Landsholdsspiller faldt om: Dødsårsagen er nu fundet

Den camerounske landsholdsspiller i fodbold Patrick Ekeng er død, efter at han fredag faldt om på banen for sin klub, Dinamo Bukarest. Nu afslører obduktionen, hvorfor spilleren døde

Det er her, at den camerounske landsholdsspiller kollapser på banen. Bemærk: Videoen kan virke voldsom og stødende. Video: AP

Fredag aften blev rumænsk fodbold ramt af en stor tragedie.

Dinamo Bukarests camerounske landsholdsspiller Patrick Ekeng faldt om på banen blot syv minutter efter sin indskiftning i en liga-kamp mod Viitorul Constanta uden umiddelbart at have været i en nærkamp.

Midtbanespilleren blev med det samme tilset af lægestaben fra de to hold, men ifølge flere rumænske medier fik Ekeng ikke førstehjælp på grønsværen efter sit kollaps.

Først da Dinamo-spilleren blev hentet af en ambulance flere minutter senere, blev han behandlet af kompetent personale.

Dinamo-spillerne mindes deres afdøde holdkammerat. (Foto: AP)
Dinamo-spillerne mindes deres afdøde holdkammerat. (Foto: AP)
 

Ifølge talsmanden for hospitalet, Floreasca Emeregency Hospital, hvor Ekeng blev indlagt, kæmpede lægerne i en time for at redde hans liv - uden held.

Siden da har der været spekuleret i, hvad der var årsagen til dødsfaldet.

Svaret kom mandag eftermiddag, da obduktionen blev offentliggjort for pressen. Den afslørede, at Ekeng døde på grund af en hjerte-fejl.

- Vi undersøgte ham, og fandt ud af, at hans hjerte var alt for stort - også for en atlet. Han led af en hjerte-sygdom, der hedder hypertrofisk kardiomyopati (sygdom i hjertemusklen red.) Det var årsagen til, at han døde, udtalte retslægen Abdo Salem til flere rumænske medier.

Spillerens søster afslørede i weekenden, at hendes nu afdøde bror klagede over, at han ikke var på toppen få timer inden kampen.

- Han havde fortalt sin bedste ven, at han ikke følte sig i stand til at spille kampen. Han sagde, at han var meget træt, fortalte Monique Chantal, til BBC.

- Patrick var en meget generøs mand, en gentleman. Det er meget smertefuldt, og han efterlader sig en familie. Det er et mareridt.

Dinamo-spilleren Harlem Gnohere grådkvalt efter holdkammerat Ekang kollapsede på banen. (Foto: AP)
Dinamo-spilleren Harlem Gnohere grådkvalt efter holdkammerat Ekang kollapsede på banen. (Foto: AP)
 

Patrick Ekengs dødsfald har umiddelbart affødt en diskussion i såvel rumænsk som international fodbold om hvorvidt forholdene omkring ambulancer og rednings-mekanismerne udenfor banen er gode nok.

Ekeng er blot den seneste i en efterhånden lang række af fodboldspillere, der har haft hjerteproblemer – og som er døde af det.

I Danmark døde Næstved-spilleren Rasmus Green af det i 2006, mens det måske mest berømte tilfælde er Ekengs landsmand Marc-Vivien Foé, der faldt om i landskampen mellem Cameroun og Colombia i 2003. Han døde kort efter på hospitalet. Det viste sig at være en hjertefejl.

Foé sammen med Paolo Di Canio i sin tid hos West Ham. (Foto: AP)
Foé sammen med Paolo Di Canio i sin tid hos West Ham. (Foto: AP)
 

  • Ungarske Miklós Fehér døde i 2004 i en kamp i den portugisiske liga af samme årsager som Foé.
  • Rasmus Green faldt om under træning i hans klub Næstved IF med hjertestop i 2006.
  • Antonio Puerta fra Sevilla FC faldt om under en ligakamp i 2007 mod Getafe. Døde senere på hospitalet efter flere hjertestop. Det viste sig, at han led af en kronisk hjertesygdom.
  • Phil O’Donnell fra skotske Motherwell faldt om en ligakamp mod Dundee United i december 2007 og døde på vej til hospitalet som følge af en hjertefejl.
  • Daniel Jarque fra Espanyol døde af hjertestop på et hotelværelse under en træningstur til Italien i 2009, mens han talte i telefon med sin gravide kæreste.
  • 27-årige Christian Benítez fra Ecuador døde af hjertestop under en træningstur i Qatar med sin klub El Jaish i 2013. Han fik mavesmerter og røg på hospitalet, hvor han senere døde. Han nåede blandt andet at optræde for Birmingham.
  • Gregory Mertens fra Sporting Lokeren faldt om i en træningskamp i 2015 og døde tre dage senere som følge af en hjertefejl.
  • Belgiske Tim Nicot døde blot to uger efter landsmanden Mertens – også af en hjertefejl.

Listen er meget længere end ovenstående. Dette er blot nogle af mest kendte eksempler.

Patricks medspillere tænder lys for ham.

52 kommentarer
Vis kommentarer