Annonce:
Annonce:

Kun de kan fælde ham

BLODBOLD: Gianni Infantino er urørlig i FIFA, men ikke hos statsanklagere og skattevæsnet

FIFA-præsident, Gianni Infantino, bliver konfronteret med sin historie om, at et monument for ofrene for folkemordet i Rwanda havde givet ham inspiration til at fortsætte sin præsidentkampagne i 2016

Annonce:
Følg Fodbold

Da FIFA-kongressen i Kigali i Rwanda var overstået, og Gianni Infantino havde forladt bygningen efter at have kaldt dele af pressen for ond, var der en ting, der stod tilbage. Han er urørlig. I hvert fald i fodboldverdenen.

Noget andet er, at to statsanklagere i Schweiz er ved at efterforske Infantino og seks andre mænd i forbindelse med en række hemmelige møder før og efter, at han blev valgt som præsident i 2016.

Deltagerne i møderne var på skift fem medarbejdere fra statsanklagemyndigheden i Schweiz, Infantino og FIFA's daværende juridiske chef, Marco Villiger. Flere af møderne fandt sted på det fashionable hotel Schweizerhof i Bern. Hotellet er ejet af Qatar, som også har sin ambassade i en del af bygningen.

Annonce:

Schweiziske medier har for nylig fortalt, at et møde mellem Infantino og den daværende chef hos statsanklagerne, Michael Lauber, blev aflyttet af Qatar, som frygtede at miste VM. Qatars myndigheder afviser at have foretaget aflytninger.

Et andet område, hvor Infantino kan komme i problemer, er afsløringen af, at han er flyttet i skattely i kantonen Zug, hvor skatten kun er halvdelen af, hvad han betalte i Zürich, hvor han tidligere boede og hvor FIFA har sit hovedkvarter.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Infantino har flyttet sin skatteadresse til dette kompleks i rigmandsghettoen Zug i Schweiz. Foto: Andreas Selliaas
Infantino har flyttet sin skatteadresse til dette kompleks i rigmandsghettoen Zug i Schweiz. Foto: Andreas Selliaas
 

Det var den schweiziske avis Tages-Anzeiger, der i november kunne afsløre adresseændringen. Ekstra Bladet og det norske netmedie Idrettspolitikk.no kunne i sidste uge fortælle, at Infantino aldrig er blevet set på sin nye bolig. Det fortalte en række naboer og det lokale postbud.

Skattemyndighederne i Zug ønsker ikke at udtale sig af hensyn til skattehemmeligheden.

Myndighederne i Zürich fortæller nu til Tages-Anzeiger, at der ikke kan gives oplysninger om den konkrete sag på grund af skattehemmeligheden. 

 - Generelt kan man dog sige, at boligen er der, hvor arbejdslivet er. 

Annonce:

- Det er ikke muligt at ændre skattedomicilet blot ved at flytte papirerne, oplyser Reto Flury fra Zürichs finansdirektorat til avisen. 

- Skattekontorerne i kommunerne og kantonen Zürich foretager regelmæssigt domicilafklaringer. Hvis vi modtager oplysninger om en mulig fiktiv bolig, vil vi undersøge det, siger Flury.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Infantino synes selv, han han fortjent sin store løn. Foto: Tariq Mikkel Khan
Infantino synes selv, han han fortjent sin store løn. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Gianni Infantino havde sidste år en indtægt på over 30 millioner kroner. Han tjener langt mere end de fleste statsledere i verden.

Han synes selv, at han er det værd. I sin tale på kongressen i Rwanda sagde han, at hvis han havde været direktør i et stort selskab, ville han blive siddende på livstid på grund de gode resultater, han skaber.

I FIFA kan han blive siddende til 2031, hvis han altså bliver genvalgt igen om fire år. Og det tyder alt på. Efter 2031 vil det kræve en ændring af reglerne i FIFA, hvis han skal kunne fortsætte.

Annonce:

Men det kan være, at enten de nye statsanklagere eller skattemyndighederne i alpelandet kommer på tværs inden da. 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ikke alle elsker Infantino

Selv var han ikke i tvivl. FIFA-præsidenten.

