Landstrænerens dilemma: Vælger ikke sit eget OL-hold

- Uanset hvad der sker, så er jeg sikker på, at Danmark stiller et godt hold ved OL, siger U21-landstræner Niels Frederiksen

Jannik Vestergaard er en af dem, der kan komme til OL. Han er godt nok over 23 år, men der må taget tre spillere med til OL. Problemet for landstræner Niels Frederiksen er, at han ikke kan udtage, hvem han vil. Flere af de store klubber vil ikke frigive spillerne. (Foto: Lars Poulsen)
Jannik Vestergaard er en af dem, der kan komme til OL. Han er godt nok over 23 år, men der må taget tre spillere med til OL. Problemet for landstræner Niels Frederiksen er, at han ikke kan udtage, hvem han vil. Flere af de store klubber vil ikke frigive spillerne. (Foto: Lars Poulsen)
Følg Fodbold

En landstræner udtager dem han har lyst til. Og frem for alt udtager han de bedste spillere.

Men Niels Frederiksen kan ikke udtage, hvem han vil til sin OL-trup, der for første gang i 24 år skal spille med ved fodboldturneringen i Brasilien til august.

OL slutrunden i Brasilien er blevet en alvorlig kattepine for U21-landstræneren, der nærmest må gå på listefødder i forhold til topklubberne. Niels Frederiksen har således haft DBU's elitechef, Kim Hallberg, i hånden og været på rundrejse i klubberne for at drøfte situationen.

Har søgt dialogens vej
Han har til DR udtrykt ønske om at stille sig tilfreds, hvis han får én spiller fra hver af de danske topklubber til sin OL-trup.

Niels Frederiksen, hvorfor udtager du ikke bare dem, du vil til din trup?

- Jeg føler, jeg har været nødt til at gå den anden vej og tage en dialog med klubberne. Det har vi følt er den bedste måde at løse tingene på.

Selv om det ikke er officielle FIFA-datoer har en spiller så ikke ret til at deltage, hvis du udtager ham?

- Jeg ønsker ikke at gå ind i det juridiske. Det kan godt være, at det er holdningen i Spillerforeningen, at spillerne kan stille op. Men for os handler det om at finde fornuftige løsninger.

Synes du ikke det er dybt besynderligt, at du til din OL-trup ikke kan vælge, hvem du vil?

- Jeg er helt enig i, at det havde været meget bedre, hvis OL havde været officielle FIFA-datoer. Men sådan er det altså ikke. Derfor er det naturligvis et dilemma, vi står i. Det her er ikke nemt at løse. Men jeg synes, jeg har haft en god dialog med klubberne, siger Niels Frederiksen.

Afsløring: OL-bombe kan ramme danske spillere

Klubberne tænker på sig selv
Det var Ekstra Bladet, der i september afslørede, at klubberne ikke skal stille spillere til rådighed, fordi OL ikke er officielle FIFA-datoer.

Ved den lejlighed afviste FCK-direktør Anders Hørsholt at hjælpe DBU med at stille det stærkeste landshold.

Til Ekstra Bladet sagde han dengang:

- OL-turneringen er ikke en del af FIFAs match kalender, og derfor ikke en turnering, der bliver prioriteret i FIFA og UEFA. Samtidig ligger OL på et, for dansk klubfodbold, meget uheldigt tidspunkt med vigtige kampe i både Superligaen og eventuelle europæiske kampe. Derfor er det naturligt, at klubberne heller ikke prioriterer den turnering højt.

- Nu må se til den tid, hvad der er bedst samlet set for dansk fodbold. Men vi vælger nok at prioritere de vigtige kampe for klubben, siger FC Københavns direktør, Anders Hørsholt, til Ekstra Bladet.

Hos FC Midtjylland har meldingen også været, at man vil være tilbageholdende i forhold til at bidrage med spillere til OL-truppen. I Brøndby har sportsdirektør Troels Bech sagt, at klubben godt vil frigive én spiller til OL.

AaBs sportsdirektør Allan Gaarde har ikke meldt noget ud. Han har sagt,a t dialogen skal foregå i Divisionsforeningen.

Deadline i juli
Niels Frederiksen har en officiel deadline for sin OL-trup, der hedder 16. juli. Men han forventer, at truppen er på plads langt tidligere.

- Min ambition er, at truppen er på plads i april/maj. Til den tid har vi forhåbentligt det hele afklaret, siger Niels Frederiksen.

Han skal udtage en trup på 18 spillere, men der skal også meldes fire reserver ind. De kan komme i betragtning undervejs til OL-turneringen, hvis der sker skader eller opstår sygdom blandt de udtagne spillere.

Blandt udlandsprofferne er spillere som Pierre-Emile Højbjerg, Viktor Fischer,

Uffe Bech, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen og Lasse Vigen Christensen højaktuelle til en plads i truppen.

Niels Frederiksen må udtage tre spillere over 23 år. Det ventes, at den daværende U21-anfører Jannik Vestergaard snupper én af de tre pladser.

-

Hensynet til klubberne er vigtigst

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen, afviser, at man kan bytte en superligarunde ud med en pokalrunde

 

Deltagelse ved OL slutrunden næste sommer i Brasilien er blevet et stort problem for DBU og de danske topklubber.

U21-landstræner har foreslået, at man skal bytte en Superligarunde ud med en pokalrunde i august, hvor OL-turneringen kører på sit højeste. Men det kommer ikke til at ske.

- Jeg har vanskeligt ved at se, hvilken nytte det skulle have. Vi spiller fire-fem runder i Superligaen under OL. Det har ikke den store positive effekt, hvis vi bytter en superligarunde ud med en pokalrunde, siger Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

Han er også fuldstændig afvisende overfor at sætte Superligaen på stand-by i perioden, hvor der spilles OL i Brasilien, hvilket foregår i perioden 5.-21. august.

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Det vil ikke være muligt at finde andre kampdage at spille på. Flere end 60 dage er hvert år blokeret til landskampe alene. Derudover kommer datoer, hvor der spilles europæiske kampe. Alle de datoer må vi ikke spille i de nationale turneringer. Derfor har vi reelt ikke så mange datoer til rådighed for at placere kampene, påpeger Claus Thomsen.

Han påpeger desuden, at det netop i OL perioden også handler om det vigtigste tidspunkt på året for klubberne, der skal kvalificere sig til de europæiske gruppespil.

- Hvis klubberne bliver svækkede i august, hvor de skal spille europæiske kval-kampe, kan det få konsekvenser for rangeringen de kommende år. Derfor er det et meget vigtigt tidspunkt for de danske klubber.

- Men jeg ved, at klubberne vil gøre alt for, at Danmark kommer til at stille et tilfredsstillende hold ved OL. Men vi er nødt til at se på forudsætningerne først, påpeger Claus Thomsen

Superligaen starter i den nye sæson 17. juli og vil køre på fuldt blus under OL turneringen i Brasilien.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind