenterne har i gennemsnit fået 21 procent af transferbeløbene i honorar, når danske klubber har købt spillere, hvilket er det højeste snit af alle lande med mindst 50 undersøgte transfers.

Polen og Schweiz følger lige i hælene med henholdsvis 20 og 19 procent til agenterne. I den modsatte ende finder vi Spanien, Israel og Frankrig med henholdsvis otte, otte og ni procent.

Der er flere forklaringer på, at det forholder sig sådan. UEFA skriver selv, at der er en tendens til, at lavere transferbeløb typisk udløser en højere procentvis betaling til agenterne. Eftersom transferbeløbene i Danmark hører til en den lave ende af den europæiske skala, er det formentlig en medvirkende faktor.

Derudover er der en vis usikkerhed forbundet med tallene, eksempelvis fordi transfersummer og agenthonorarer somme tider er uigennemsigtige. I nogle handler er det ikke til at se, hvem de enkelte agenter reelt repræsenterer: klubben eller spilleren.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at der ikke nødvendigvis er tale om danske agenter, men bare de agenter, der har været involveret i transfers, der er gået til danske klubber.

Gennemsnittet for de 1973 transfers i UEFA's analyse er desuden 13 procent. I alt brugte klubberne 9,4 milliarder kroner på agenthonorarer i de knap 2000 transfers.

Pas på, Åge! Dansk VM-modstander lurer på stjernetræner

Tidl. Superliga-topscorer bomber i udlandet

Stor FIFA-kåring: Disse 50 spillere er de bedste at spille med

Glem alt om en ny Coutinho