- Rigtig mange elsker mig. Nogle få hader mig, men jeg elsker alle, sagde Gianni Infantino på kongressen i Rwanda lige midt i Afrika.

Netop Afrika er hans magtbase. Her har han samtlige 54 lande bag sig, men kærligheden er nu ikke voldsomt udtalt.

Det var bemærkelsesværdigt, at Ekstra Bladet sammen med en kollega fra henholdsvis Norge og Tyskland fik lejlighed til at interviewe præsidenten for Det Afrikanske Fodboldforbund, CAF. Navnet er Patrice Motsepe. Han er en af Afrikas rigeste mænd. En mangemilliardær som også sidder i bestyrelsen for World Economic Forum i Davos.

Endnu mere bemærkelsesværdigt var svarene fra Motsepe, da vi spurgte til hans forhold til Infantino.

Annonce:

- Han er en ven og en vigtig relation i forhold til fodbolden. UEFA's præsident arbejder jeg også sammen med. Det gør jeg også med de øvrige præsidenter.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Patrice Motsepe yderst til højre sammen med Rwandas præsident, Paul Kagame, og Gianni Infantino. Foto: Tariq Mikkel Khan
Patrice Motsepe yderst til højre sammen med Rwandas præsident, Paul Kagame, og Gianni Infantino. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

- Er Gianni Infantino en rollemodel?

- Vi er nødt til at sikre, at vi arbejder sammen. Uanset hvem der er valgt som leder. Jeg tilhører den katolske tro. Jeg er nødt til at gå i kirke hele tiden for at bede om tilgivelse, fordi jeg har syndet.

- Du vil ikke noget sted finde en leder, som er perfekt. Og jeg kan fortælle dig, at jeg er en af de mest uperfekte. Gianni Infantino nyder opbakning fra de fleste nationer, og han har gjort gode ting for Afrika - også før jeg blev præsident, siger Motsepe.    

Ingen havde sagt, at Infantino er en svindler eller amoralsk. Men Motsepe nærmest undskylder, at CAF er nødt til at arbejde med den siddende FIFA-præsident, uanset hvem det så er. Det svar vil Infantino næppe være begejstret for.

Annonce:

Og kærligheden var helt væk, da vi talte med Mamadou Gaye, en af Afrikas mest populære sportskommentatorer, med base i Sydafrika.

- Det, der sker i Afrika, er, at FIFA giver to millioner dollars til de nationale forbund, og hvis du er ja-siger i forhold til FIFA’s præsident, er der ingen, som kontrollerer, hvad du bruger pengene på. Du kan tage på ferie med din familie. Du kan misbruge pengene, der er ingen revision.

- Men i det øjeblik du siger nej til chefen, så kommer revisionen. Og de skal nok finde noget, som kan dømme dig. Det er tid for Afrika at vågne op. Afrika har 54 medlemmer af FIFA og tiden er inde til at lade demokratiet arbejde.

Annonce:

- Hvorfor skal vi lade os manipulere og blive snydt af sådan en type, der kun giver os småbidder. Se bare på kongressen. Alt var 100 procent afklaret på forhånd. For første gang i 100 år har vi i FIFA en generalsekretær, (Fatma Samoura, red.) som kommer fra Afrika. Jeg tror ikke, hun bliver der. De bruger kun mennesker til politiske formål, så det ser godt ud. Men alle ved, hvad realiteterne er i FIFA. Hvem det er, der kontrollerer tingene, siger Mamadou Gaye.

--------- SPLIT ELEMENT --------- 

Der er meget mere om Infantino, FIFA og Afrika i dagens hele to nye afsnit af Ekstra Bladets prisvindende podcast 'Blodbold'. Her fortæller årets sportsjournalist, Jan Jensen, om den beskidte del af det smukke spil.

Ekstra Bladet var med ved FIFA's kongres i marts i Rwanda, hvor Gianni Infantino blev genvalgt som præsident. Hør mere i 'Blodbold' med Ekstra Bladet+

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: